Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Ο Τσικ Κορία στην Αθήνα τον Απρίλιο / Αυτοσχεδιασμοί από έναν "αιώνια νέο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τσικ Κορία στην Αθήνα τον Απρίλιο / Αυτοσχεδιασμοί από έναν "αιώνια νέο"

Πιανίστας και συνθέτης που εξερευνά εδώ και χρόνια, ακαταπόνητος, τα όρια ανάμεσα στην τζαζ και την κλασική μουσική, ο θρυλικός Τσικ Κορία, έρχεται τον Απρίλιο στην Αθήνα για να εμφανιστεί στις 7 του μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζοντας ένα μοναδικό ρεσιτάλ στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του. Με αυτοσχεδιαστική διάθεση ο σπουδαίος σολίστας και βραβευμένος συνθέτης υπόσχεται στο κοινό μια βραδιά που συνδυάζει με αναπάντεχο τρόπο τον Μότσαρτ με τον Γκέρσουιν, τον Σκριάμπιν με τον Μπιλ Έβανς και τον Σκαρλάττι με τον Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ.

Μοναδικός μουσικός που έχει κερδίσει τα περισσότερα Latin Grammy Awards στην κατηγορία Best Instrumental Album κι ένας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 65 υποψηφιότητες στην ιστορία του θεσμού, ενώ κέρδισε πρόσφατα το 23ο Grammy της καριέρας του για το καλύτερο άλμπουμ latin jazz, το «Antidote» με την Spanish Heart Band, ο Άντονι Αρμάντο Κορία, όπως είναι το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε το 1941 στο Τσέλσι της Μασαχουσέτης.

Μεγαλωμένος μέσα σε μουσική οικογένεια, άκουγε από μικρός τους μεγάλους κλασικούς αλλά και τη μουσική του Τσάρλι Πάρκερ, του Λέστερ Γιανγκ και του Χόρας Σίλβερ, και άρχισε από πολύ νωρίς να παίζει με σημαντικούς σολίστες, μέσα από τους οποίους αγάπησε τον ρυθμό και τη λάτιν.

Ακολούθησαν συνεργασίες με τους Σάρα Βον, Σταν Γκετζ, Μίροσλαβ Βίτους, Ρόι Χέινς, Γκάρι Μπάρτον και άλλους και ηχογράφησε δίσκους που έμειναν στην ιστορία της τζαζ.

Αναζητώντας πάντα νέες φόρμες και ήχους, στράφηκε στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και δημιούργησε σημαντικά γκρουπ όπως το Circle και το Return to Forever, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή του και στην έκρηξη της fusion.

Επιστρέφει στην ακουστική μουσική και τον ηλεκτρικό ήχο δημιουργώντας τη δεκαετία του '80 την Elektric Band, που κυριάρχησε στην τζαζ μουσική σκηνή με ένα εξαιρετικό συνδυασμό τζαζ, ροκ και fusion, αλλά και περίφημες ηχογραφήσεις δίσκων όπως οι «The Elektric Band», «Light Years», «Eye of the Beholder», «Inside Out», «Beneath the Mask» και «Paint the World».

Αρχές της δεκαετίας του '90 ο Κορία ιδρύει τη δισκογραφική εταιρεία Stretch Records, όπου εντάσσει τους πειραματισμούς και διαδίδει τις πρωτότυπες ιδέες του σε μια μεγάλη γκάμα μουσικών ειδών.

Στην εντυπωσιακή πορεία του, έχει ηχογραφήσει πάνω από 200 δίσκους και έχει ασχοληθεί με την avant-garde, το bebop, τη fusion, τη συμφωνική μουσική, τη μουσική δωματίου αλλά και με τραγούδια για παιδιά.

«Μου αρέσει να παίζω, αυτή είναι η ζωή μου. Νομίζω πως το καλύτερο που έχω να προσφέρω στους ανθρώπους, είναι η μουσική, ένα δώρο που δίνει χαρά και τονώνει το ηθικό των ανθρώπων. Αυτό προσπαθώ να πετύχω πάντα», υποστηρίζει σε συνεντεύξεις του ο Τσικ Κορία που οι New York Times τον χαρακτήρισαν «φωτεινό, χειμαρρώδη, αιώνια νέο», ενώ ο Στινγκ «απίστευτο βιρτουόζο» με εκρηκτική μουσικότητα και δύναμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL