Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Πέρυσι τον βράβευσαν, φέτος τον απελαύνουν!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέρυσι τον βράβευσαν, φέτος τον απελαύνουν!

Ο Βόσνιος Ναζίφ Μούζιτς, ο οποίος τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2013, βρίσκεται σε κέντρο κράτησης μεταναστών, αναμένοντας την απέλασή του από τη Γερμανία, αφού οι αρχές απέρριψαν το αίτημά του για χορήγηση ασύλου. «Είμαι έτοιμος να επιστρέψω την Αργυρή Άρκτο, αν μας επιτρέψουν να μείνουμε εδώ», δήλωσε ο Μούζιτς, 42 ετών, στην εφημερίδα του Βερολίνου Taggesspiegel.

Ο Μούζιτς, που κατάγεται από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ανήκει στη μειονότητα των Ρομά, έφτασε τον Νοέμβριο, στο Βερολίνο όπου ζήτησε άσυλο, εννέα μήνες μετά τη βράβευσή του στην Μπερλινάλε.

Πλέον ζει σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών, σε ένα διαμέρισμα 30 τετραγωνικών μέτρων μαζί με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά, αφού απορρίφθηκε το αίτημά του και πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι τις 9 Μαρτίου. Ο Μούζιτς τιμήθηκε στο 63ο Φεστιβάλ Βερολίνου για την ερμηνεία του στην ταινία «Ένα επεισόδιο από τη ζωή ενός συλλέκτη σιδερικών», του Βόσνιου σκηνοθέτη Ντάνις Τάνοβιτς, στην οποία έπαιζε τον εαυτό του.

Η ταινία, που κέρδισε επίσης το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, περιγράφει τις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά. Γυρίστηκε σε διάστημα εννέα ημερών με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και σε αυτήν συμμετέχουν ερασιτέχνες ηθοποιοί που παίζουν τον εαυτό τους.

Μετά τη βράβευσή του, ο Μούζιτς είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο από το χωριό του Σβάτοβατς στη βόρεια Βοσνία: «Ελπίζω η Αργυρή Άρκτος να αλλάξει τη ζωή μας. Θα ήθελα απλώς να έχω σταθερή δουλειά, δεν ζητάω περισσότερα από τη Βοσνία».

Ο Μούζιτς είχε εξηγήσει ότι μαζεύει σιδερικά για να θρέψει την οικογένειά του. "Κερδίζω 5 με 10 ευρώ την ημέρα, που φτάνουν ίσα-ίσα για να πληρώσω το ψωμί και το φαγητό των παιδιών μας. Θα έκανα τα πάντα για να μην αναγκαστούν να γίνουν ζητιάνοι", είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο. Παρά, όμως, τη βράβευσή του, ο Μούζιτς επέστρεψε γρήγορα στην ανωνυμία.

Σε ερώτηση της Taggesspiegel, ο Ντίτερ Κόσλικ, ο διευθυντής της Μπερλινάλε, δήλωσε ότι το φεστιβάλ επιθυμεί «να υποστηρίξει (τον Μούζιτς) στο μέτρο των δυνατοτήτων του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL