Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου / Υπόκλιση στην Ανιές Βαρντά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου / Υπόκλιση στην Ανιές Βαρντά

Με την ταινία «Nausicaa», όπου η Ανιές Βαρντά σκιαγραφεί την Ελλάδα της χούντας και η οποία εθεωρείτο για πολλά χρόνια χαμένη, κάνει πρεμιέρα στις 16 Ιουλίου στον θερινό κινηματογράφο "Παλλάς" το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου.

Η μοναδική πολιτική ταινία της Βαρντά και ίσως η πιο αυτοβιογραφική της γυρίστηκε στην Ελλάδα, απαγορεύτηκε από τη δικτατορία και επίσημα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Την ίδια ημέρα θα προβληθεί το κλασικό βωβό φιλμ «Βαμπίρ» του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ, ένας σουρεαλιστικός διαλογισμός πάνω στον φόβο, μια από τις πιο γνωστές ταινίες του μεγάλου Δανού σκηνοθέτη, που θεωρείται από πολλούς ως ο σημαντικότερος κινηματογραφιστής της χώρας του. Το φιλμ θα προβληθεί επενδυμένο από τις πειραματικές συνθέσεις της Πολωνής Ela Orleans , που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα με αφορμή το Φεστιβάλ, ένας συνδυασμός πρωτότυπης σύμπραξης κινηματογράφου και μουσικής.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ και στο τμήμα Filmmakers in Focus, με άξονα τη θεματική «Υπερέκθεση», θα παρουσιαστεί το έργο σύγχρονων σκηνοθετών όπως οι Jem Cohen, Εύα Στεφανή και Rainer Kohlberger.

Σκηνοθέτης, φωτογράφος και πολυμεσικός καλλιτέχνης, ο Cohen έχει γυρίσει 65 ταινίες, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς, ενώ έργα του βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Η Ελληνίδα καταξιωμένη σκηνοθέτις Εύα Στεφανή θα παρουσιάσει μια σειρά από ταινίες της που αναδεικνύουν την πρακτική του ντοκιμαντέρ παρατήρησης που χαρακτηρίζει το έργο της. Ταυτόχρονα, θα διοργανώσει και ένα εργαστήριο πάνω στη δημιουργία ντοκιμαντέρ.

Ο βραβευμένος εικαστικός και κινηματογραφιστής Rainer Kohlberger, το πειραματικό έργο του οποίου ξεχωρίζει για την πρωτότυπη χρήση ψηφιακών αλγορίθμων και τα αφαιρετικής αισθητικής βίντεο, θα παρουσιάσει επιλογή από μικρού μήκους ταινίες του καθώς και μια νέα περφόρμανς.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ταϊβάν και Pugnant Film Series

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου συνεργάζεται φέτος για πρώτη φορά με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ταϊβάν σε ένα αφιέρωμα με τίτλο «More than the Stranger: Short Glimpses of Taiwan», που περιλαμβάνει 13 μικρού μήκους ταινίες, από το 1930 μέχρι σήμερα, καταξιωμένων Ταϊβανών δημιουργών, χωρισμένες σε δύο μέρη και σε επιμέλεια του διευθυντή προγράμματος του Φεστιβάλ Wood Lin, ο οποίος θα παραβρεθεί στη Σύρο.

Στις συνεργασίες του Φεστιβάλ συγκαταλέγεται και αυτή με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους αφιερωμένες στο νεανικό κοινό και θα πραγματοποιηθούν πρωτότυπα εργαστήρια για εφήβους οργανωμένα από εφήβους. Ταυτόχρονα θα γίνει και ένα πρωτότυπο εργαστήριο για την κινούμενη εικόνα πολύ πριν την εφεύρεση του κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ συνεργάζεται παράλληλα και με το Pugnant Film Series, που προβάλλει τον underground κινηματογράφο και θα προβάλει σε εξωτερικούς χώρους ταινίες μικρού μήκους αγαπημένων του σκηνοθετών. Στον χειμερινό κινηματογράφο Παλλάς θα πραγματοποιηθεί κι ένα installation που θα επιτρέπει σε κάθε θεατή που συμμετέχει να κρυφοκοιτάζει μέσα από μία κινηματογραφική «κλειδαρότρυπα». Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν έργα δημιουργών όπως είναι οι Phuttiphong Aroonpheng, Elizabeth Vazquez, Jorge Núñez, Susu Laroche και Dagie Brundert.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL