Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
ΑΕΠΙ των δημιουργών και όχι των εταιρειών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΕΠΙ των δημιουργών και όχι των εταιρειών

Το πάνελ των ομιλητών στη χθεσινή συνάντηση Τύπου (από αριστερά): Στάθης Δρογώσης, Μανώλης Φάμελλος, Θάνος Μικρούτσικος, Νίκος Πορτοκάλογλου και Γιώργος Ανδρέου

Για “αναίμακτη μετάβαση της ΑΕΠΙ στους δημιουργούς” και τη σταδιακή αποχώρηση των ιδιοκτητών, καθώς και για έναν “οργανισμό που θα ελέγχεται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες με δικαιοσύνη και διαφάνεια” μίλησαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου τα μέλη του σωματείου ΜΕΤΡΟΝ Νίκος Πορτοκάλογλου, Μανώλης Φάμελλος και Γιώργος Ανδρέου, οι οποίοι επέμειναν στην ένωση και τη συνεργασία, απευθύνοντας πρόσκληση σε όλα τα σωματεία του κλάδου για εύρεση λύσης.

Θ. Μικρούτσικος: Το ελληνικό τραγούδι πεθαίνει

Στο “τραγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται όλοι οι Έλληνες δημιουργοί που εργάζονται στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού το οποίο κινδυνεύει να πεθάνει” αναφέρθηκε αρχικά ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, υπενθυμίζοντας το 24% του ΦΠΑ στις συναυλίες, τα χαμηλά εισιτήρια και τα υψηλά ενοίκια που ζητούν δήμοι και δημόσιοι φορείς με αποτέλεσμα, όπως είπε: “Η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων να υπολειτουργεί ανεβάζοντας σε δυσθεώρητα ύψη την ανεργία των μουσικών. Ο κλάδος βρίσκεται σε παράλυση. Έμεινε μόνο η δημόσια εκτέλεση, που για τους πρωτογενείς δημιουργούς έχει να κάνει με την ΑΕΠΙ, για την οποία σωστά το ΥΠΠΟ διέταξε διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου”, θεωρώντας “απολύτως απαραίτητο η Δικαιοσύνη να ενεργήσει ταχύτατα και να αποδώσει όλες τις ευθύνες. Ωστόσο, τα οργανωμένα συμφέροντα των μεγαλοχρηστών που ποτέ δεν απέδιδαν τα δικαιώματα εκμεταλλεύονται τη δημοσιοποίηση του πορίσματος και ο μηχανισμός απόδοσης των δικαιωμάτων οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση” ανέφερε ο κ. Μικρούτσικος, υποστηρίζοντας ως “βασική και αδιαπραγμάτευτη τη συνέχεια της είσπραξης και απόδοσης των δικαιωμάτων χωρίς διακοπή”. Ο δημοφιλής μουσικός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως “ελοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης της ΑΕΠΙ και στη θέση της να εμφανιστούν μεγάλες πολυεθνικές που να θέλουν να εκμεταλλευτούν τα δικαιώματά μας για περισσότερο πλουτισμό”. Για αυτό τον λόγο κατέληξε λέγοντας πως “ο εισπρακτικός φορέας πρέπει να περάσει στα χέρια των δημιουργών χωρίς αναταράξεις και διακοπή. Η συνέχεια του τραγουδιού μας είμαι συνυφασμένη με τη συνέχεια του μηχανισμού της απόδοσης δικαιωμάτων” κατέληξε.

Ν. Πορτοκάλογλου: Συμφωνώ στον στόχο όχι στη στρατηγική

“Όσοι δεν συμφώνησαν με την πρόταση του νομικού συμβούλου του Μέτρον Γιωργανδρέα Ζάννου περί διακοπής κάθε διαπραγμάτευσης με τη διοίκηση της ΑΕΠΙ και διορισμό τραπεζικού επιτρόπου κρίθηκαν ένοχοι, αμφισβητήθηκαν τα κίνητρά τους, το ήθος, η εντιμότητα, η γενναιότητα, η προσωπικότητά τους” σημείωσε ο Νίκος Πορτοκάλογλου, αναφέροντας πως, ενώ “συμφωνεί σε όλα με την άλλη πλευρά ως προς τον στόχο, διαφωνεί ως προς τη στρατηγική”. Έκανε λόγο για εκτιμήσεις έγκριτων επαγγελματιών των οποίων ζήτησε τη γνώμη και σύμφωνα με τους οποίους “το μοντέλο του τραπεζικού επιτρόπου δεν μπορεί να μεταφερθεί σε Α.Ε., ενώ μπορεί να προσβληθεί σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Κλείνοντας υποστήριξε την ύπαρξη “ενός οργανισμού που θα ελέγχεται από τους δημιουργούς με δικαιοσύνη και διαφάνεια”.

"Η ΑΕΠΙ θα μπορούσε να μετασχηματιστεί σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των Ελλήνων δημιουργών, χωρίς νομικές ακροβασίες, ενώ είμαστε υπέρ της πλήρους αποχώρησης των μετόχων από τη διοίκηση" υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Φάμελλος.

Στο μοντέλο της γαλλικής ΑΕΠΙ αναφέρθηκε ο Γιώργος Ανδρέου, υποστηρίζοντας την πρόταση οι Έλληνες δημιουργοί να ακολουθήσουν τη συλλογική διαχείριση. Εξέφρασε τον φόβο του πως αν η ΑΕΠΙ εξυγιανθεί, θα επιστραφεί στους ιδιοκτήτες της, καταλήγοντας: “Πρέπει να πάρουμε την ΑΕΠΙ στα χέρια μας”.

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε και ο Γιώργος Θεοφάνους του Σωματείου Μουσικών και Στιχουργών Ελλάδας, ενώ παραβρέθηκαν επίσης οι Στάθης Δρογώσης, Φίλιππος Πλιάτσικας, Νότης Μαυρουδής, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Κώστας Τουρνάς, Ν. Ζιώγαλας και Ηλίας Φιλίππου, που είχε προταθεί από την ΑΕΠΙ να αναλάβει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL