Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Σώθηκε η "Αλκυονίδα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σώθηκε η "Αλκυονίδα"

Ο ιστορικός κινηματογράφος "Αλκυονίδα" σώθηκε τελικά. Ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησαν χθες υπέρ του χαρακτηρισμού του κινηματογράφου ως μνημείου αλλά και υπέρ της διατήρησης της χρήσης του χώρου ως κινηματογράφου με την επωνυμία "Αλκυονίς", στον οποίο θα επιτρέπεται να πραγματοποιούνται και συναφείς πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το κύμα υποστήριξης που δημιουργήθηκε για τη διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου από γνωστούς καλλιτέχνες, όχι μόνο από τον κινηματογραφικό χώρο, διανοούμενους και κατοίκους της περιοχής, με την ίδια την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά να συμπαρίσταται, έφερε τα αποτελέσματά του. Το ΚΣΝΜ στη γνωμοδότησή του αναγνωρίζει την "Αλκυονίδα" ως χώρο ιδιαίτερα αξιόλογο για την παραγωγή και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, άμεσα συνδεδεμένο με τη συλλογική μνήμη και την υψηλή πολιτιστική παραγωγή και αναπόσπαστο τμημα της σύγχρονης πολιτισμικής ιστορίας του τόπου.

Η "Αλκυονίδα" από την ίδρυσή της το 1969 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κινηματογραφικής παιδείας προβάλλοντας αριστουργήματα της 7ης Τέχνης. Στα χρόνια της δικτατορίας δεν ήταν απλώς ένα καταφύγιο τέχνης και πολύτιμος χώρος γνωριμίας με τον νέο ευρωπαϊκό και ελληνικό κινηματογράφο, αλλά ουσιαστικά λειτούργησε ως βήμα διαμαρτυρίας με προβολές απαγορευμένων από το καθεστώς ταινιών. Ως κυψέλη πολιτισμού λειτούργησε και από το 2014, οπότε επαναλειτούργησε ανακαινισμένη, μέχρι να προκυψει ο κίνδυνος του λουκέτου. Η μαρκίζα της "Αλκυονίδας" θα συνεχίσει να φωτίζει την οδό Ιουλιανού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL