Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Περισσότερη «σκοτεινή γοητεία» στον νέο δίσκο του Leonard Cohen
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περισσότερη «σκοτεινή γοητεία» στον νέο δίσκο του Leonard Cohen

Ελάχιστοι εκλεκτοί δημιουργοί, οι αληθινά χαρισματικοί, όχι μόνο δεν ακολουθούν τη βιολογική τους γήρανση στο έργο τους, αλλά αντίθετα αυτό ωριμάζει και η «γεύση» του γίνεται όλο και πιο μεστή, βαθιά και ουσιαστική σαν παλαιωμένο κρασί κορυφαίας ποιότητας. Ένας από αυτούς αναμφίβολα είναι ο Leonard Cohen. Δύο χρόνια μετά το θαυμάσιο «Popular Problems» που σηματοδότησε την ογδοηκοστή επέτειο των γενεθλίων του, ο Καναδός ως προς την καταγωγή, αλλά πολιτογραφημένος εδώ και δεκαετίες Αμερικανός μέγιστος μουσικός επανέρχεται το ίδιο, αν όχι και περισσότερο, ακμαίος με καινούργιο δίσκο.

Το «You Want It Darker» που θα κυκλοφορήσει στις 21 Οκτωβρίου είναι το μόλις δέκατο τέταρτο κανονικό (χωρίς δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται live και συλλογές) album του σε μια διαδρομή περισσότερο από μισού αιώνα και η οποία μπορεί να μην χαρακτηρίστηκε από την ποσότητα, αλλά σίγουρα καθορίστηκε από μια αταλάντευτη προσήλωση στην ποιότητα. Την παραγωγή στα εννέα (το ένα σε δύο διαφορετικές εκτελέσεις) τραγούδια τα οποία περιέχει έχει κάνει ο γιος του και επίσης μουσικός Adam, η πρώτη φορά που τον εμπιστεύεται για κάτι τέτοιο «περνώντας» του -αλλά όχι και παραδίδοντας ακόμα!- κατά κάποιο τρόπο τη σκυτάλη.

Καθώς ο Leonard Cohen έχει πια μπει για τα καλά στην ένατη δεκαετία της ζωής του είναι φυσικό να τον απασχολεί ιδιαίτερα το μεταφυσικό ζήτημα, με τις όποιες θρησκευτικές διαστάσεις και προεκτάσεις του. Αυτό είναι και το θέμα του ομότιτλου τραγουδιού που ανοίγει το «You Want It Darker» και είναι το πρώτο single του και στο οποίο συμμετέχει μια χορωδία συναγωγής, καθώς προέρχεται από εβραϊκή οικογένεια. Στα υπόλοιπα ασχολείται με τα αγαπημένα και λίγο - πολύ σταθερά θέματά του, την έλξη μεταξύ των ανθρώπων, τον πόθο, την αγάπη, τη ματαίωση ή διάψευσή της, την ανάγκη για μια νέα και, διαμέσου όλων αυτών, την αναζήτηση της αλήθειας, ίσως όχι της απόλυτης, αλλά σίγουρα της προσωπικής του, αυτής που αποζητεί και προσπαθεί να εκφράσει η ψυχή του. «Οδήγησε την καρδιά σου πέραν από τον πόνο που είναι πολύ πιο αληθινός από όσο εσύ ο ίδιος», όπως λέει και σε ένα από τα καινούργια του τραγούδια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL