Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Το νέο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το νέο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Το νέο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις μελών του και την αδυναμία συνοχής του.

Η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά ευχαρίστησε το απερχόμενο ΔΣ για τη συμβολή του στην επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των σχεδίων υπό χρηματοδότηση μετά από χρόνιες καθυστερήσεις, για τη συνεργασία του με το υπουργείο στο θέμα των πόρων δημοσίων επενδύσεων, καθώς και για την εκκαθάριση πολυετών στάσιμων υποθέσεων της κινηματογραφικής παραγωγής.

Σύμφων με το υπουργείο, «το νέο ΔΣ συγκεντρώνει εμπειρία και γνώση του χώρου του κινηματογράφου, προκειμένου να εργαστεί συστηματικά και με την αναγκαία συνοχή». 

Πρόεδρος του ΔΣ ο Βασίλης Βαφέας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός 

Νίνος Μικελίδης, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας, σκηνοθέτης
Σταυρούλα Παπαδημητρίου, Επιθεωρήτρια-Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης
Νίκος Πουρσανίδης, ηθοποιός, σεναριογράφος
Τάσος Ρέτζιος, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου
Παναγιώτης Σασλίδης, παραγωγός
Γρηγόρης Τρικούκης, δικηγόρος

Ποιοι είναι τα νέα μέλη του ΔΣ του ΕΚΚ

Ο Βασίλης Βαφέας έχει διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών-Παραγωγών Κινηματογράφου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων «Ερμείας» ΣΥΝ.Π.Ε.

Είναι πτυχιούχος του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με  μεταπτυχιακές σπουδές Χημείας στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην ΑΣΟΕ με αντικείμενο τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ολοκλήρωσε τις σπουδές Κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και πήρε το δίπλωμά του στην Οπτικοακουστική Παραγωγή από το EAVE (ENTREPRENEURS de l’AUDIOVISUEL EUROPEEN) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MEDIA.

Η καλλιτεχνική  πορεία του Βασίλη Βαφέα στον κινηματογράφο και το θέατρο άρχισε το 1973 με την πρώτη μικρού μήκους ταινία. Συνολικά  μέχρι σήμερα είναι ο δημιουργός τεσσάρων (7) κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους  και εννέα (9)  μεγάλου μήκους μυθοπλασίας  τις οποίες υπογράφει  ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Ταινίες του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και έχουν συμμετάσχει σε πολλά μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Καννών, Βερολίνου, Σαγκάης, Κάρλοβυ Βάρυ, Μονάχου, Σαν Σεμπαστιάν, Σάο Πάολο κ.ά).  Αφιερώματα στο κινηματογραφικό του έργο έχουν γίνει στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.

Στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει 11 έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και δύο πολυθεάματα, ενώ έχει μεταφράσει τέσσερα θεατρικά έργα. 

Όσον αφορά τη διοικητική εμπειρία και κοινωνική του δράση, ο Βασίλης Βαφέας εργάστηκε επί σειρά ετών ως διευθυντής εργοστασίου σε διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, Ελληνικές και ξένες. Το 1981 διετέλεσε εμπειρογνώμων συνεργάτης του Συμβουλίου Ερεύνης Τιμών (Σ.Ε.Τ.) της Τραπέζης της Ελλάδος. Το 1982-83 υπήρξε σύμβουλος του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ2 ως μέλος της Επιτροπής Προγράμματος και Προγραμματισμού. Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ  στο Λαύριο το οποίο είχε διοργανωθεί από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, το Σωματείο Σκηνοθετών Παραγωγών Κινηματογράφου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Ο Νίνος Μικελίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1936. Συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου. Σπούδασε Ελληνική και Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Σκηνοθεσία και Θεωρία του Κινηματογράφου στο London School of Film Technique. Σκηνοθέτησε τη βραβευμένη στα φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι, Λειψίας και Θεσσαλονίκης μικρού μήκους ταινία "Κύπρον, ου μ' εθέσπισεν…" (“Helen», 1962-63), βασισμένη σε δύο ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη.

'Εχει γράψει βιβλία για τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο («Τα κυριότερα στάδια στην εξέλιξη του κινηματογράφου: η βουβή τέχνη», «Ιστορία Ελληνικού Κιν/φου: Εκατό χρόνια ελληνικές ταινίες», «Οι 100 καλύτερες ταινίες μου»), πέντε ποιητικές συλλογές, το "Ημερολόγιο Φυλακής" (μυθιστόρημα) και μεταφράσει τα ποιήματα και το θεατρικό έργο του Χάρολντ Πίντερ «Θερμοκήπιο». Συνεργάστηκε με το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (1967-74) καθώς και με διάφορα ξένα κινηματογραφικά έντυπα.

Από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Αντιπρόεδρος (1984-1988) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Κριτικός κινηματογράφου της εφημερίδας "Ελευθεροτυπίας" από το 1975.

Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και του φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου». Ιδρυτής και Διευθυντής του κινηματογραφικού φεστιβάλ «Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» από το 1988.

Η Σταυρούλα Παπαδημητρίου είναι Επιθεωρήτρια-Ελέγκτρια Δημόσιας Διοίκησης. Είναι πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του  Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και  Πολιτικών Επιστημών και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο θέμα «Δυνητικές Κοινότητες:  Κοινωνιο-ψυχολογικές προσεγγίσεις και τεχνικές εφαρμογές». Επί 13 χρόνια διετέλεσε επιθεωρήτρια εργασίας του Υπουργείου Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συμμετείχε σε πολλές Ομάδες εργασίας και Ελεγκτικές Επιτροπές και είναι μέλος ΔΣ της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Εργασίας. 

Ο Νίκος Πουρσανίδης είναι ηθοποιός, συγγραφέας και σεναριογράφος. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας και Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Νέου Ελληνικού Θεάτρου απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.

Άρχισε την πορεία του στην υποκριτική στα δεκαπέντε του χρόνια και έχει παίξει στις ταινίες «Κάθε Σάββατο» του Βασίλη Βαφέα, «Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στις «Γυναικείες Συνομωσίες» και στο «Ρισάλτο» του Βασίλη Βαφέα. 

Στο θέατρο συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και με διακεκριμένους σκηνοθέτες σε έργα όπως ο «Ήχος του Όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη, «Ψηλά από τη Γέφυρα» Άρθουρ Μίλερ, «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, Λεωφορείον ο Πόθος του Τ. Ουίλιαμς, «Saved» του Έντουαρντ Μπόντ κ.α.
Έζησε στο Λονδίνο, έχοντας την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει σε off-West End παραστάσεις σε θέατρα όπως το Riverside Studios και να συνεργαστεί με τον Stephen Frears στην ταινία «The Program» και τον Bharat Naluri στην ταινία Spooks: The Greater Good.

Παράλληλα με την πορεία του στην υποκριτική, γράφει με τον Φίλιππο Τσίτο για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και έχει γράψει δύο διηγήματα τα οποία θα εκδοθούν τον Απρίλιο του 2019 από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Για ένα από αυτά τα διηγήματα, την «Μαγεμένη Καρυδιά», κέρδισε το βραβείο στο Pitching Lab του 21ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, για να το σκηνοθετήσει σε ταινία μικρού μήκους. 

Αυτή την περίοδο υποδύεται τον Στράτη Μυριβήλη στην σειρά «Ζωή εν Τάφω» του Τάσου Ψαρρά, πρωταγωνιστεί στην σειρά Για Πάντα Παιδιά που προβάλλεται στο Open και υποδύεται τον Γιανγκ Σουν στον Καλό Άνθρωπο του Σετσουάν, στο θέατρο Θησείον.

Ο Τάσος Ρέτζιος είναι δημοσιογράφος και Κριτικός Κινηματογράφου από το 1987.  Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ, και Γενικός Γραμματέας του Μορφωτικού της Ιδρύματος τα τελευταία επτά χρόνια.

Έχει εργαστεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά, εφημερίδες και sites. Μέχρι το 2012 ήταν αρχισυντάκτης πολιτιστικού στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Μέχρι το 2014 διευθυντής σύνταξης στην EgnatiaPost. Έκτοτε συνεργάζεται με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100.
Από το 1989 είναι μέλος της ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) και της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου). 

Έχει διατελέσει μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για πέντε χρόνια, το 2005 ήταν Εντεταλμένος Σύμβουλος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε κριτικές επιτροπές σε φεστιβάλ του εσωτερικού και του εξωτερικού. Είναι μέλος, εδώ και τέσσερα χρόνια, της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπούλειου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.

Υπεύθυνος διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, έχει οργανώσει κινηματογραφικές προβολές και αφιερώματα, πολιτιστικά φεστιβάλ και δρώμενα κι έχει συνεργαστεί με πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.
Έχει εκδώσει περιοδικά για τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό κι έχει ιδρύσει εργαστήρια κινηματογράφου, τηλεόρασης και δημοσιογραφίας.

Ο Παναγιώτης Σασλίδης είναι πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων “ΕΡΜΕΙΑΣ”.

Είναι παραγωγός πέντε κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου μήκους. Υπήρξε στέλεχος των τεχνικών υπηρεσιών της Αγροτικής Τράπεζας και υπεύθυνος εκθέσεων της τραπέζης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Γρηγόρης Τρικούκης είναι δικηγόρος. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969. Είναι απόφοιτος του τμήματος Νομικής της σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (Ν.Ο.Ε)  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Κατά την διάρκεια των σπουδών εργάστηκε όλα τα έτη εθελοντικά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 

Από το 1995 εργάζεται ως δικηγόρος με υποθέσεις αστικού δικαίου, πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και ποινικού δικαίου.

Από το 2003 έως και σήμερα συνεργάζεται με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Ηθοποιών «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ασχολούμενος με διάφορα νομικά ζητήματα του Οργανισμού (διεξαγωγή δικών, κατάρτιση συμβάσεων, συμβουλευτική δικηγορία), με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά της δημόσια εκτέλεσης. Είναι γνώστης της Αγγλικής και Ιταλικής γλώσσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL