Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ζοάο Ζιλμπέρτο / Ζοάο Ζιλμπέρτο: "Έφυγε" ο Βραζιλιάνος πατέρας της μπόσα νόβα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζοάο Ζιλμπέρτο / Ζοάο Ζιλμπέρτο: "Έφυγε" ο Βραζιλιάνος πατέρας της μπόσα νόβα

Αποσυρμένος από τη δημόσια ζωή από το 2008, έδωσε την τελευταία του συναυλία, άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. «Ο πατέρας μου πέθανε. Η μάχη του ήταν ευγενής, προσπάθησε να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του ενώ έχανε την αυτονομία του» έγραψε στο Διαδίκτυο ο γιος του Ζοάο Μαρτσέλο αναγγέλλοντας τον θάνατό του.

Ο Ζοάο Ζιλμπέρτο, γεννημένος στην Μπάια της Βραζιλίας τον Ιούνιο του 1931, στα 18 του χρόνια εγκατέλειψε τις σπουδές του και αφοσιώθηκε στη μουσική. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 έκανε γνωστή τη μπόσα νόβα συνδυάζοντας τη μελωδική σάμπα με την τζαζ. Πέρασε από πολλές περιπέτειες μέχρι να αναγνωριστεί, ωστόσο αρωγοί του στάθηκαν τόσο ο Λουίς Τέλις του συγκροτήματος Quitandinha Serenaders, που στα μέσα της δεκαετίας τον βοήθησε να ξεκινήσει την καριέρα του, αλλά και ο περίφημος Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ, που τον βοήθησε να μπει στη μουσική βιομηχανία.

Η αισθαντική, μελωδική μουσική του εκτόξευσε τη φήμη του. Η κιθάρα του, τα τραγούδια του και η χαρακτηριστική φωνή του έφεραν τη μπόσα νόβα στο προσκήνιο από το πρώτο του τραγούδι, το «Bim-Bom», που έγραψε στο Πόρτο Αλέγκρε, μέχρι το "Girl from Ipanema" ή το "Quiet Nights", που παραμένουν τα πιο χαρακτηριστικά του τραγούδια. Τιμήθηκε με Grammy Καλύτερου Παγκόσμιου Μουσικού Άλμπουμ για το "João Voz E Violão", ενώ το 2017 έλαβε τιμητικό διδακτορικό στη μουσική από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ωστόσο δεν παραβρέθηκε στην τελετή. Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η περίφημη τραγουδίστρια Άστρουντ Ζιλμπέρτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL