Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Πρεμιέρα για την Μπερλινάλε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρεμιέρα για την Μπερλινάλε

"Μικρό ψάρι" του Γιάννη Οικονομίδη

Με την ταινία του Γουές Άντερσον «The Grand Budapest Hotel» ξεκίνησε χθες βράδυ το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του οποίου υπάρχει φέτος και ελληνική συμμετοχή, το "Μικρό ψάρι" του Γιάννη Οικονομίδη (στις ελληνικές αίθουσες θα βγει μέσα στον Μάρτιο).

Η ταινία έχει ως πρωταγωνιστή τον "μόνιμο" συνεργάτη του Οικονομίδη, Βαγγέλη Μουρίκη, στον ρόλο ενός κατάδικου που προσπαθεί να επιβιώσει στην εχθρική Αθήνα. Επιπλέον, στο ιστορικό "Φόρουμ" του Φεστιβάλ Βερολίνου συμμετέχει η ταινία «Στο σπίτι» του Θανάση Καρανικόλα, ενώ στο επίσης παράλληλο πρόγραμμα του Πανοράματος θα προβληθεί το «Να κάθεσαι και να κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά. Υπάρχουν ακόμη και οι μικρού μήκους ταινίες «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη και «Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη.

Χθες, η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ μίλησε με τους δημοσιογράφους, αλλά τη συνέντευξη Τύπου "βάραινε" ο θάνατος του Φίλιπ Σέιμορ Χόφμαν, αφού ο ηθοποιός ήταν προγραμματισμένο να είναι παρών στη διοργάνωση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, παραγωγός Τζέιμς Σέιμους, είπε ότι "το πνεύμα του Χόφμαν θα βρίσκεται στο φεστιβάλ, ο θάνατός του ήρθε σαν ένα πολύ βαρύ χτύπημα σε όλους τους ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Εδώ, στο Βερολίνο, υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για να θυμηθείς, να θρηνήσεις αλλά και να γιορτάσεις τα όσα κάποιος μας άφησε".

Το φεστιβάλ μάλιστα προγραμμάτισε μετά τον θάνατο του ηθοποιού μια ειδική προβολή του «Τρούμαν Καπότε», της ταινίας που του χάρισε το Όσκαρ και που είχε κάνει την πρώτη της παγκόσμια προβολή στο Βερολίνο το 2009.

Στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε, εκτός από το φιλμ του Οικονομίδη, ανάμεσα στις είκοσι ταινίες που συμμετέχουν συναντάμε τη νέα ταινία του 91χρονου Αλέν Ρενέ «Aimer, Βoire et Chanter» ("Να αγαπάς, να πίνεις και να τραγουδάς"), το «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «La Belle et la Bête» του Κριστόφ Γκανζ, και την "Τρίτη πλευρά του ποταμού" της Σελίνα Μούργκα από την Αργεντινή.

Εκτός από τον Τζέιμς Σέιμους, στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Βερολίνου συμμετέχουν φέτος ο Μισέλ Γκοντρί, η παραγωγός του Τζέιμς Μποντ Μπάρμπαρα Μπρόκολι, οι ηθοποιοί Κριστόφ Βαλτς, Γκρέτα Γκέργουικ, Τρίνε Ντίρχολμ, Τόνι Λιουνγκ, και η Ιρανή σκηνοθέτις και ζωγράφος Μίτρα Φαραχανί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL