Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Κινηματογραφική γιορτή με τον "Δεσμώτη του ιλίγγου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κινηματογραφική γιορτή με τον "Δεσμώτη του ιλίγγου"

Κιμ Νόβακ και Τζέιμς Στιούαρτ στον "Δεσμώτη του ιλίγγου"

Εορταστική προβολή για τα 60 χρόνια του "Δεσμώτη του ιλίγγου", της θρυλικής ταινίας του άλφρεντ Χίτσκοκ, διοργανώνει η κινηματογραφική ιστοσελίδα Flix στο «Cine Ανεσις» (λεωφόρος Κηφισίας 14), τη Δευτέρα 9 Ιουλίου, στις 9 μ.μ. Η προβολή θα γίνει με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, σε μια ξεχωριστή βραδιά, που θα συνδυαστεί μετά την προβολή, με τις μουσικές επιλογές του Νίκου Πετρουλάκη στο lounge party που θα ακολουθήσει, ενώ για τους θεατές θα υπάρχει και ένα συλλεκτικό δώρο, μια εναλλακτική αφίσα της ταινίας με την υπογραφή του εικαστικού Στέφανου Ρόκου.

"Ο δεσμώτης του ιλίγγου" αφηγείται την ιστορία ενός ντετέκτιβ του Σαν Φρανσίσκο (Τζέιμς Στιούαρτ) που λόγω ακροφοβίας παραμερίζεται από την υπηρεσία του και τότε αναλαμβάνει να ερευνήσει την περίεργη συμπεριφορά της συζύγου (Κιμ Νόβακ) ενός παλιού του φίλου. Είναι μια από τις κορυφαίες δημιουργίες στην καριέρα του Χίτσκοκ, μια ταινία που μας θέτει αντιμέτωπους με την ανθρώπινη αδυναμία, τις φοβίες που προκαλούν οι κομβικές στιγμές στη ζωή, ο θάνατος ή ο παθιασμένος έρωτας. Το σενάριο της ταινίας, το οποίο έγραψαν οι Άλεκ Κόουπελ και Σάμιουελ Τέιλορ, είναι βασισμένο στο αστυνομικό μυθιστόρημα των Μπουαλό - Ναρσεζάκ "D'entre les morts".

Το 2012 οι κριτικοί του περιοδικού "Sight & Sound" την κατέταξαν στην πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Ο Χίτσκοκ, στην ιστορική συνομιλία - συνέντευξη με τον Φρανσουά Τρυφό, αναφέρεται στη "νεκροφιλική" διάσταση της σκηνοθεσίας: "Όταν ο Τζέιμς Στιούαρτ ακολουθούσε τη Μαντλέν στο νεκροταφείο, τα πλάνα την έδειχναν μυστηριώδη γιατί χρησιμοποιούσαμε φίλτρα ομίχλης. Έτσι είχαμε ένα πράσινο χρωματικό εφέ πάνω από τη λάμψη του ήλιου. Αργότερα, όταν ο Τζέιμς Στιούαρτ συναντά την Τζούντι, την έβαλα να μένει στο ξενοδοχείο 'Εμπάιρ', γιατί στην πρόσοψη αυτού του ξενοδοχείου υπάρχει ένα πράσινο νέον που αναβοσβήνει ασταμάτητα. Έτσι μπόρεσα να δημιουργήσω, χωρίς τέχνασμα, το ίδιο μυστήριο γύρω από την κοπέλα, τη στιγμή που βγαίνει από το μπάνιο. Το πράσινο νέον τη φωτίζει και είναι πραγματικά σαν να επιστρέφει από τους νεκρούς...".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL