Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Από 1 έως 11 Νοεμβρίου / Το ελληνικό σινεμά δίνει ραντεβού στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από 1 έως 11 Νοεμβρίου / Το ελληνικό σινεμά δίνει ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου στην ταινία "Η δουλειά της", που θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Μια "πανοραμική" εικόνα της ετήσιας ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής θα μας προσφέρει το 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1 έως 11 Νοεμβρίου) όπου θα δούμε σε πρώτη προβολή 12 ταινίες, τρεις εκ των οποίων (πρώτες ή δεύτερες δήμιουργίες) που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης. Αναλυτικά, σε πρώτη προβολή οι ταινίες:

"Ακίνητο ποτάμι" του Άγγελου Φραντζή, ιστορία ενός ζευγαριού που μετακομίζει στη Σιβηρία για επαγγελματικούς λόγους. Μια αναπάντεχη εγκυμοσύνη οδηγεί σε σύγκρουση, με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Με τους Κάτια Γκουλιώνη, Ανδρέα Κωνσταντίνου.

«Ελεύθερο θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη. Η Θεοδώρα Τζήμου στον ρόλο καθηγήτριας σε Σχολή Καλών Τεχνών. Δίνει στους φοιτητές της μια άσκηση με «ελεύθερο θέμα». Εκείνοι εμπνέονται από τη σύγχρονη πραγματικότητα και τους ανθρώπους γύρω τους και δημιουργούν ένα εργαστήριο παράλογων ιστοριών.

«Η δεξιά τσέπη του ράσου» του Γιάννη Λαπατά, βασισμένη στην ομότιτλη νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη, με τους Θοδωρή Αντωνιάδη, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Μάνο Βακούση.

«Η δουλειά της» του Νίκου Labôt. Οταν ο άντρας της χάνει τη δουλειά του, η Παναγιώτα, νοικοκυρά και μητέρα δυο παιδιών, ψάχνει για πρώτη φορά δουλειά και προσλαμβάνεται ως καθαρίστρια σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Παρά τις δυσκολίες, θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση ανεξαρτησίας... Με τους Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Δημήτρη Ήμελλο, Μαρία Φιλίνη.

«Η νύχτα τ' άγι' Αντώνη» (Μακρόνησος Β11) του Θανάση Σκρουμπέλου. Μια ιστορία εμπνευσμένη από τις τραγικές μνήμες για το Μακρονήσι, με τους Μαρία Παπαγαβριήλ, Θοδωρή Προκοπίου, Θανάση Κοντό.

«Καταφύγιο ΙΙ: Το μονοπάτι του πάγου» του Χρήστου Νικολέρη, με τους Κίκα Ζαχαριάδου, Γιώργο Σπάνια, Βίκη Μαϊδάνογλου, Άρη Αντωνόπουλο, Νικόλα Παπαγιάννη, Δανάη Σκιάδη.

«Μαγικό δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά, με αφετηρία το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπαλζάκ. Παίζουν οι Χάρης Φραγκούλης, Ανθή Ευστρατιάδου, Τζένη Θεωνά, Ανδρέας Κοντόπουλος, Γιάννης Μπέζος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Χάρης Ρώμας.

«Τα δάκρυα του βουνού» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, με μια ομάδα περιπλανώμενων μαστόρων στις αρχές του 20ού αιώνα. Εμφανίζονται οι Λουκία Κατωπόδη, Σπύρος Γεωργόπουλος, Λυγερή Ταμπακοπούλου.

«Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη, μια ιστορία στη "νεκρή ζώνη" της Κύπρου, με τους Αδάμ Μπουσδούκο, Βίκυ Παπαδοπούλου, Φάτι Αλ.

«Holy Boom» της Μαρίας Λάφη, με τους Νένα Μεντή, Luli Bitri, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Σαμουήλ Ακίνολα.

«Scopophilia» των Ναταλίας Λαμπροπούλου και Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου, με τους Ηλέκτρα Καρτάνου, Κωνσταντίνο Λιάρο, Τζόυς Ευείδη.

«The Waiter» του Στιβ Κρικρή, με τον Άρη Σερβετάλη στον ρόλο ενός μοναχικού σερβιτόρου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του 59ου ΦΚΘ θα προβληθούν επίσης πέντε φιλμ που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες, το «1968» του Τάσου Μπουλμέτη, ο «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή, «Κενή Διαθήκη» του Αλέξανδρου Ευάγγελου Φασόη, το «Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου, και το "Chinatown - Τα τρία καταφύγια" της Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν.

Το ελληνικό πρόγραμμα συμπληρώνεται με τρεις ταινίες από σκηνοθέτες που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας, με προβολές ταινιών μικρού μήκους, συν ένα αφιέρωμα στον πολυβραβευμένο Θεσσαλονικιό animator Ιορδάνη Ανανιάδη. Ο ίδιος θα μοιραστεί τα μυστικά της τέχνης του animation σε ένα ειδικό masterclass κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL