Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Αποθεώθηκε ο Μίκης στο Ντίσελντορφ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποθεώθηκε ο Μίκης στο Ντίσελντορφ

Όρθιοι οι θεατές που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα συναυλιών Tonhalle στις όχθες του Ρήνου, την Τετάρτη το βράδυ, αποθέωσαν τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έκανε την έκπληξη και έδωσε το “παρών” στην παρουσίαση της 2ης Συμφωνίας και άλλων συμφωνικών έργων του από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ντίσελντορφ.

Για "μοναδική μουσική εμπειρία" και "συγκλονιστική συναυλία" κάνει λόγο η Deutsche Welle για τη συναυλία με το συμφωνικό έργο του Μίκη, ο οποίος αψήφισε ηλικία και εύθραυστη υγεία και έζησε για μία ακόμα φορά τη μεγάλη αγάπη του γερμανικού κοινού. Τέσσερις φορές χρειάστηκε να σηκωθεί από τη θέση του για να ευχαριστήσει κοινό και μουσικούς που τον επευφημούσαν και τον χειροκροτούσαν.

“Κλείνει ένας κύκλος”

"Έχω την εντύπωση ότι με τη συναυλία στο Ντίσελντορφ ο κύκλος κλείνει. Εδώ και μέρες αυτό δημιουργεί μέσα μου μια φοβερή ατμόσφαιρα. Για εμένα το Ντίσελντορφ σημαίνει Μπετόβεν. Είναι το πνεύμα του Μπετόβεν και το αισθάνομαι αυτό", ανέφερε ο Μίκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της DW, καθώς 75 χρόνια μετά τη "συγκλονιστική πρώτη επαφή" του με την 9η του Μπετόβεν παρουσιάστηκε ένα από τα "σημαντικότερα", όπως το χαρακτήρισε, συμφωνικά έργα του. "Ελπίζω ότι από εκεί ψηλά ο Μπετόβεν ίσως ακούσει το έργο μου και μειδιάσει” είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξη ο συνθέτης χαρακτήρισε "κορυφαίο γεγονός όταν μια συμφωνική ορχήστρα σαν του Ντίσελντορφ παίρνει έργα ενός ξένου συνθέτη και του αφιερώνει μια ολόκληρη βραδιά. Μια ορχήστρα που συνήθως παίζει Μπετόβεν, Μότσαρτ ή Μάλερ. Και παίζει Θεοδωράκη! Και μάλιστα τη Συμφωνία αρ. 2 που είναι το αποκορύφωμα της ‘τετραχορδικής τεχνικής’". Πρόσθεσε δε ότι "είναι άκρως μοντέρνο έργο. Η 2η Συμφωνία είχε πρεμιέρα το 1982 στην ανατολικογερμανική πόλη Χάλε, γενέτειρα του σπουδαίου μπαρόκ μουσουργού Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ. Ακολούθησαν παρουσιάσεις στο ανατολικό Βερολίνο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Η Συμφωνία ήταν παραγγελία των Μπαλέτων Μπολσόι με θέμα ‘Πόλεμος και Ειρήνη’". Γι’ αυτό και το ‘Τραγούδι της Γης’ περιλαμβάνει τον στίχο ‘Τρέχεις προς το χάος’. Αλλά εκεί μπήκαν πάλι στη μέση οι δικοί μας και η παράσταση δεν έγινε... Ζούμε σε μια χώρα όπου είμαστε ελεύθεροι πολιορκημένοι, αυτό είναι το πολιτικό μου απόφθεγμα».

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Ντίσελντορφ, υπό τη διεύθυνση Μπάλντουρ Μπρένιμαν και με σολίστ τη Φράνσις Παππάς, εκτός από τη Συμφωνία αρ. 2 παρουσίασε επίσης την "Ωδή για έγχορδα - Οιδίπους Τύραννος", αλλά και το μέρος της Συμφωνίας αρ. 3 που περιλαμβάνει μελοποιήσεις των ποιημάτων «Η Πόλις», του Κωνσταντίνου Καβάφη, και «Η τρελή μάνα», του Διονυσίου Σολωμού, όπως και Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL