Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Κινηματογραφικά βραβεία "Ίρις" / Μεγάλος νικητής ο "Οίκτος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κινηματογραφικά βραβεία "Ίρις" / Μεγάλος νικητής ο "Οίκτος"

Σκηνή από την ταινία του Μπάμπη Μαυρίδη "Οίκτος", που, εκτός από το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, απέσπασε δύο ακόμη διακρίσεις

Μπορεί ο "Οίκτος" του Μπάμπη Μακρίδη, που συνυπογράφει το σενάριο με τον Ευθύμη Φιλίππου, να επικεντρώνεται στον θλιμμένο ήρωά του, έναν άνθρωπο που νιώθει ικανοποίηση όταν είναι δυστυχής, αυτό δεν εμπόδισε όμως την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου να αναδείξει την ταινία ως την καλύτερη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας κατά την προχθεσινή τελετή απονομής των βραβείων "Ίρις" στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με οικοδεσπότες τη Μπέσυ Μάλφα και τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση. Ο Άγγελος Φραντζής απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το "Ακίνητο Ποτάμι" του, ενώ βραβεύτηκαν και δέκα σπουδαστές σχολών κινηματογράφου, αφού η Ακαδημία μ' αυτή τη συμβολική κίνηση θέλησε να τιμήσει "το μέλλον του κινηματογράφου".

Βέβαια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βασίλης Κατσούφης στον χαιρετισμό του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα το ελληνικό σινεμά, λόγω έλλειψης, όπως υποστήριξε, κεντρικής θεσμικής πολιτικής.

Εκτός από το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας στον "Οίκτο" του Μπ. Μαρκίδη και το Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Άγγελο Φραντζή, που απέσπασε επίσης τα Βραβεία Φωτογραφίας και Ενδυματολογίας, το Βραβείο Τεκμηρίωσης απέσπασε η ταινία "Οbscuro Barroco" της Ευαγγελίας Κρανιώτη και το Βραβείο Σεναρίου ο Μάριος Πιπερίδης για την ταινία "Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ". Ο Νίκος Labot απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για τη "Δουλειά της", ενώ οι δύο πρωταγωνίστριές του, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Μαρία Φιλίνη, έφυγαν από την τελετή με τα Βραβεία Α' και Β' Γυναικείας Ερμηνείας, αντίστοιχα.

Αντιθέτως, ο ο Άρης Σερβετάλης, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του "Τhe Waiter", απέσπασε το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου και ο συμπρωταγωνιστής του Γιάννης Στάνκογλου το Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου.

Το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής κερδισε ο Coti K. για το "The Waiter", το Βραβείο Φωτογραφίας η Σιμόν Μποφίς για το Ακίνητο Ποτάμι, το Βραβείο Μοντάζ ο Γιώργος Λαμπρινός για το "Obscuro Barrocο", το Βραβείο Σκηνογραφίας ο Κώστας Παππάς για το "The Waiter" και το Βραβείο Ενδυματολογίας οι Κάτια Γκουλιώνη, Ιέβα Κουπκάνε, Ιλζε Κάζα και Ιλζε Νεγκρίμπε για το "Ακίνητο Ποτάμι". Το Βραβείο Ήχου απέσπασαν εξ ημισείας οι Δημήτρης Αθανασόπουλος, Χρήστος Γούσιος, και Κώστας Βαρυμπομπιώτης για το "1968" και οι Στέφανος Ευθυμίου, Λέανδρος Ντούνης για τον "Οίκτο", το Βραβείο Μακιγιάζ απέσπασε η Εύη Ζαφειροπούλου για τον "Οίκτο", ενώ το Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας απέσπασαν οι Αδελφοί Αλαχούζοι, Αντώνης Κοτζιάς, Ανθή Τσιρούκη και YAFKA για το "Chinatown - Τα τρία καταφύγια".

Το Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας απονεμήθηκε στη Ζακλίν Λέντζου για την ταινία "Έκτορα Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς", ενώ το Βραβειο Μικρού Μήκους Τεκμηρίωσης απονεμήθηκε στον "Τέταρτο τοίχο" του Δημήτρη Γκότση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL