Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Ο Βλαντιμίρ Ασκενάζυ και ο γιος του στο Ηρώδειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Βλαντιμίρ Ασκενάζυ και ο γιος του στο Ηρώδειο

Κορυφαίος και διεθνούς φήμης μαέστρος, ο Βλαντιμίρ Ασκενάζυ, επιστρέφει για ακόμη μία φορά στο Ηρώδειο τη Δευτέρα 1η Αυγούστου, διευθύνοντας την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, θυμίζοντας τις παλιές καλές μέρες των μεγάλων συναυλιών και δεξιοτεχνών του Φεστιβάλ Αθηνών.

Φημισμένος μαέστρος και πιανίστας ο Β. Ασκενάζυ θα διευθύνει την Εισαγωγή «Προμηθέας» του Μπετόβεν, την Τέταρτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι και το Κοντσέρτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ. Σολίστ στο τελευταίο θα είναι ο γιος του Ντιμίτρι Ασκενάζυ, διακεκριμένος κλαρινετίστας.

Από τους ελάχιστους μουσικούς που σημειώνουν, επί πολλές δεκαετίες, παράλληλη επιτυχία στο πιάνο και στη μπαγκέτα, ο Βλαντιμίρ Ασκενάζυ, πιανίστας από το Γκόρκι –που για χάρη του ο Αρτούρο Μπενεντέττι-Μικελάντζελι παραιτήθηκε από την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου της Βαρσοβίας, το 1955, διαμαρτυρόμενος για τη δεύτερη θέση που δόθηκε στον διαγωνιζόμενο– διέφυγε στη Δύση το 1963. Έκτοτε έχτισε μια «ιλιγγιώδη» σταδιοδρομία, πλούσια σε συναυλίες και ηχογραφήσεις, που επικεντρώνεται θεματικά στους ρομαντικούς και τους Ρώσους συνθέτες. Πολίτης του κόσμου και Ισλανδός υπήκοος, όπως άλλωστε και ο γιος του Ντιμίτρι, δεν παύει να αναλαμβάνει καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, όπως οι συναυλίες του με την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων, για νέους δρόμους συναδέλφωσης μέσα από τη μουσική.

Αναφορικά με τα έργα το 1801 ο Μπετόβεν συνέθεσε τη μουσική για το μπαλέτο «Τα δημιουργήματα του Προμηθέα», που περιήλθε σε αφάνεια, με αποτέλεσμα σήμερα μόνο η Εισαγωγή της ορχήστρας να διατηρεί σταθερή θέση στο συναυλιακό ρεπερτόριο.

Το Κοντσέρτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ, γραμμένο το 1791 (λίγο πριν από τον θάνατό του) για τον βιρτουόζο κλαρινετίστα Άντον Στάντλερ, αποτελεί ένα από τα γοητευτικότερα κοντσέρτα του Αυστριακού κλασικού.

Η δραματική Τέταρτη Συμφωνία (1877-1878) του Τσαϊκόφσκι σχετίζεται νοηματικά με τη Μοίρα, που στέκεται εμπόδιο στην κατάκτηση της ευτυχίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL