Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Το "παιχνίδι" των ρόλων, η άβυσσος των συναισθημάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "παιχνίδι" των ρόλων, η άβυσσος των συναισθημάτων

Ρόμι Σνάιντερ, Φάμπιο Τέστι στην ταινία «Σημασία έχει ν' αγαπάς» του Αντρέι Ζουλάφσκι

«Σημασία έχει ν' αγαπάς» (L' important c' est d' aimer)

Σκηνοθεσία: Αντρέι Ζουλάφσκι

Ερμηνεία: Ρόμι Σνάιντερ, Φάμπιο Τέστι, Ζακ Ντιτρόν, Κλάους Κίνσκι

Μια ιστορία έρωτα, πάθους, πόνου και διαδοχής ρόλων, κατά το σαιξπηρικό «Ο κόσμος όλος είναι μια σκηνή», ένα μπαρόκ διαμάντι του κινηματογράφου είναι η αριστουργηματική ταινία του Αντρέι Ζουλάφσκι «Σημασία έχει ν' αγαπάς», παραγωγής 1975. Ο πολωνικής καταγωγής Ζουλάφσκι γύρισε την ταινία στη Γαλλία διασκευάζοντας ελεύθερα το μυθιστόρημα «Αμερικανική νύχτα» του Κρίστοφερ Φρανκ. Στην οθόνη κυριαρχεί σαν παραζάλη ένα σκληρό «παιχνίδι» ανάμεσα στο θέατρο των ρόλων που παίζουμε καθημερινά και στην τρικυμία των συναισθημάτων.

Η ταινία ξεκινά με τη Ρόμι Σνάιντερ να υποδύεται μια ηθοποιό σε γύρισμα ταινίας τρίτης κατηγορίας... «Πρέπει» να πει «Σ' αγαπώ» πάνω από το σώμα του «μισοπεθαμένου» σύμφωνα με το σενάριο, παρτενέρ της. Και, κάνοντας έναν τεράστιο, δραματουργικά, κύκλο, η αφήγηση θα κλείσει πάλι με τη Σνάιντερ να λέει ένα έντονα βιωματικό «Σ' αγαπώ» έχοντας κάνει έναν επώδυνο κύκλο δραματικής επίγνωσης των συναισθημάτων...

Η ηρωίδα θα γνωρίσει τον Σερβέ (Φάμπιο Τέστι), έναν φωτογράφο που θα την ερωτευτεί με την ίδια απελπισία που βλέπει στο πρόσωπό της. Ο φωτογράφος, που κινείται σε ένα γκροτέσκ περιθώριο με φιγούρες βγαλμένες από τις σελίδες του Ντε Σαντ, θα δανειστεί χρήματα για να χρηματοδοτήσει μια θεατρική παράσταση σαιξπηρικής τραγωδίας («Ριχάρδος ο Γ'»), στην οποία θα πρωταγωνιστεί η Ναντίν ώστε να «δικαιωθεί» και να αναδειχθεί ως ηθοποιός. Η Ναντίν δεν θα αργήσει να ανταποκριθεί στον έρωτα του φωτογράφου, αλλά ταυτόχρονα αισθάνεται πως είναι δεσμευμένη από την υποχρέωση να φροντίζει τον άντρα με τον οποίο ήδη συζεί, τον Ζακ (Ζακ Ντιτρόν) -έστω κι αν από αυτή τη σχέση δεν έχει απομείνει παρά μια αίσθηση στοργής... Η 37χρονη τότε Ρόμι Σνάιντερ, στο ζενίθ της καριέρας της, με το αποτύπωμα μιας τραυματισμένης ζωής στο όμορφο πρόσωπό της, εκφράζει στην ταινία την ταραγμένη ψυχοσύνθεση ενός εύθραυστου πλάσματος.

«Transformers 5: Ο τελευταίος ιππότης» (Transformers: The Last Knight)

Σκηνοθεσία: Μάικλ Μπέι

Ερμηνεία: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Λόρα Χάντοκ, Άντονι Χόπκινς, Τζος Ντιαμέλ, Σαντιάγκο Καμπρέρα

Με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ σε ρόλο εντεταλμένου παραγωγού, περιμέναμε κάτι περισσότερο... Οι άνθρωποι και τα Transformers βρίσκονται σε πόλεμο, με τον Όπτιμους Πράιμ να αγνοείται. Το κλειδί για να σωθεί η ανθρωπότητα βρίσκεται στο παρελθόν, στην άγνωστη ιστορία των Transformers στη Γη, και στην ιδιότυπη συμμαχία ανάμεσα στον Κέιντ Γιέγκερ, τον Μπάμπλμπι, έναν Άγγλο λόρδο και μια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Κάποτε στην Καλιφόρνια» (Once Upon A Time in Venice)

Σκηνοθεσία: Μαρκ Κάλεν, Ρομπ Κάλεν

Ερμηνεία: Μπρους Γουίλις, Τζέισον Μομόα, Ελίζαμπεθ Ρομ, Τζον Γκούντμαν, Φάμκε Γιάνσεν, Τόμας Μίντλντιτς, Άνταμ Γκόλντμπεργκ

Ο Στιβ Φορντ (Μπρους Γουίλις) είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ με βάση το Λος Άντζελες. Όταν μια επικίνδυνη συμμορία καταφέρνει να του κλέψει τον αγαπημένο του σκύλο, Μπάντι, πέφτει σε απόγνωση. Προκειμένου να ξαναπάρει τον σκύλο του, φτάνει στο σημείο να κάνει «θελήματα» για τη συμμορία, ενώ ταυτόχρονα τον κυνηγάνε και δύο αδέλφια από τη Σαμόα που δουλεύουν για έναν τοκογλύφο...

«Εκδίκηση με στυλ» (Going in Style)

Σκηνοθεσία: Ζακ Μπραφ

Ερμηνεία: Μόργκαν Φρίμαν, Μάικλ Κέιν, Άλαν Άρκιν, Αν Μάργκρετ, Κρίστοφερ Λόιντ, Ματ Ντίλον, Τζον Ορτίζ, Πίτερ Σεραφίνοβιτς, Κέναν Τόμσον

Ο καταχρεωμένος παππούς Μάικλ Κέιν πέφτει πάνω σε ληστεία της τράπεζας που του έχει δώσει δάνειο και τώρα απειλεί να του πάρει το σπίτι. Κατά τη διάρκεια της ληστείας, εξομολογείται το πρόβλημά του στον μασκοφόρο ληστή και εκείνος τον αντιμετωπίζει με συμπάθεια, γιατί «ένα σοβαρό κράτος δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείπει τους συνταξιούχους». Αυτό θα τον οδηγήσει στην απόφαση να ληστέψει κι εκείνος την τράπεζα, μαζί με τους δύο φίλους του, Μόργκαν Φρίμαν και Άλαν Αρκιν, που εργάζονταν στην ίδια εταιρία στη Νέα Υόρκη και τώρα χάνουν τις συντάξεις τους γιατί η εταιρεία σταματά την πληρωμή των εισφορών και για λόγους κόστους μετακομίζει στο Βιετνάμ! Βάζουν μπροστά την «επιχείρηση» και ακολουθούν δύο ώρες με αλλεπάλληλες κωμικές καταστάσεις. Στην ταινία εμφανίζεται και η πάντα γοητευτική Αν Μάργκρετ.

«Ο πυρετός ανεβαίνει στο Ελ Πάο» (La fièvre monte à El Pao)

Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ

Ερμηνεία: Ζεράρ Φιλίπ, Μαρία Φελίξ, Ζαν Σερβέ

Σε επανέκδοση μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Μπουνιουέλ, γυρισμένη το 1959. Γαλλομεξικανική παραγωγή, βασισμένη σε ένα μυθιστόρημα του Ανρί Καστιγιού, με κάποιες πολιτικές αιχμές. Σε μια φανταστική χώρα της Λατινικής Αμερικής με δικτατορικό καθεστώς, ο Βάσκες (Ζεράρ Φιλίπ), ένας ιδεαλιστής δικηγόρος, δουλεύει ως γραμματέας του κυβερνήτη του νησιού Ελ Πάο, το οποίο χρησιμεύει ως τόπος φυλακής πολιτικών και ποινικών κρατουμένων.

«Απέραντο γαλάζιο» (Le Grand Bleu) )

Σκηνοθέτης: Λικ Μπεσόν

Ερμηνεία: Ροζάνα Αρκέτ, Ζαν Μαρκ Μπαρ, Ζαν Ρενό, Πωλ Σενάρ, Σέρτζιο Καστελίτο, Αντρέας Βουτσινάς

Η διάσημη ταινία του Λικ Μπεσόν που γυρίστηκε στην Αμοργό, παραγωγής 1988. Αποτελεί διασκευή της πραγματικής ιστορίας δύο φίλων δυτών οι οποίοι ήταν πρωταθλητές της ελεύθερης κατάδυσης, του Ζακ Μαγιόλ (τον οποίο υποδύεται ο Ζαν Μαρκ Μπαρ) και του Έντζο Μαϊόρκα (τον υποδύεται ο Ζαν Ρενό και στην ταινία ο χαρακτήρας ονομάζεται Έντζο Μολινάρι).

«Ευαίσθητες χορδές» (Le coeur en Braille)

Σκηνοθεσία: Μισέλ Μπουζενά

Ερμηνεία: Σαρλ Μπερλίν, Φλοράνς Γκερίν, Πασκάλ Ελμπέ, Αλί Βαγιό, Ζαν Στακ Ντι Πακ

Η Μαρί είναι μια έφηβη αφοσιωμένη στο σχολείο και το βιολοντσέλο. Από την άλλη πλευρά ο Βικτόρ είναι «δυναμικός», αλλά με προβλήματα στο σχολείο. Χωρίς να γνωρίζει ότι η Μαρί χάνει σιγά-σιγά την όρασή της, ο Βικτόρ την ερωτεύεται. Όταν η Μαρί τού αποκαλύπτει μυστικό της, κάνουν μια συμφωνία: ο Βικτόρ υπόσχεται να τη βοηθήσει να περάσει τις εξετάσεις στο ωδείο. Μια ισχυρή φιλία θα τους κάνει ικανούς να αντιμετωπίσουν τον κόσμο ολόκληρο.

«Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»

Σκηνοθετική επιμέλεια: Κώστας Σταματόπουλος

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει αρχειακό υλικό αλλά και σύγχρονα γυρίσματα στους χώρους δράσης του ΔΣΕ. Η κινηματογραφική ομάδα που δούλεψε αποτελείται από τους Λεωνίδα Βαρδαρό, Κώστα Σταματόπουλο, Σήφη Στάμου, Θεοδοσία Γραμματικού, Γιάννη Μαρούδα. Η έρευνα είναι του Παύλου Ρούφα και του Θανάση Λεκάτη.

«Με τον μπαμπά ή τη μαμά 2» (Papa ou maman 2)

Σκηνοθεσία: Μαρτέν Μπουρμπουλόν

Ερμηνεία: Λορέν Λαφίτ, Μαρίν Φουά, Αλεξάντρ Ντεσρουσό

Μέτρια γαλλική κωμωδία, σε «συνέχεια». Δύο χρόνια μετά την πρώτη ταινία, που στη Γαλλία έγινε και τηλεοπτικό σίριαλ, παρακολουθούμε το ζευγάρι (που έχει χωρίσει) να συνεχίζει να έχει προβλήματα. Και οι δύο έχουν αποκτήσει νέους συντρόφους, ενώ τα παιδιά τους αντιλαμβάνονται ότι εξακολουθούν να ταιριάζουν μεταξύ τους... Κι έτσι, προσπαθούν να τους τα ξαναφτιάξουν, ενώ οι γονείς πασχίζουν να αποδείξουν το αντίθετο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL