Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Στην ταινία "Γυναίκα σε Πόλεμο" το βραβείο Lux
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην ταινία "Γυναίκα σε Πόλεμο" το βραβείο Lux

Μια πολιτική ταινία, φεμινιστικό έπος και μύθος όπως χαρακτηρίζεται, η "Γυναίκα σε πόλεμο" του Ισλανδού σκηνοθέτη Μπένεντικτ Έρλινγκσον (φωτο), απέσπασε το φετινό βραβείο Lux που έχει θεσπίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διάδοση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου στις χώρες της Ε.Ε.

Η ταινία του Έρλινγκσον, ισλανδική, γαλλική και ουκρανική συμπαραγωγή, αφηγείται την ιστορία μιας δασκάλας Μουσικής και παθιασμένης ακτιβίστριας για το περιβάλλον, που βλέπει τις πολιτικές πεποιθήσεις της να αμφισβητούνται όταν αποφασίζει να υιοθετήσει ένα παιδί.

Η "Γυναίκα σε πόλεμο" επικράτησε τελικά των δύο συνυποψηφίων της ταινιών, των "Η άλλη πλευρά των πάντων" της Μίλα Τουράλιτς και "Στυξ" του Βόλφγκανγκ Φίσερ.

"Η απονομή του βραβείου Lux δεν ήταν ποτέ τόσο δύσκολη όσο φέτος. Οι υποψήφιοι του διαγωνισμού ήταν εξαιρετικοί τόσο ως προς την πρωτοτυπία τους όσο και ως προς τη σχετικότητα των θεμάτων που κάλυψαν" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κουνοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ανακοινώνοντας τα βραβεία. "Οι ταινίες των φιναλίστ", πρόσθεσε, "διαφορετικές στο είδος και το θέμα, έχουν ένα σημαντικό κοινό σημείο: αφηγούνται ιστορίες δυνατών γυναικών που είναι αποφασισμένες να αλλάξουν τα πράγματα".

Το βραβείο Lux θεσπίστηκε το 2007 για τις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές παραγωγές που επικεντρώνονται σε θέματα θεμελιώδη για την Ευρωπαϊκή Ένωση: την οικουμενικότητα των ευρωπαϊκών αξιών, την ένταξη και την ανεκτικότητα και την προστασία της πολιτιστικής πολυμορφίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL