Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Οι κληρονόμοι των Δ. Δερβενιώτη και Μ. Τόκα παίρνουν θέση / "Η μουσική δεν συγχωρεί τα φάλτσα"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι κληρονόμοι των Δ. Δερβενιώτη και Μ. Τόκα παίρνουν θέση / "Η μουσική δεν συγχωρεί τα φάλτσα"...

Τη συγκινητική και βαθιά πολιτική επιστολή της οικογένειας του Θάνου Μικρούτσικου προς την υπουργό Πολιτισμού, μέσω της οποίας αρνούνται τη δημοσία δαπάνη κηδεία του και συντάσσονται με τους Έλληνες δημιουργούς για την άμεση αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, ακολούθησαν οι ανοιχτές επιστολές των κληρονόμων του Θόδωρου Δερβενιώτη και του Μάριου Τόκα προς τον πρωθυπουργό.

«Δεν σας 'παίρνει' να έχετε απέναντί σας αυτούς που έχουν οι Έλληνες στα χείλη τους στις χαρές και στις λύπες. Δώστε άδεια λειτουργίας στην ΕΔΕΜ άμεσα, τώρα. Η μουσική δεν συγχωρεί τα φάλτσα», σημειώνει ο Σπύρος Δερβενιώτης, κληρονόμος του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Θόδωρου Δερβενιώτη.

Στην επιστολή ο γνωστός γελοιογράφος τονίζει πως «κοντεύει ένας χρόνος από τη συνάντησή σας με τους Έλληνες δημιουργούς μουσικής - μια συνάντηση που 'αρμέξατε' όσο μπορούσατε επικοινωνιακά εν όψει εκλογών. Εννέα μήνες για να είμαστε ακριβείς, αλλά η 'γέννα' που υποσχεθήκατε, δηλαδή ένας ανεξάρτητος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δημιουργών, ακόμα κοιλοπονάει, ενώ ήδη είστε επτά μηνών κυβέρνηση».

Και συνεχίζει πως «θα ήταν αποκαρδιωτικό, αν δεν ήταν εξοργιστικό: Ό,τι βλέπει το φως της δημοσιότητας, τεκμηριώνει σιγά - σιγά ότι η χρονοκαθυστέρηση δεν γίνεται από ανικανότητα, αλλά βάσει σχεδίου προκειμένου να λάβουν δεσπόζουσα θέση πάσης φύσεως ιδιωτικά συμφέροντα.

Θα ήταν εξοργιστικό, αν δεν ήταν θρασύδειλο: Κρύβεστε (ναι, κρύβεστε) πίσω από την υπουργό Πολιτισμού σας, η οποία με τη σειρά της κρύβεται πότε στη σιωπή και πότε στον αντιπερισπασμό, μέχρι να έχουν να κάνουν οι δημιουργοί με τετελεσμένα... Δώστε άδεια λειτουργίας στην ΕΔΕΜ άμεσα, τώρα. Η μουσική δεν συγχωρεί τα φάλτσα».

Άστοχες "νουθεσίες"

Ανοιχτή επιστολή απέστειλαν και οι κληρονόμοι του Μάριου Τόκα, στην οποία υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων πως «το υπουργείο Πολιτισμού, το ίδιο υπουργείο που δημιούργησε το πλαίσιο εντός του οποίου έδρασε η αμαρτωλή ΑΕΠΙ, αλλά και η ηγεσία του αντί να απευθύνει άστοχες 'νουθεσίες' προς την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, συνοδευόμενες από ψέματα (όπως ότι τα χρήματα για τη μελέτη βιωσιμότητας της ΕΔΕΜ είναι του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ πολύ καλά γνωρίζει ότι τα χρήματα αυτά προέκυψαν από τις κρατήσεις της διανομής δικαιωμάτων των δημιουργών), οφείλει να σταματήσει να θέτει προσκόμματα στο δίκαιο και νόμιμο αίτημα των δημιουργών να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Ενώνοντας τις φωνές μας με τις φωνές της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημιουργών, ζητάμε την άμεση αδειοδότηση της ΕΔΕΜ!»

Απάντηση του ΑΣΜΑ 450+ στη Λ. Μενδώνη:

Μακαρθική αντίληψη γεμάτη μεγάλα ψεύδη

Ανακοίνωση με αφορμή την απάντηση της Λίνας Μενδώνη στην οικογένεια Μικρούτσικου εξέδωσαν και οι δημιουργοί του ΑΣΜΑ 450+ τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «στην απάντηση της ΥΠΠΟΑ λέγονται πολύ μεγάλα ψεύδη και συντηρείται μια μακαρθική αντίληψη ότι οι δημιουργοί τάχα ξεσηκώνονται για πολιτικούς λόγους... είναι απόλυτη ντροπή όταν βλέπει όλα τα μεγάλα ονόματα μαζεμένα στο Άλσος να λέει πως είμαστε πολιτικά κατευθυνόμενοι. Το ελληνικό τραγούδι είναι υπερκομματικό... Ειδικά εμείς εδώ που έχουμε συναντήσει επτά υπουργούς (από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο το 2012 ώς τώρα) δεν έχουμε συναντήσει χειρότερη συμπεριφορά από αυτήν της κ. Μενδώνη.

Ξέρει πολύ καλά η υπουργός πως τον Μάιο είναι η τελευταία μας ευκαιρία να μεταβεί η ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ. Αν δεν έχουμε ακόμα την άδεια, η μετάβαση, που είναι πολύ δυσκολότερο εγχείρημα, πώς θα γίνει;

Να δώσει αμέσως την άδεια... Αλλιώς θα είναι η υπαίτιος της καταστροφής μας, του διχασμού μας και της νεκρανάστασης της ΑΕΠΙ. Και θα την εκθέσουμε διεθνώς, ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα.. Την άδειά μας αμέσως. Ο πρωθυπουργός ακούει; Ή είναι συνένοχος σε όλο αυτό το σχέδιο;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL