Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Έρχεται στην Αθήνα το αφιέρωμα στο queer cinema
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχεται στην Αθήνα το αφιέρωμα στο queer cinema

Γιώργος Κέντρος, Τάκης Μόσχος στην ταινία "Μετέωρο και σκιά" του Τάκη Σπετσιώτη

Το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το ελληνικό queer σινεμά μεταφέρεται αυτούσιο στην Αθήνα, από τις 13 έως τις 19 Δεκεμβρίου, καλύπτοντας μια κινηματογραφική διαδρομή δεκαετιών, από τα τέλη της δεκαετίας του '60 ώς τις μέρες μας, με 38 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ανέκαθεν «αγκάλιαζε» τη διαφορετικότητα στην τέχνη. Φιλοξενώντας το μεγάλο αυτό αφιέρωμα, τιμά με τη σειρά της τους σημαντικούς αυτούς δημιουργούς οι οποίοι, τα τελευταία 50 χρόνια, μας έδωσαν ταινίες υψηλής καλλιτεχνικής αξίας που επηρέασαν νεότερες γενιές, βραβεύτηκαν στα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν καλτ. Δεν ήταν εύκολο να εντοπιστούν ορισμένες κόπιες και να συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό., καθώς πρόκειται για ταινίες σπάνιες και δυσεύρετες σήμερα (όπως οι περισσότερες μικρού μήκους του αφιερώματος), μαζί με άλλες πιο πρόσφατες, δημοφιλείς και αγαπημένες από το ευρύ κοινό.

Η έναρξη, την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, θα γίνει με τις ταινίες “Τρώες” (1990) και “Μια θέση στον ήλιο” (1994) του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, ο οποίος θα προλογίσει και θα συζητήσει με το κοινό. Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων και η είσοδος θα γίνει με σειρά προτεραιότητας.

Τις ταινίες του αφιερώματος προλογίζουν οι σκηνοθέτες και άλλοι συντελεστές, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάρτι και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τίτλο “Η εικόνα και τα κοινωνικά δικαιώματα” που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου (16.45). Συμμετέχουν: η σκηνοθέτης και πανεπιστημιακός Αντουανέττα Αγγελίδη, η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Μαρίνα Γαλανού, ο σκηνοθέτης - σεναριογράφος Παναγιώτης Ευαγγελίδης, η σκηνοθέτης Ίρις Ζαχμανίδη, η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και καθηγήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Κομνηνού, ο αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Κωνσταντίνος Κυριακός, και ο σκηνοθέτης Τάκης Σπετσιώτης. Χαιρετισμό θα απευθύνει η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τις ταινίες του αφιερώματος, το “Μετέωρο και σκιά” του Τάκη Σπετσιώτη και η “Στρέλλα” του Πάνου Χ. Κούτρα, θα προβληθούν με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους θεατές: με ακουστική περιγραφή (AD: Audio Description) για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Μαζί με το αφιέρωμα, η Ταινιοθήκη, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα, και την ενότητα Acrobatics που περιλαμβάνει μικρού μήκους ταινίες queer θεματολογίας, πρόσφατης παραγωγής, που γύρισαν νέοι βραβευμένοι μικρομηκάδες (Θανάσης Νεοφώτιστος, Δημήτρης Νάκος, Γιώργος Τελτζίδης, Νικολέττα Λεούση, Μανώλης Μαυρής) μετά από ανάθεση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL