Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Μικρού μήκους ταινίες γνωστών σκηνοθετών / Τριήμερο για τον νέο ρουμανικό κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μικρού μήκους ταινίες γνωστών σκηνοθετών / Τριήμερο για τον νέο ρουμανικό κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη

“Μια νύχτα στο Τοκορίκι”: μικρού μήκους της Ροξάνα Στρόε

Μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσετε τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες γνωστών σκηνοθετών του νέου ρουμανικού κινηματογράφου, μαζί με ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα μικρού μήκους προσφέρει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός και Μεγ. Αλεξάνδρου) από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου μέσα από το φετινό Big Bang International Short Film Festival που διοργανώνει η t-shOrt με ελεύθερη είσοδο.

Στο τριήμερο των προβολών θα δούμε για πρώτη φορά στην Αθήνα το “ξεκίνημα” στον κινηματογράφο ορισμένων από τους γνωστότερους Ρουμάνους δημιουργούς, όπως είναι ο Κριστιάν Μουνγκίου, ο Κρίστι Πούιου και ο Κορνέλιου Πορουμπόιου, ο Καλίν Πέτερ Νέτσερ, ο Κονσταντίν Ποπέσκου... Οι μικρού μήκους ταινίες αυτών των δημιουργών θα προβάλλονται στην αρχή κάθε προγράμματος. Επιπλέον, στην Ταινιοθήκη θα προβληθεί και ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με θέμα “Υγεία και ασφαλιστικό σύστημα", στο οποίο θα προβληθούν ταινίες από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Αυστρία.

Την Κυριακή 9 Ιουνίου, στην τελετή λήξης (10 μ.μ.), θα απονεμηθούν τα βραβεία και θα παρουσιαστεί μουσικό πρόγραμμα από τη Ρουμανία.

Όλες οι πληροφορίες για τις ώρες προβολής και τις ταινίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.shortfilm.gr.

Ο νέος ρουμανικός κινηματογράφος αποσπά συνεχώς διακρίσεις στα διεθνή φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια. Το «ρουμανικό νέο κύμα» εστίασε στην κοινωνική κατάσταση αλλά και σε ζητήματα προσωπικών σχέσεων μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Τσαουσέσκου.

“Αφετηρία” θεωρείται η ταινία «Ο θάνατος του κυρίου Λαζαρέσκου» (2005), που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η πρώτη ρουμανική ταινία που βρήκε διεθνή διανομή. Στο πρώτο μισό της ταινίας παρακολουθούμε τη μονοτονία της ζωής του ήρωα, ενός ηλικιωμένου αλκοολικού, ο οποίος χρειάζεται άμεσα ιατρική φροντίδα, και στο δεύτερο μισό την περιπέτειά του με το σύστημα Υγείας. Ο κύριος Λαζαρέσκου μεταφέρεται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και δεν παίρνει ποτέ ξεκάθαρες απαντήσεις για την κατάσταση της υγείας του, ενώ εναλλάσσονται κωμικές με πικρές νότες στο σενάριο και στη σκηνοθεσία.

Οι Ρουμάνοι μικρομηκάδες καταπιάνονται με μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, από τις σχέσεις γονιών και παιδιών, τη φιλία, τους εφηβικούς έρωτες και τις γνωριμίες μέσω Ίντερνετ, μέχρι την ανεργία, τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, τη μετανάστευση, τον αλκοολισμό...

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου, κατά την τελετή έναρξης, στις 6 μ.μ., θα παρουσιάσουν, σε πάνελ, τον νέο ρουμανικό κινηματογράφο οι προσκεκλημένοι σκηνοθέτες Κριστιάν Πασκάριου, Σεργκέι Τσιβιρίγκα, Αντράντα Μποτεζάτου, Ραζβάν Μιχάι Μπαντέα, καθώς και η συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου και σκηνοθέτις Μανουέλα Τσέρνατ.

Το “έπαθλο” του φεστιβάλ είναι η πανελλαδική διανομή των βραβευμένων ταινιών σε δύο κεντρικούς κινηματογράφους της Αθήνας, τον “Μικρόκοσμο” και το “Studio Art Cinema” αλλά και στο δίκτυο αιθουσών της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος (ΟΚΛΕ), οι οποίες είναι περισσότερες από είκοσι και είναι διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα.

Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους. Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος υπάρχει πρόσβαση για ΑμεΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL