Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
H JANE BIRKIN ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ / Gainsbourg αλα... συμφωνικά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H JANE BIRKIN ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ / Gainsbourg αλα... συμφωνικά!

Η Jane Birkin θα ξαναβρεθεί στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου για μιαν αληθινά διαφορετική από τις περισσότερες άλλες συναυλία. Περιεχόμενό της θα είναι συμφωνικές εκτελέσεις τραγουδιών τού επί χρόνια συντρόφου της και αναμφισβήτητου μέντορά της, του αείμνηστου «κακού παιδιού» της γαλλικής μουσικής και γενικότερα της show business Serge Gainsbourg.

Η Αγγλίδα Jane Birkin ήταν μια από τις πλέον χαρακτηριστικές, ίσως και εμβληματικές φυσιογνωμίες της πολιτιστικής και, σε πολύ μεγάλο βαθμό, κοινωνικής επανάστασης της δεκαετίας του ’60. Η εντυπωσιακή εμφάνισή της, σε συνδυασμό όμως με το προσωπικότατο στο έπακρο στιλ της, την έκαναν να ασχοληθεί από πολύ μικρή με το μόντελινγκ και αυτό, όπως συνέβη και με αρκετές άλλες εκείνη την εποχή, ήταν η είσοδός της και στον καλλιτεχνικό χώρο. Αρχικά ασχολήθηκε με την ηθοποιία, ανάμεσα σε άλλους είχε έναν μικρό αλλά διακριτό ρόλο στην «λονδρέζικη» ταινία του Μικελάντζελο Αντονιόνι «Blow Up» το ’66, αλλά προοδευτικά την κέρδιζε όλο και περισσότερο το τραγούδι -στο οποίο, κακά τα ψέματα, είχε και περισσότερο ταλέντο- δίχως όμως ποτέ να εγκαταλείψει εντελώς την υποκριτική. Αν και φυσικά ξεκίνησε στη χώρα της, στην πραγματικότητα αναδείχθηκε όταν μετοίκισε στη Γαλλία, όπου όχι μόνον έμαθε τη γλώσσα σαν δεύτερη μητρική της αλλά και πήρε γαλλική υπηκοότητα έχοντάς την έκτοτε παράλληλα με τη βρετανική.

Ταραχώδης ζωή

Η προσωπική ζωή της ήταν ακόμα πιο ταραχώδης από την επαγγελματική. Παντρεύτηκε μία και μοναδική φορά, σε ηλικία δέκα εννέα ετών, τον -σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτερό της- αείμνηστο ομοεθνή της μέγιστο συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής John Barry. Χώρισαν όμως μόλις τρία χρόνια αργότερα έχοντας αποκτήσει μια κόρη, η οποία έγινε πολύ γνωστή φωτογράφος αλλά δυστυχώς πέθανε νεότατη, το 2013, πιθανότατα αυτοκτονώντας. Ο άνθρωπος όμως που σίγουρα καθόρισε όχι μόνο τη ζωή αλλά και τη διαδρομή της Jane Birkin ήταν ο -επίσης δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτερός της- μουσικός, τραγουδοποιός, ερμηνευτής, σκηνοθέτης, ηθοποιός και ζωγράφος (!) Serge Gainsbourg, ίσως η πλέον αντισυμβατική, προκλητική και ιδιόρρυθμη προσωπικότητα όχι μόνο του πολιτισμού αλλά και συνολικά της κουλτούρας της Γαλλίας στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Η πολυσυζητημένη και... πολυκύμαντη δωδεκαετής σχέση τους ξεκίνησε το ’68 και καρποί της, ανάμεσα στα άλλα, ήταν το πιθανότατα πιο σκανδαλώδες ερωτικό τραγούδι όλων των εποχών, το «Je t'aime... moi non plus» του ’69 (για την ιστορία, παρτενέρ κυριολεκτικά και μεταφορικά του Gainsbourg στην πρώτη εκτέλεσή του, δύο χρόνια νωρίτερα, ήταν η... Μπριζίτ Μπαρντό!) και βέβαια η κόρη τους, η σαρανταοκτάχρονη σήμερα γνωστή ηθοποιός -και τραγουδίστρια- Σαρλότ Γκένσμπουργκ. Από τη δεύτερη μακρόχρονη σχέση της με τον Γάλλο σκηνοθέτη Ζακ Ντολόν η Jane Birkin απέκτησε, στη συνέχεια, μιαν ακόμα κόρη, η οποία είναι τραγουδοποιός, ερμηνεύτρια και ηθοποιός.

Πριν έντεκα χρόνια

Η Jane Birkin είχε εμφανιστεί ξανά πριν από έντεκα χρόνια στο Ηρώδειο ερμηνεύοντας τραγούδια από όλο το εύρος και τις περιόδους του ρεπερτορίου της. Η επερχόμενη συναυλία της όμως θα είναι πολύ διαφορετική καθώς επί της ουσίας είναι η πραγματοποίηση μιας επιθυμίας του Serge Gainsbourg, ο οποίος, ως λάτρης και της κλασικής μουσικής, ονειρευόταν να ακουστούν κάποτε τα τραγούδια του με συμφωνικές ενορχηστρώσεις. Μέσα από μια σειρά ευτυχών συγκυριών, ο στενός συνεργάτης και φίλος του Philippe Lerichomme πρότεινε στην -ακμαιότατη τόσο σωματικά όσο και φωνητικά παρότι τον Δεκέμβριο θα συμπληρώσει τα εβδομήντα τέσσερα πλέον χρόνια της- Jane Brikin, με την οποία επίσης συνεργάζεται στενά, μια λίστα όσων από αυτά θα επιδέχονταν καλύτερα μια τέτοια παρέμβαση και, στη συνέχεια, στο πρόσωπο του Ιάπωνα πιανίστα και ενορχηστρωτή Nobu βρέθηκε ο κατάλληλος για να την αναλάβει.

Στην περιοδεία «Gainsbourg Symphonique» -στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται η συναυλία στο Ηρώδειο- την Jane Birkin συνοδεύουν ορχήστρα και μαέστρος από την εκάστοτε χώρα στην οποία εμφανίζεται. Στην περίπτωσή μας θα είναι η Ορχήστρα της ΕΛΣ υπό την διεύθυνση του καταξιωμένου και τόσο έμπειρου Αλέξανδρου Μυράτ.



Τραγούδια λοιπόν ενός «ατίθασου» Γάλλου από μια εξίσου ατίθαση Αγγλίδα, η οποία ακριβώς γι’ αυτό ήταν το ιδανικό ταίρι του, τόσο στη ζωή όσο και στην μουσική, με συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας κάτω από την Ακρόπολη, για την ουσιαστική αρχή του φθινοπώρου... Μια τόσο σαγηνευτική εφ΄όλης της ύλης αντίφαση που αναπόφευκτα καταλήγει να είναι ένας σχεδόν τέλειος συνδυασμός!

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL