Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης / Φεστιβάλ για όλο τον χρόνο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης / Φεστιβάλ για όλο τον χρόνο...

Χρυσός Αλέξανδρος στην ταινία “Ρέι και Λιζ” του Βρετανού Ρίτσαρντ Μπίλιγχαμ

Τη ζωή μιας οικογένειας στο περιθώριο, στα προάστια του Μπέρμιγχαμ, αφηγείται η ταινία «Ρέι και Λιζ» σε σκηνοθεσία του Βρετανού εικαστικού και φωτογράφου Ρίτσαρντ Μπίλιγχαμ, που απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο την Κυριακή το βράδυ στην τελετή λήξης του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, κλήθηκε να απονείμει η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία με έναν σύντομο χαιρετισμό της υπογράμμισε πως "το Φεστιβάλ δεν είναι μόνο για το δεκαήμερο της διοργάνωσης, δεν είναι μόνο η γιορτή του Νοεμβρίου, αλλά κυρίως είναι για τις 355 υπόλοιπες μέρες του χρόνου στην πόλη, με τις προβολές, τα αφιερώματα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα...”.

Η τελετή, που συντονιζόταν από τον ηθοποιό Γιώργο Νανούρη, ήταν το επιστέγασμα ενός πλούσιου, πετυχημένου δεκαήμερου προβολών με γεμάτες τις αίθουσες. Από τις ευχάριστες στιγμές της βραδιάς ήταν η παρουσία του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη επάνω στη σκηνή προκειμένου να παραλάβει εκείνος -καθώς όλοι οι άλλοι συντελεστές της ταινίας απουσίαζαν- το βραβείο κοινού για το φιλμ “Η δεξιά τσέπη του ράσου”, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του.

Ο συγγραφέας ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη Γιάννη Λαπατά για την άψογη συνεργασία τους και ευχήθηκε οι Ελληνες σκηνοθέτες να στραφούν στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία για “πρώτη ύλη” και έμπνευση.

Ο Αργυρός Αλέξανδρος δόθηκε στην ταινία «Όλα καλά» της Εύα Τρόμπις από τη Γερμανία. Στην ταινία καταγράφεται η απόφαση μιας γυναίκας που πέφτει θύμα βιασμού να επουλώσει το τραύμα με τη σιωπή, πιστεύοντας πως θα ανακτήσει τον έλεγχο με τη λογική. Η βραβευμένη ταινία, στην οποία η Τρόμπις υπογράφει και το σενάριο, είναι η πτυχιακή της εργασία.

Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής για καλύτερη σκηνοθεσία - Χάλκινος Αλέξανδρος απονεμήθηκε στον Ταϊλανδό σκηνοθέτη Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ για την ταινία «Διαβολόψαρο». Η ίδια ταινία απέσπασε και το βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης που δόθηκε στον διευθυντή φωτογραφίας Ναβαροφάατ Ρουνγκφιμπουνσοφίτ.

Τα βραβεία Ερμηνείας

Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε στον Δανό Γιάκομπ Σιντεργκρέν για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο ένοχος» ενώ το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας δόθηκε εξ ημισείας στη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για την ερμηνεία της στην ταινία «Η δουλειά της» και στη Γερμανίδα Ένε Σουάρτς για την ερμηνεία της στην ταινία «Όλα καλά».

Ειδικές μνείες απένειμε η κριτική επιτροπή στις ταινίες «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη (Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα) και «Σόκρατες» του Άλεξ Μοράτο (Βραζιλία).

Η επιτροπή της FIPRESCI βράβευσε από το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα την ταινία «Σοφία» της Μεριέμ Μπενμπαρέκ (Γαλλία, Κατάρ) και από τις ελληνικές παραγωγές την ελληνοκυπριακή ταινία «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή. Το βραβείο της ΠΕΚΚ δόθηκε στην ταινία «Ακίνητο ποτάμι» του Άγγελου Φραντζή.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απένειμε το βραβείο Ανθρώπινες Αξίες στην ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος «Διαβολόψαρο» του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ. Η ΕΡΤ απένειμε φέτος δύο βραβεία: Το πρώτο, που συνοδεύεται από 3.000 ευρώ, στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού Fischer «Καταφύγιο ΙΙ: Το μονοπάτι του πάγου» του Χρήστου Νικολέρη και το δεύτερο (που συνοδεύεται από 2.000 ευρώ) στην «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη στον Στηβ Κρικρή για την ταινία του «The waiter» και το βραβείο Best Location Award, στον Δημήτρη Χαλκιαδάκη, επίσης για την ταινία “The waiter” του Στηβ Κρικρή.

Το νέο βραβείο Mermaid Award (για την καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής του επίσημου προγράμματος) απονεμήθηκε, στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, στο φιλμ «Σόκρατες» του Άλεξ Μοράτο από τη Βραζιλία, μια ταινία που έγινε από νέους ανθρώπους, με ελάχιστα χρήματα, “σε μια χώρα που πρόσφατα εξέλεξε έναν φασίστα, ομοφοβικό Πρόεδρο”, όπως υπογράμμισε η Μαρία Cyber, μέλος της επιτροπής.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΡΖΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL