Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
ΗΛΥΣΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / Επανεξετάζεται η εμπορική χρήση του διατηρητέου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΛΥΣΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / Επανεξετάζεται η εμπορική χρήση του διατηρητέου

θα απασχολήσει εκ νέου το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Μετά τον κίνδυνο να μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ και τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν αλλά και την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Πολτισμού αποφάσισε την επανεξέτασή του θεωρώντας ότι "πολιτιστικοί χώροι ιστορικής σημασίας, όπως κινηματογράφοι, θέατρα κ.ά., θα πρέπει να εξετάζονται κάθε φορά σε σχέση με τη σύνδεση των κτηρίων με την ιστορική μνήμη αλλά και την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης".

Ο (πρώην) κινηματογράφος, που βρίσκεται σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτήρια του Μεσοπολέμου, στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Δημητρίου Γούναρη στην πλατεία Φαναριωτών, διακρίνεται από τις επιρροές των πρωτοποριακών τάσεων στη δεκαετία του 1920 (εξπρεσιονισμός, Art Déco).

Το 1994 με απόφαση του ΥΠΠΟ είχε χαρακτηρισθεί διατηρητέο, αλλά αντί να παραμείνει κινηματογράφος ή ένας χώρος πολιτισμού για την πόλη, χρησιμοποιήθηκε για εμπορικές χρήσεις, από κατάστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών μέχρι πολυκατάστημα ειδών ένδυσης, την πρώτη δεκαετία του 2000.

Αποτέλεσμα της κακής πολύχρονης χρήσης ήταν να καταστραφούν σημαντικά στοιχεία της μοναδικής αρχιτεκτονικής του κτηρίου, που ανήκε στα χαρακτηριστικότερα του Μεσοπολέμου (Εξπρεσιονισμός, Art Deco) και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Λέανδρο Ι. Ζωΐδη και τους αδελφούς Χατζηνάκου το 1930.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL