Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Σαράντα φωνές σπάνε την καραντίνα... (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαράντα φωνές σπάνε την καραντίνα... (Video)

Ούτε ένας ούτε δύο ούτε τρεις, αλλά 40 καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη ένωσαν τις φωνές τους διότι υπάρχει... λόγος. Και κάπως έτσι από τη Δευτέρα το βράδυ εμφανίστηκε στις οθόνες των κομπιούτερ μας το περίφημο «Σχήμα λόγου» των Αντώνη Βαρδή και Κώστα Τριπολίτη τραγουδισμένο από 40 νεανικές φωνές που μ’ αυτόν τον τρόπο θέλησαν να ξορκίσουν, όπως λένε, «όσα μέχρι τώρα η Ιστορία έγραψε με μαύρο, με την ευχή να μην ανήκει το ‘σήμερα’ σε αυτές τις σελίδες».https://www.youtube.com/embed/WkGjwFUKdbk

Μπορεί ο κορωνοϊός να μας έκλεισε σπίτι, όμως η καραντίνα φαίνεται πως έχει αρχίσει να δημιουργεί την ανάγκη της συνδημιουργίας. Μέσα απ’ αυτή τη συνθήκη γεννήθηκαν οι «ThesSingers» που στο τραγούδι του Αντώνη Βαρδή βρήκαν την αφορμή να επικοινωνήσουν μαζί μας.

 

Για τα αδιανόητα που ζούμε

«Παρακολουθώντας την επικαιρότητα διαπίστωσα ότι ο κόσμος είχε ανάγκη την τέχνη. Το έβλεπα και στους δικούς μου ανθρώπους στο σπίτι, που χαίρονται παρακολουθώντας στο Διαδίκτυο καλλιτεχνικά δρώμενα». Κάπως έτσι ο νεαρός συνθέτης κινηματογραφιστής και ντράμερ Νίκος Βαφείδης μοιράστηκε την ιδέα για τη συλλογική ερμηνεία ενός τραγουδιού με τον φίλο του συνθέτη, τραγουδιστή και κιθαρίστα Γιώργο Φωκά και στρώθηκαν στη δουλειά.

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου έγινε το προσκλητήριο. «Απευθύναμε μια ανοιχτή πρόσκληση σε φίλους καλλιτέχνες και η μικρή ομάδα μεγάλωσε και έφτασε τα 43 άτομα, 40 ερμηνευτές και τρεις μουσικοί» λέει ο Νίκος Βαφείδης εξηγώντας ότι «η μόνη προϋπόθεση που τέθηκε στην παρέα ήταν να επιλεγεί ένα τραγούδι που οι στίχοι του να είναι συμβολικοί, να ανταποκρίνονται στην κατάσταση που βιώνουμε». Έτσι κατέληξαν στο «Σχήμα λόγου», ένα τραγούδι «τόσο διαχρονικό που ταιριάζει σε πολλές καταστάσεις παρόμοιες μ’ αυτή που ζούμε τώρα». Όπως υπογραμμίζει ο αυτουργός του εγχειρήματος, «δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τη ζωή του χωρίς την τέχνη, ειδικά σ’ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε τώρα. Μπορούμε να φανταστούμε, ας πούμε, αυτή την καραντίνα που βιώνουμε τώρα χωρίς τη δυνατότητα να δούμε μια ταινία, να ακούσουμε μουσική, να διαβάσουμε βιβλία; Εμένα προσωπικά μού φαίνεται αδιανόητο».

Εργάστηκαν αφιλοκερδώς

Οι καλλιτέχνες, τραγουδιστές και μουσικοί, αλλά και ο ηχολήπτης και ο άνθρωπος που έκανε το master, εργάστηκαν αφιλοκερδώς. «Επί δώδεκα ημέρες ήμασταν όλοι σε διαρκή επικοινωνία ώστε να λύνουμε απορίες, τεχνικές κυρίως, και να φτάσουμε στην υλοποίηση του project» εξηγεί ο Νίκος Βαφείδης.

Καθώς η ομάδα δημιουργούσε, οι συζητήσεις φούντωναν. «Μας απασχολεί πολύ όλη αυτή η κατάσταση που βιώνουμε, είναι κάτι πρωτόγνωρο και για μας και για όλο τον πλανήτη» λέει ο νεαρός δημιουργός. «Η πιθανότητα να αλλάξουν πολλά πράγματα στην οικονομία, στις σχέσεις του πολίτη με την εξουσία, στις ίδιες μας τις ζωές εντέλει, είναι ζητήματα που μπαίνουν στις καθημερινές μας συζητήσεις. Μας προβληματίζουν αλλά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίζουμε με χιούμορ και αισιοδοξία και να διατηρούμε την πίστη που έχουμε στον άνθρωπο, στις ανθρώπινες σχέσεις και στη συνδημιουργία».

Τον ρωτάμε ποια ανάγκη αναδύθηκε πρωτίστως μέσα από αυτή τη συνδημιουργία. «Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, πάνω απ’ όλα, διαπιστώσαμε πόσο πολύτιμη είναι η διά ζώσης επικοινωνία μεταξύ μας. Αυτό δηλαδή που μας στέρησε η καραντίνα, αλλά όσο το ζούσαμε μας φαινόταν δεδομένο και δυστυχώς δεν καταλαβαίναμε πόσο πολύτιμο είναι».

Μια ζεστή αγκαλιά

Όλοι τους περιμένουν την ώρα που θα μπορούν να ανοίξουν ελεύθερα την πόρτα του σπιτιού τους. «Μόλις βγούμε απ’ αυτή την περιπέτεια, το πρώτο που θα κάνουμε είναι μια ζεστή αγκαλιά ο ένας στον άλλο. Ήδη κανονίζουμε τους καφέδες που θα πιούμε τον Ιούλιο, ευχόμαστε να βρεθούμε πολύ νωρίτερα. Τώρα συνειδητοποιούμε την αξία μιας χειραψίας, σημαίνει εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον. Αυτή τη ζεστασιά και την πολύτιμη αίσθηση θελήσαμε να μοιραστούμε με όλους όσοι ακούσουν το τραγούδι μας».

Προς το παρόν τραγουδούν το «Σχήμα λόγου» διαδικτυακά, με την ευχή να «ακουστεί μια διαφορετική ‘νίκη’». Και ετοιμάζουν το επόμενο συλλογικό τραγούδι που θα μας χαρίσουν.

Για το εγχείρημα συνεργάστηκαν, στην οργάνωση παραγωγής, το μοντάζ και την ενορχήστρωση οι Νίκος Βαφείδης και Γιώργος Φωκάς, στην ερμηνεία οι τραγουδιστές Άγγελος Αθανασιάδης, Αίσων Χαρατσάρης, Αλεξάνδρα Σιετή, Αλέξανδρος Τζοβάνης, Αλέξης Νίκολας, Ανδρομάχη Βουτσά, Αρετή Βαλαβανοπούλου, Αρσένης Γαβριηλίδης, Αστέρης Κωνσταντίνου, Βασίλης Καραμπούζης, Γιώργος Φωκάς, Γρηγόρης Πυριαλάκος, Δήμητρα Ιόλη Εξάρχου, Δημήτρης Τικτόπουλος, Εβίτα Αγαΐτση, Έλενα Αρτενιάν, Ελένη Δημοπούλου, Ελευθερία Μυτιλιού, Θάνος Παπαγεωργίου, Θωμάς Βλιαγκόφτης, Ιωάννα Παπακώστα, Κική Τσαλίκη, Κύρα Παπαδοπούλου, Μαίρη Δούτση, Μαριάννα Παπαθανασίου, Μέλα Γεροφώτη, Μελίνα Μαβίδου, Μιχάλης Φαλκώνης, Ναταλία Λαμπαδάκη, Νατάσα Παυλίδου Νίκη Αποστολίδου, Νικίας Φονταράς, Νίκος Κύρτσος, Νόνικα Μαλκουτζή, Όλγα Δριβάκου, Πάνος Ζώης, Σωτηρία Κόλλια, Χάρης Δούλκας, Χρήστος Παπαδόπουλος, Χρυσάνθη Τσολάκη. Οι μουσικοί Διαμαντής Καραγιαννακίδης (πλήκτρα), Γιώργος Φωκάς (κιθάρα), Γιώργος Δούλκας (μπάσο), Νίκος Βαφείδης (τύμπανα) και Χρήστος Παπαδόπουλος (κλαρινέτο). Συνεργάστηκαν επίσης ο Δημήτρης Κοκκινίδης στη μίξη και ο Απόστολος Σιώπης στο Master.

Η ενορχήστρωση των φωνών είναι του Γιώργου Φωκά και η απόδοση στη νοηματική της Νόνικας Μαλκουτζή.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL