Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Αποχαιρετισμός στο Ολύμπια με τη "Ρέα" του Σαμάρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποχαιρετισμός στο Ολύμπια με τη "Ρέα" του Σαμάρα

Ιστορική φωτογραφία από την παράσταση της όπερας "Ρέα" στο Θέατρο Ολύμπια το 1943

Η σπουδαία όπερα «Ρέα» του Κερκυραίου συνθέτη Σπυρίδωνα - Φιλίσκου Σαμάρα, η οποία εγκαινίασε το θέατρο Ολύμπια την 1η Απριλίου του 1944, παρουσιάζεται τιμητικά την Παρασκευή 19 Μαΐου κλείνοντας έναν κύκλο 73 χρόνων της Λυρικής Σκηνής στο ιστορικό θέατρο. Θα παρουσιαστεί σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή και σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Διαμαντή, με την Ορχήστρα, τη Χορωδία της ΕΛΣ και διακεκριμένους Έλληνες μονωδούς.

Ο Κερκυραίος Σπυρίδων Σαμάρας υπήρξε ένας από τους διαπρεπέστερους Έλληνες συνθέτες και ο κορυφαίος της Επτανησιακής Σχολής. Η "Ρέα" είναι μια τρίπρακτη δραματική όπερα όπου ο συνθέτης διαπλάθει μια ιδιαίτερη μουσική γλώσσα με στοιχεία του ιταλικού βερισμού, του γαλλικού λυρικού δράματος και του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού. Η υπόθεση διαδραματίζεται στη Χίο την εποχή που οι Γενοβέζοι είναι οι κυρίαρχοι του νησιού κι έχει θέμα της τον έρωτα.

Ήταν το 1944 όταν η Λυρική αυτονομήθηκε από το Εθνικό Θέατρο και ο τότε γενικός διευθυντής Μανώλης Καλομοίρης επέλεξε να εγκαινιάσει τις δραστηριότητες του οργανισμού την 1η Απριλίου με τη «Ρέα», όπου την ορχήστρα διηύθυνε ο Αντίοχος Ευαγγελάτος και πρωταγωνιστούσαν η υψίφωνος Μιρέιγ Φλερύ, ο τενόρος Νίκος Γλυνός και ο βαρύτονος Τίτος Ξηρέλλης.

Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής έχει αφιερώσει μέρος της εργασίας του στην αναβίωση της δημιουργίας του Σαμάρα και την επανατοποθέτησή του στην ελληνική μουσική ιστορία. Μέσα σε μια 35ετία έκανε εκτεταμένη έρευνα για την εξεύρεση και αποκατάσταση μουσικού υλικού των έργων του συνθέτη, με στόχο τη δημόσια εκτέλεση ή την ηχογράφησή τους.

"Η αυλαία του Θεάτρου Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα κλείσει για τελευταία φορά μετά από 73 γόνιμα χρόνια δημιουργίας και προσφοράς, αφήνοντας τόπο στη συγκίνηση αλλά και τη γοητεία μιας εποχής που μας έφερε κοντά με μεγάλα ονόματα και διαφορετικές τάσεις της λυρικής τέχνης. Γιατί επάνω στη σκηνή της γράφτηκαν σελίδες πολιτισμού και γνώσης" αναφέρει ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθετική επιμέλεια.

Η όπερα που εξιστορεί τον παράνομο έρωτα της Ρέας, συζύγου του Γενουάτη κυβερνήτη Σπίνολα, για τον Έλληνα αθλητή Λυσία, στη Χίο το 1400 μ.Χ., παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Βέρντι της Φλωρεντίας στις 11 Απριλίου 1908 με την ορχήστρα να διευθύνει ο Τζάκομο Αρμάνι. Την επόμενη χρονιά ανέβηκε στο Θέατρο Κοστάντσι της Ρώμης, ενώ στην Αθήνα αναφέρεται παράσταση της "Ρέας" το 1911 στο θέατρο Κεδιβιάλ.

Στην αποχαιρετητιστήρια παράσταση του Ολύμπια πρωταγωνιστούν οι μονωδοί, Τζούλια Σουγλάκου, Μαρία Μητσοπούλου, Γιάννης Χριστόπουλος, Κύρος Πατσαλίδης, Δημήτρης Κασιούμης, Νίκος Στεφάνου. Η επιμέλεια κοστουμιών είναι του Γιώργου Πάτσα, ενώ τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL