Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Παρέμβαση για τον κινηματογράφο Ηλύσια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση για τον κινηματογράφο Ηλύσια

Το θέμα της διάσωσης ιστορικού κινηματογράφου Ηλύσια στη Θεσσαλονίκη έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους προς την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Το κτήριο στη δεκαετία του '60

Ο (πρώην) κινηματογράφος, που βρίσκεται σε ένα από χαρακτηριστικότερα κτήρια του Μεσοπολέμου, στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Δημητρίου Γούναρη στην πλατεία Φαναριωτών, διακρίνεται από τις επιρροές των πρωτοποριακών τάσεων στη δεκαετία του 1920 (εξπρεσιονισμός, Art Déco). Ο κινηματογράφος σχεδιάστηκε μεταξύ Δεκεμβρίου 1929 και Μαρτίου 1930 από τον αρχιτέκτονα Λέανδρο Ζωΐδη (1900-1965), ο οποίος είχε σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου την περίοδο 1921-1926. Το κτήριο είχε χαρακτηριστεί με απόφαση του ΥΠΠΟ το 1994 "ιστορικό διατηρητέο μνημείο", ωστόσο μετά το κλείσιμο του κινηματογράφου το 1994 υποβαθμίστηκε αισθητικά κατά τις αλλαγές χρήσης. "Κατά την τελευταία του χρήση ως κατάστημα ρούχων, ο χώρος δεν εκλαμβανόταν πλέον ως πρώην χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις μνήμες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, ενώ πολλά από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των ρευμάτων της εποχής του Μεσοπολέμου δεν διατηρήθηκαν".

Το κτήριο παραμένει κενό από τον Μάρτιο του 2018. Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ενδιαφέρεται για την εμπορική χρήση του και "μόνο αρνητική έκπληξη και ανησυχία προκαλεί η γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας στις 30.8.18 -μετά και την αντίστοιχη εισήγηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων-, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η μελέτη μετατροπής από κατάστημα ρούχων σε κατάστημα τροφίμων και ποτών (σούπερ μάρκετ) του διατηρητέου αυτού μνημείου". Σύμφωνα με την άποψη ειδικών, και η νέα εμπορική χρήση για την οποία προορίζεται διαιωνίζει την απαξίωση και υποβάθμιση του μνημείου, ενώ δημιουργούνται προβλήματα και στον περιβάλλοντα χώρο του.

Ο εγγονός του αρχιτέκτονα που σχεδίασε τον κινηματογράφο το 1930 ζήτησε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων τα σχέδια της μελέτης της μετατροπής του κτηρίου σε σούπερ μάρκετ, ωστόσο η υπηρεσία δεν του τα έδωσε επικαλούμενη πως δεν έχει έννομο συμφέρον. Μετά από επαφή που είχε με ιδιοκτήτες του ακινήτου και τους μηχανικούς της μελέτης, συμπέρανε πως δεν υπάρχει πρόθεση αποκατάστασης της αυθεντικής αίσθησης του χώρου καθώς και σημαντικών αρχιτεκτονικών λεπτομερειών του κτηρίου.

Οι βουλευτές που κατέθεσαν την ερώτηση ζητούν να πληροφορηθούν εάν "υπάρχει η πρόθεση ουσιαστικής προστασίας - πολιτιστικής αξιοποίησης και χρήσης του ιστορικού αυτού μνημείου και, σε καταφατική περίπτωση, ποια είναι η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών με σκοπό την αποκατάσταση-ανάδειξη και δημόσια αξιοποίησή του".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL