Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Μπρούνο Γκαντζ στην Ταινιοθήκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπρούνο Γκαντζ στην Ταινιοθήκη

Ο Μπρούνο Γκαντζ στον "Αμερικανό φίλο" του Βιμ Βέντερς

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μπρούνο Γκαντζ, που πέθανε πριν από λίγες μέρες, διοργανώνει από αύριο έως την Τρίτη 5 Μαρτίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου). Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την εμβληματική, βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Μια αιωνιότητα και μια μέρα" (1998).

Ο Ελβετός Μπρούνο Γκαντζ, ο έκπτωτος, για χάρη του έρωτα, άγγελος στο διχοτομημένο Βερολίνο στην ταινία του Βιμ Βέντερς «Τα φτερά του έρωτα», ο ηθοποιός με το ζεστό χαμόγελο και το εκφραστικό βλέμμα, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κινηματογράφου, αλλά και του θεάτρου, δούλεψε σε μια τεράστια γκάμα ρόλων με μερικούς από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της εποχής του.

Στη θεατρική σκηνή είχε παίξει σε έργα των Γκαίτε, Σον Ο'Κέισι, Ευριπίδη (ενσάρκωσε τον Πενθέα στις «Βάκχες»), ενώ ο ίδιος είχε ιδρύσει με τον Πέτερ Στάιν τη βερολινέζικη «Σαουμπίνε».

Συνειδητά αντι-σταρ, ο μεγάλος καλλιτέχνης, που εθεωρείτο ο σημαντικότερος εν ζωή γερμανόφωνος ηθοποιός, ταυτίστηκε ιδιαίτερα με ρόλους ανθρώπων που αντιμετωπίζουν βαθιές κρίσεις και διλήμματα. Όμως, όπως είπε κάποτε στη γερμανική εφημερίδα "Die Zeit", “οι ρόλοι στους οποίους πεθαίνεις δυστυχώς δεν σε προετοιμάζουν για τον δικό σου θάνατο”.

Στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης θα προβάλλονται δύο ταινίες καθημερινά. Αύριο Πέμπτη έναρξη στις 7 μ.μ. με τον "Αμερικανό φίλο" και στις 9.30 μ.μ. "Τα φτερά του έρωτα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL