Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Φεστιβάλ Ολυμπίας: / Φεστιβάλ Ολυμπίας: Το σινεμά για παιδιά και νέους κέρδισε το «στοίχημα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φεστιβάλ Ολυμπίας: / Φεστιβάλ Ολυμπίας: Το σινεμά για παιδιά και νέους κέρδισε το «στοίχημα»

Είκοσι χρόνια δημιουργικής παρουσίας και προσφοράς συμπληρώνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Αντιμετώπισε δυσκολίες, ακόμη και την αδιαφορία της πολιτείας κάποιες χρονιές, αλλά στηρίχτηκε και αγαπήθηκε από την τοπική κοινωνία, ακόμη και όταν το δυσκίνητο «κράτος των Αθηνών» κωλυσιεργούσε στα αιτήματα για την ενίσχυσή του. Η ομάδα των πρωτεργατών, με προεξάρχοντα τον καλλιτεχνικό διευθυντή Δημήτρη Σπύρου, άντεξε στις «δύσκολες μέρες» και σήμερα πια απολαμβάνει την αναγνώριση όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Όπως έχει πει ο Δημήτρης Σπύρου, «το 1997, με μια ομάδα ανθρώπων που εκτιμούσα για το ήθος τους, το καλλιτεχνικό τους έργο και το ταλέντο τους, επεξεργαστήκαμε μια πρόταση για τη δημιουργία του Φεστιβάλ και την υποβάλαμε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας. Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή και μάλιστα με την απόφαση να σηκώσει η Νομαρχία όλο το οικονομικό βάρος. Το πρώτο φεστιβάλ αγκαλιάστηκε με πάθος από τα παιδιά και τους νέους...». Οι μικροί θεατές των πρώτων διοργανώσεων έχουν ενηλικιωθεί, και τώρα πια αρκετοί από αυτούς συμμετέχουν από την πλευρά των διοργανωτών, με την αίσθηση, τη σιγουριά ότι αυτό είναι «το δικό τους» φεστιβάλ.

Στις 2 Δεκεμβρίου, το φεστιβάλ ξεκινά ταυτόχρονα σε 9 πόλεις: στον Πύργο (όπου και η επίσημη τελετή), στην Aμαλιάδα, στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στα Λεχαινά, στη Ζαχάρω, στο Μεσολόγγι, στο Αίγιο και στη Γαστούνη. Και δίνει στους νεαρούς θεατές την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσουν μερικά κινηματογραφικά διαμαντάκια απ’ όλον τον κόσμο αλλά και να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες μέσα από την Camera Zizanio. Στην τελετή έναρξης στον Πύργο, το συγκρότημα String Demons θα δώσει μια μοναδική συναυλία με διασκευές που ξεκινούν από τον Μπαχ, τον Βιβάλντι, τον Χατζιδάκι, και φτάνουν μέχρι τον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη, αλλά και τους Iron Maiden!

Το φεστιβάλ θα γιορτάσει τα γενέθλιά του απλά και ουσιαστικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ενισχύοντας τις εκπαιδευτικές του δράσεις και κάνοντας αυτό που γνωρίζει καλύτερα: να μυεί τους νέους στο σινεμά, προβάλλοντας βραβευμένες ταινίες απ’ όλον τον κόσμο και ταυτόχρονα ενθαρρύνοντάς τους να γυρίσουν τις δικές τους.

Στο φετινό φεστιβάλ (έως τις 9 Δεκεμβρίου) διαγωνίζονται 69 ταινίες από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους, Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους Animation και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs και καταπιάνονται με ζητήματα όπως: φιλία, φυσικό και σχολικό περιβάλλον, εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, παγκοσμιοποίηση, οικογενειακές σχέσεις, οικολογία και αποδοχή της διαφορετικότητας.

Από πέρυσι το διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ Kids & Docs φιλοξενείται στην Αμαλιάδα (που απέχει μόλις 20 λεπτά από τον Πύργο), που σημαίνει πως το φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται πλέον από τρία φεστιβάλ: το Φεστιβάλ στον Πύργο (στον κινηματογράφο «Απόλλων») που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα ταινιών μυθοπλασίας και animation, τη γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα (Cine - Cinema) και την Camera Zizanio που υποδέχεται εκατοντάδες παιδιά από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο στα κινηματογραφικά της εργαστήρια στο Συνεδριακό Κέντρο της Αντιπεριφέρειας Ηλείας, στον Πύργο.

Οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας (πολυβραβευμένες στην πλειονότητά τους και προερχόμενες από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ) μπορεί να ασχολούνται με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, όμως στηλιτεύουν τη βία. Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για παιδιά και νέους: Οι εφηβικές ερωτικές σχέσεις, η καθημερινότητα παιδιών με προβλήματα κινητικότητας, όρασης ή συμπεριφοράς, οι σκληρές συνθήκες εργασίας έφηβων μεταναστών... Φυσικά, ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και τη χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, τη φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, τη συντροφικότητα, τη χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης,...

Στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio θα διαγωνιστούν 240 ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας, της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων, θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές, οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

Στην Camera Zizanio θα δούμε σε ειδική προβολή τρεις ταινίες που έχουν γυρίσει προσφυγόπουλα στην Ελλάδα και μάλιστα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα και του Σχιστού. Παρόντα θα είναι τα παιδιά που δημιούργησαν μία από αυτές.

Το υποψήφιο για Όσκαρ (2017) ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Life animated» του βραβευμένου με το χρυσό αγαλματίδιο στο παρελθόν Ρος Γουίλιαμς φανερώνει την ευεργετική επίδραση του animation σε παιδιά με σύνδρομο Άσπεργκερ.

Στο αφιέρωμα «Γέφυρες», μια σύμπραξη του Φεστιβάλ Ολυμπίας και του Δανέζικου Ινστιτούτου Κινηματογράφου, μεταγλωττισμένες στα αραβικά ταινίες θα προβληθούν σε παιδιά πρόσφυγες, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, αλλά και αργότερα, το 2018.

Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι και το εργαστήριο κινουμένου σχεδίου Zizanimation (το μακροβιότερο του φεστιβάλ) αλλά και το Mythos Project, με φανατικούς φίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό: Τα παιδιά, χωρισμένα σε 8-10 πολυεθνικές ομάδες, συζητούν, ανταλλάσουν απόψεις και εξοπλισμένα με κάμερες και υπολογιστές φτιάχνουν σενάρια και γυρίζουν ταινίες.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διεθνής ημερίδα με θέμα «Κινηματογραφική παιδεία: θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις και εκπαίδευση», με προσκεκλημένους σημαντικούς εισηγητές από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη, το Φεστιβάλ Ολυμπίας σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή και δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου διοργανώνει φωτογραφική έκθεση για τον λιμό στην περίοδο της Κατοχής.

Επίσης, όπως κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα κυκλοφορεί η εφημερίδα «Ζιζάνιο» η οποία συντάσσεται από παιδιά, θα μεταδίδεται, με ευθύνη των παιδιών, η εκπομπή «Ράδιο Ζιζάνιο» από τη συχνότητα τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και μέσω Διαδικτύου, με γεγονότα του φεστιβάλ και συνεντεύξεις, στο εξάωρης διάρκειας Zizanio Live (παραγωγή των παιδιών).

Φέτος θα πραγματοποιηθούν δεκάδες εργαστήρια και σεμινάρια, ενώ masterclass θα δώσουν οι Νίκος Καβουκίδης, Κώστας Φέρρης, Αργύρης Θέος και Αντώνης Χαλκιάς. Εργαστήριο πάνω στα κινηματογραφικά εφέ θα πραγματοποιήσουν οι ειδικοί στο αντικείμενο αδελφοί Αλαχούζοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL