Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
«Half Note Jazz Club»: / 40 χρόνια... νέο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Half Note Jazz Club»: / 40 χρόνια... νέο!

Και οι Χειμερινοί Κολυμβητές θα ανέβουν στη σκηνή του Half Note

Ήταν το 1977 όταν ο Νίκος Σαχπασίδης, αρχικά μόνος του και στη συνέχεια με συνεταίρο τον Δημήτρη Δεικτάκη, άνοιξε το μικρό «Braxton’s Jazz Nest» [(τον δεύτερο χρονολογικά χώρο όπου επραγματοποιούντο jazz συναυλίες στην Αθήνα μετά το ιστορικό club του Γιώργου Μπαράκου στην Πλάκα)] στην πλατεία Αμερικής. Το ’79 μεταφέρθηκε στον υπόγειο χώρο της οδού Μιχαλακοπούλου, μετονομάστηκε σε «Half Note Jazz Club» και καθιερώθηκε ως το μόνο πλέον club ζωντανής jazz στην πρωτεύουσα. Ο Νίκος Σαχπασίδης σύντομα αποσύρθηκε [για να ιδρύσει την πρώτη αληθινά σοβαρή και μεγάλη εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών στην Ελλάδα (και στα ελάχιστα χρόνια μέχρι τον πρόωρο θάνατό του να καταφέρει να βάλει τη χώρα μας στον χάρτη των περιοδειών πολύ σημαντικών ονομάτων της διεθνούς μουσικής)] και ο Δημήτρης Δεικτάκης συνέχισε πλέον μόνος του [και υπό όλο και δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες, μεταφέροντας το αρχικά στον λόφο του Στρέφη και μετά στην οδό Φθιώτιδος στους Αμπελοκήπους]. Τότε συνεταιρίστηκε με τους -φανατικούς θαμώνες του club- αδελφούς Γιώργο και Παναγιώτη Γεώργα και, όλοι μαζί πλέον, το μετέφεραν στον ειδικά κατασκευασμένο χώρο της Τριβωνιανού (απέναντι από την κεντρική πύλη του Α’ Νεκροταφείου), όπου γράφτηκε το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του μέχρι σήμερα και συνεχίζει να γράφεται, μόνον από τους αδελφούς Γεώργα και τους συνεργάτες τους πλέον, καθώς και ο Δημήτρης Δεικτάκης έφυγε πρόωρα.

Αυτή είναι πολύ συνοπτικά η ιστορία του «Half Note Jazz Club», του χώρου που έφερε στην Ελλάδα και φιλοξένησε για να παίξουν περισσότερα σημαντικά ή και κορυφαία, καταξιωμένα και μη, διάσημα και εντελώς άγνωστα ακόμα ονόματα της jazz από όλους τους υπόλοιπους χώρους και φορείς μαζί! Στη συνέντευξη Τύπου για την εφετινή, «επετειακή», αφού συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την επίσημη ίδρυση του, σεζόν που πραγματοποιήθηκε χθες ανακοινώθηκε το όντως πλούσιο πρόγραμμα της περιόδου ’19 - ’20. Ο Θράσος Ειρήνης, μόνιμος συνεργάτης του «Half Note Jazz Club» από τότε που άρχισε να λειτουργεί στον σημερινό χώρο του και μετά τον θάνατο του Δ. Δεικτάκη [(στον οποίο αναφέρθηκε με αγάπη και συγκίνηση στη διάρκεια της ομιλίας του)] μόνος πλέον υπεύθυνος του προγραμματισμού του ως προς τα διεθνή ονόματα, είπε ότι, παρά την, απολύτως κατανοητή για τον ίδιο, στροφή του κοινού σε mainstream, «δοκιμασμένα» ονόματα, η ομάδα του «Half Note Jazz Club» επιμένει να φέρνει μόνον τα αξιολογότερα εξ αυτών, παραμένοντας όμως, κατά το δυνατόν, ανοιχτή και στους εκπροσώπους των νέων ρευμάτων και τάσεων της jazz.

Έτσι, ανάμεσα σε άλλους, την εφετινή σεζόν στο «Half Note Jazz Club» θα επιστρέψουν ή θα παίξουν για πρώτη φορά οι Charles McPherson, Billy Harper, Anthony Joseph, David Murray κ.ά. αλλά και ημέτεροι πολύ σπουδαίοι μουσικοί του ιδιώματος, όπως οι Λητώ Βογιατζόγλου, Νανά Σιμοπούλου, Γιώργος Κοντραφούρης και Ανδρέας Πολυζωγόπουλος. Επειδή όμως, όπως τόνισε ο Θ. Ειρήνης, ένα jazz club είναι αδύνατον να συντηρηθεί στη χώρα μας δίχως να φιλοξενεί και ονόματα της ελληνικής μουσικής, στη σκηνή της Τριβωνιανού θα ανέβουν επίσης οι Κώστας Χατζής, Χειμερινοί Κολυμβητές, η υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου κ.ά. Έναρξη την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου με το θαυμάσιο σεξτέτο Black Art Jazz Collective και εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε στους/στις φίλους/ες της jazz που θα συρρεύσουν και πάλι στο «Half Note Jazz Club» καλή σεζόν και στο ίδιο να τα… εκατοστήσει!

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL