Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Δύο χρόνια από τον θάνατό του / Αγγελόπουλος απόψε στο Σύνταγμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο χρόνια από τον θάνατό του / Αγγελόπουλος απόψε στο Σύνταγμα

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, από ένα τροχαίο, στα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας, που έμελλε να μείνει ανολοκλήρωτη. Με αφορμή την επέτειο, και στο πλαίσιο του αφιερώματος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, σήμερα προβάλλεται στην πλατεία Συντάγματος το σχετικά άγνωστο ντοκιμαντέρ του «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη» (1983), το οποίο ο Αγγελόπουλος είχε γυρίσει την εποχή της ανακήρυξης της Αθήνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1985. Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Αθήνα ή τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη», ωστόσο έγινε γνωστή και κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη». Έχει διάρκεια 43 λεπτά και θα πραγματοποιηθούν κυλιόμενες προβολές (8 μ.μ., 9 μ.μ., 10 μ.μ., 11 μ.μ.).

Στην Ταινιοθήκη συνεχίζεται το αφιέρωμα με τίτλο «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων», που θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου. Τις ταινίες τού αφιερώματος προλογίζουν μουσικοί, ποιητές, σκηνοθέτες της νέας γενιάς αλλά και φοιτητές. Ο Αλέξης Καλοφωλιάς και ο Γιώργος Καρανικόλας θα μοιραστούν τις σκέψεις τους σχετικά με το «Τοπίο στην ομίχλη», η Ελίνα Ψύκου θα προσεγγίσει «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», η Κατερίνα Πατρώνη θα μιλήσει για το ντοκιμαντέρ «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», ο Γιάννης Σακαρίδης θα περιγράψει πώς ένιωσε όταν έβλεπε τον Αγγελόπουλο στο Λονδίνο τη δεκαετία του '90, ο Γιώργος Ζώης θα αναφερθεί στη σημασία των «Κυνηγών», η Εύα Στεφανή θα μιλήσει για την «Αναπαράσταση», ο Κωστής Ζουλιάτης για «Το βλέμμα του Οδυσσέα» και ο ποιητής Θωμάς Τσαλαπάτης για το «Ταξίδι στα Κύθηρα».

Είσοδος 5 ευρώ ανά προβολή και 10 ευρώ ενιαία κάρτα εισόδου σε όλες τις προβολές για φοιτητές, μαθητές, ανέργους και νέους 18 έως 26 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL