Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Αναζητώντας το φως μέσα στο απόλυτο σκότος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναζητώντας το φως μέσα στο απόλυτο σκότος

Οι "Bokomolech" (όνομα που πήραν από τον Ουκρανό φυσιολόγο Ολεξάντρ Μποκομόλετς, ο οποίος τη δεκαετία του 1940 ανακάλυψε ένα ελιξίριο που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να παρατείνει την ανθρώπινη ζωή μέχρι τα... εκατόν σαράντα χρόνια!) σχηματίστηκαν το 1991 από μια παρέα πέντε Αθηναίων φοιτητών και φοιτητριών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, αλλά το πρώτο album τους «Xero» κυκλοφόρησε το 1995 από την ιστορική ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία της Θεσσαλονίκης.

Με αφετηρία τις πιο μελωδικές στιγμές των Αμερικανών μετρ του «κιθαριστικού θορύβου» Sonic Youth, ήταν μια φρέσκια και καινοτόμος ηχητική και σε ένα βαθμό στιχουργική πρόταση και δικαίως χαρακτηρίστηκε από κριτικούς και κοινό ως ένα από τα καλύτερα δείγματα του εγχώριου rock με αγγλικό στίχο της εποχής.

Ακολούθησαν τέσσερις ακόμα κυκλοφορίες από το 1997 μέχρι και το 2003, καθεμία πιο ώριμη και ιδιοσυγκρασιακή από την προηγούμενη, με τον ηγέτη των Αμερικανών Big Black και κορυφαίο παραγωγό αυτής της τάσης του rock της εποχής Steve Albini να υπογράφει τον ήχο του δεύτερου και του τέταρτου album τους αντίστοιχα στο στούντιό του στο Σικάγο και σε ένα άλλο στη δυτική Γαλλία.

Η αποχώρηση όμως της αρχικής κιθαρίστριάς τους το 2003 σηματοδότησε αλλαγές, με πρώτη και κυριότερη την αντικατάστασή της το 2008 από τη Χριστίνα Κασσεσιάν, ενώ ταυτόχρονα προσετίθετο στην ίδια και στα εναπομείναντα ιδρυτικά μέλη (τον τραγουδιστή Δημήτρη Ιωάννου, τον κιθαρίστα Κώστα Ραγκούση, την μπασίστρια Λίλα Κατερινάκη και τον ντράμερ Βλάσση Καραγιάννη) για πρώτη φορά κιμπορντίστας, ο Τάσος Πρωτόπαπας.

Δεν είναι παράξενο λοιπόν ότι τους χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερα ακόμα χρόνια για να προετοιμάσουν και να ηχογραφήσουν τον πέμπτο μεν δίσκο τους αλλά τέταρτο album τους, το «Mass Vulture», που κυκλοφόρησε το 2012 και αναμφίβολα ήταν η πιο πολυσυλλεκτική, αλλά και -χάρη στην προσθήκη των keyboards- η πλέον πλούσια και ποικίλη ηχητικά μέχρι τότε εργασία τους.

Ακολούθησε όμως ένα ακόμα μεγαλύτερο διάστημα σιωπής και απουσίας, ώσπου, στα τέλη της περυσινής χρονιάς, κατέφθασε, ξαφνικά και απροειδοποίητα, το «Bright New Darkness», ένα EP με έξι τραγούδια.

Με τον εξαίρετο μουσικό (πλέον με το project / συγκρότημα The Man From Managra) και παραγωγό Coti K., με τον οποίο είχαν συνεργαστεί και στο τρίτο album τους, στη θέση του παραγωγού, να προσδίδει το χαρακτηριστικό pop / electronica ύφος του, τα λίγα αυτά τραγούδια είναι ίσως τα πλέον σαγηνευτικά της μέχρι τώρα διαδρομής τους.

Οι στίχοι τους αναπτύσσουν τον κεντρικό τίτλο / concept, δηλαδή το πώς ένας άνθρωπος πρέπει να επιμένει μέχρι να ξαναβρεί το φως μέσα στο προσωπικό και συλλογικό σκοτάδι, που επικρατεί παντού γύρω στην εποχή μας. Ήταν δηλαδή σαν οι "Bokomolech" να είχαν προβλέψει αυτό ακριβώς που θα ακολουθούσε λίγους μήνες αργότερα και συμβαίνει τώρα με την έλευση του κορωνοϊού...

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL