Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Κινηματογράφος και ποίηση στην Ταινιοθήκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κινηματογράφος και ποίηση στην Ταινιοθήκη

Ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Φεστιβάλ και Συμπόσιο Κινηματογραφικής Ποίησης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την "Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου", σε συνεργασία με το πολιτιστικό κέντρο Atopos CVC. Αφενός επικεντρώνεται στο έργο της Αντουανέτας Αγγελίδη, αφετέρου σε Ελληνίδες κινηματογραφίστριες εντός και εκτός συνόρων, και διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην κινούμενη εικόνα, τη γλώσσα και την ποίηση.

Διαφορετικοί συνδυασμοί κινηματογράφου και γλώσσας / ποιητικής έχουν προταθεί κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, με διαφορετικές μεθοδολογίες, με πιο γνωστή τη χρήση κειμένου στην οθόνη (παράδοση που ξεκινάει ήδη από τον βωβό κινηματογράφο). Εναρξη στις 16 Ιουνίου, στις 7.30 μ.μ. με μια συλλογή ταινιών φεμινιστικών και queer αλλά και film poems και essays. Στις 9 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία “Τόπος” (1985) της Αντουανέτας Αγγελίδη (προλογίζει η Ρέα Βαλντέν).

“Θραύσματα ή στρώματα παρελθόντος, στο φως, τα χρώματα, στις τοποθετήσεις, τις κινήσεις των προσώπων, στις ιστορίες ξαναφτιαγμένα, συναρμολογημένα χωρίς σεβασμό στους χρόνους. Ο χρόνος αυτοαναιρείται, ενώ η ταινία δίνει συνάμα πολλά στοιχεία χρονικότητας. Πολλά στρώματα παρελθόντος, πολλά στρώματα πολιτισμού. Ενώ το παρελθόν υπάρχει με πολλούς τρόπους, συνάμα δεν υφίσταται. Ο χώρος είναι γυμνός, ζωντανός, παράγει αισθήσεις. Ο χώρος της ταινίας είναι το σώμα, ανασαίνει, βλέπει, ακούει, θρηνεί, απαντάει" λέει η Αντουανέτα Αγγελίδη για το έργο της.

Στις 17 Ιουνίου (στις 2 μ.μ.) θα ξεκινήσει το εργαστήριο δημιουργίας videopoems. Ο Tom Konyves, ποιητής, κινηματογραφιστής και ερευνητής με έδρα το Βανκούβερ, οργανώνει ένα εργαστήριο στο οποίο θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες κάποιες από τις μεθοδολογίες του “videopoem”, υβριδικού κινηματογραφικού είδους του οποίου το μανιφέστο συνέθεσε το 2011. Το εργαστήριο προσκαλεί ποιητές / ποιήτριες και κινηματογραφιστές / κινηματογραφίστριες να συνθέσουν συνεργατικά ένα videopoem μέσα σε μια μέρα. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν και ανοιχτή σε ποιητές/ριες και κινηματογραφιστές/ριες που έχουν τα δικά τους μέσα παραγωγής (κάμερα και κομπιούτερ με πρόγραμμα μοντάζ). Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Στις 18 Ιουνίου (στις 8 μ.μ.) διοργανώνεται συζήτηση με θέμα "Κινηματογράφος & ποίηση / ποιητική συζήτηση". Συμμετέχουν οι Φιλ Ιερόπουλος, Tom Konyves και Ρέα Βαλντέν. Θα συζητηθούν ορισμένες από τις μεθοδολογίες που τους ενδιαφέρουν και χρησιμοποιούν στην ανάλυση αλλά και τη δημιουργία ποιητικών κινηματογραφικών έργων. Η Ρέα Βαλντέν είναι ερευνήτρια και φιλόσοφος πάνω στην κινηματογραφική εικόνα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αβάν-γκαρντ, ο Φιλ Ιερόπουλος είναι ακαδημαϊκός από το Buckinghamshire New University με θέμα διδακτορικής διατριβής το κινηματογραφικό ποίημα και ο Tom Konyves είναι ποιητής και κινηματογραφιστής από το Βανκούβερ, που έχει συνθέσει το μανιφέστο του videopoem. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL