Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ξεκινά το 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά το 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Με το βιογραφικό δράμα εποχής «Η Υπόσχεση της Αυγής» («La Promesse de l'Aube») του Ερίκ Μπαρμπιέ, σηκώνει αυλαία σήμερα το 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που είναι αφιερωμένο στη μόδα και θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 28 Μαρτίου στην Αθήνα (Δαναός, Άστορ, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος) και από 29 Μαρτίου έως 4 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον - Αίθουσα Πάυλος Ζάννας), παρουσιάζοντας 45 ταινίες στο πρόγραμμά του.

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα βρίσκεται στο προσκήνιο και φέτος, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, τη μορφή και φυσικά την εκπροσώπηση της γαλλοφωνίας.

Για τα βραβεία της διοργάνωσης θα διαγωνιστούν δέκα ταινίες που έχουν διανομή στην Ελλάδα και θα κάνουν στο Φεστιβάλ την πρώτη τους προβολή: Το «50 Φορές Άνοιξη» της Μπλαντίν Λενουάρ με την Ανιές Ζαουί, το «Ωραίο μου Διαζύγιο» της Μισέλ Λαρόκ, ο «Μαύρος Φάκελος» του Ερίκ Ζονκά, το «Γκωγκέν - Στην Ταϊτή» του Εντουάρντ Ντελούκ με τον Βενσάν Κασέλ στον ρόλο του Πολ Γκωγκέν, το «Μια Νέα Γυναίκα» της Λεονόρ Σεράιλ που κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα πρώτης ταινίας στο 70ο Φεστιβάλ των Καννών, η «Οδύνη» του Εμανουέλ Φινκιέλ, βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Μαργκερίτ Ντιράς, το «Για Καλό και για Κακό» της Καρίν Ταρντιέ που ξεχώρισε στο Φεστιβάλ Καννών, o «Οικογενειακός Φίλος» του Φιλίπ Λιορέ, το «Le Brio» του Ιβάν Ατάλ με τον Ντανιέλ Οτέιγ, αλλά και η ταινία έναρξης του Ερίκ Μπαρμπιέ με τη Σαρλότ Γκενσμπούργκ να υποδύεται τη μητέρα του βραβευμένου λογοτέχνη Ρομέν Γκαρί (Πιέρ Νινέ) την περίοδο που εκτελούσε χρέη αεροπόρου στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η «Λευκή Κάρτα» του Φεστιβάλ δίνεται φέτος στο Φεστιβάλ «Premiers Plans» της Ανζέρ με τρεις ταινίες που προβλήθηκαν στην τελευταία του διοργάνωση, ανάμεσά τους και το «Petit Paysan» που κέρδισε τρία βραβεία Σεζάρ. Στο τμήμα του «Πανοράματος» θα παρουσιαστούν 24 γαλλόφωνες πρεμιέρες που δεν έχουν διανομή στην Ελλάδα, ενώ στις «Ειδικές Προβολές» θα παρουσιαστούν το «Barbara» του Ματιέ Αμαλρίκ, το «Djam» του Τόνι Γκάτλιφ και το «Απόψε Που Κοιμάσαι;» της Αλεξάντρα Λεκλέρ που θα κλείσει και τη διοργάνωση.

Τη φετινή κεντρική θεματική ενότητα του Φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένη στη σχέση της μόδας και του κινηματογράφου, θα εγκαινιάσει, στις 21 Μαρτίου, ένα ξεχωριστό masterclass γύρω από τον οίκο Dior, ο οποίος πρόσφατα οργάνωσε μια έκθεση στο Μουσείο των Διακοσμητικών Τεχνών του Παρισιού με τον τίτλο «Christian Dior, σχεδιαστής του ονείρου». Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Christian Dior, l'élégance du paradis perdu», ενώ μετά την προβολή ο Ντομινίκ Αντ, σκηνοθέτης της ταινίας, και ο Φιλίπ λε Μουλτ, γενικός διευθυντής του Μουσείου Christian Dior, θα συζητήσουν για τη σχέση του μεγάλου οίκου υψηλής ραπτικής με την έβδομη τέχνη.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται και η μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ, Ρόσι ντε Πάλμα («Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης», «Κίκα», «Ραγισμένες Αγκαλιές»), η οποία έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα της ταινία με τίτλο «Ωραίο μου Διαζύγιο» στην οποία σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί η γνωστή Γαλλίδα ηθοποιός Μισέλ Λαρόκ. Η ταινία συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και κάνει πρεμιέρα στις 23 Μαρτίου στον κινηματογράφο Δαναό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL