Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Στο Ισραήλ καταστρέφουν την ιδέα μιας ανοιχτής κοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο Ισραήλ καταστρέφουν την ιδέα μιας ανοιχτής κοινωνίας

Ρίχνοντας το ανατρεπτικό και κριτικό του βλέμμα στην κοινωνική πραγματικότητα της πατρίδας του, ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Άμος Γκιτάι επέκρινε αυστηρά από το 75ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου βρίσκεται, την κυβέρνηση της χώρας του, "που θεωρεί ότι ο πολιτισμός είναι προπαγάνδα". Ο γνωστός σκηνοθέτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μίλησε για "μια πολύ κακή κυβέρνηση. Πάντα έλεγα ότι ο καλύτερος φόρος τιμής που ένας καλλιτέχνης μπορεί να αποδώσει στη χώρα του είναι η άσκηση κριτικής. Νομίζω ότι η κατεύθυνση που παίρνει η χώρα είναι πολύ προβληματική. Αν συνεχίσουν έτσι, θα καταστρέψουν την ιδέα μιας ανοιχτής κοινωνίας", σχολίασε. Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους σκηνοθέτες, με φωνή αιρετική και έργο που φωτίζει τα σκοτεινά σημεία της σύγχρονης ιστορίας του τόπου του, ο Γκιτάι ασχολείται συχνά στο έργο του με τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές που τέμνουν την ισραηλινή κοινωνία και τις ανοιχτές πληγές της.

Ο 67χρονος σκηνοθέτης βρίσκεται στη Βενετία για να παρουσιάσει στη Μόστρα δυο ταινίες του εκτός διαγωνισμού, το "Γράμμα σε έναν φίλο στη Γάζα" και "Ένα τραμ στην Ιερουσαλήμ".

Ο Γκιτάι μίλησε επίσης για "τον ευρωπαϊκό αντισημιτισμό", όπως τον αποκάλεσε, λέγοντας πως "η Εκκλησία ανέθρεψε γενιές με μίσος για τους Εβραίους, τους οποίους έκαψαν, ταπείνωσαν, έκαναν διακρίσεις σε βάρος τους επί αιώνες. Αλλά οι Εβραίοι το ξεπέρασαν, είναι πάντα εδώ και δεν πρέπει να ξεχνούν τα μαθήματα" του παρελθόντος".

Ο σκηνοθέτης, που έχει δηλώσει πως "το σινεμά δεν είναι μια μηχανή θεάματος, διασκέδασης ή παραγωγής χρημάτων, αλλά αγγίζει τα ερωτήματα και τις αντανακλάσεις των πολιτικών γεγονότων", σχολίασε, αναφερόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, πως "όταν σφίγγει το χέρι των χειρότερων αντισημιτών Ευρωπαίων ηγετών, όταν επιτρέπει να ανοίγουν πυρ εναντίον άοπλων Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Γάζα, όταν δεν χρησιμοποιεί παρά μόνο βία, πρέπει όλα αυτά να επικρίνονται".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL