Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γλεντώντας με τσαμπούνες και γκάιντες

Λαϊκοί οργανοπαίκτες απ’ τα νησιά του Αιγαίου αλλά και την ηπειρωτική ενδοχώρα που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα, όπως η τσαμπούνα, το τουμπάκι, το σουραύλι και η γκάιντα, συναντώνται σήμερα και αύριο στο πλαίσιο της 17ης Μουσικής Συνάντησης Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου και της 13ης Συνάντησης Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα ξεκινά απόψε, στις 5 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου «Καμίνι», επί της οδού Χρήστου Καψάλη 12, όπου θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό υλικό από τους συμμετέχοντες και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσική και χορό από τους οργανοπαίκτες στο γλέντι που θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο του Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι.

Αύριο Κυριακή στο Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο) και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (Διογένους 1, Πλάκα) θα παρουσιαστεί από τις 11.30 π.μ. η πατινάδα των μουσικών που θα συνεχιστεί με το Γλέντι έως και τις 3.30 μ.μ.

Οι συναντήσεις έχουν καταφέρει, σύμφωνα με τους διοργανωτές, την αναγέννηση των παραδοσιακών οργάνων που απειλούνταν με εξαφάνιση, καθώς έδωσαν κίνητρα για τη διδασκαλία και τη διάδοσή τους στους νέους. Έτσι, οι νέοι μουσικοί έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους παλιότερους οργανοπαίκτες, να μαθητεύσουν κοντά τους και να μυηθούν στον πλούτο και στην ποικιλία της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του Αιγαίου με έμφαση στα λαϊκά αερόφωνα.

Οι δύο συναντήσεις στάθηκαν επίσης αφετηρία για επιστημονική έρευνα και συστηματική καταγραφή (ηχογράφηση, κινηματογράφηση, φωτογράφηση και συνεντεύξεις), η οποία έχει δώσει πλούσιους καρπούς με την εκπόνηση ειδικών επιστημονικών εργασιών σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και ομάδα από εθνομουσικολόγους - φοιτητές και διδάκτορες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ που συντονίζει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις