Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Τα βραβεία του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης / "Χρυσός Αλέξανδρος" για τους ΛΟΑΤΚΙΑ+ της Τσετσενίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα βραβεία του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης / "Χρυσός Αλέξανδρος" για τους ΛΟΑΤΚΙΑ+ της Τσετσενίας

Το ντοκιμαντέρ «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» απέσπασε τον «Χρυσό Αλέξανδρο» του διεθνούς διαγωνιστικού ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους
Το ντοκιμαντέρ «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία», που μιλάει για την αγνοημένη ανθρωπιστική κρίση σε αυτή τη μουσουλμανική ρωσική ομοσπονδιακή δημοκρατία όπου μαίνεται η καταδίωξη ομοφυλοφίλων, σάρωσε τα βραβεία στο 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποσπώντας τον «Χρυσό Αλέξανδρο» του διεθνούς διαγωνιστικού ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, το Mermaid Award, για την καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ, καθώς και το τρίτο βραβείο από την κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Σε αυτό το «ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ - θρίλερ», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, queer ακτιβιστές από τη Νέα Υόρκη δανείζουν τα πρόσωπά τους ως ασπίδα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην ταινία.

Στο ντοκιμαντέρ «Σπίτι μου», σε σκηνοθεσία Ράντου Τσορνίτουτς, δόθηκε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, ενώ ο «Χρυσός Αλέξανδρος» του διεθνούς διαγωνιστικού newcomers απονεμήθηκε στην ταινία «Βάλχενζεε για πάντα», σε σκηνοθεσία Γιάνα Γι Γουόντερς. Το σκεπτικό της επιτροπής έκανε λόγο για «μία εξαιρετική ταινία, γυρισμένη με ειλικρίνεια και γενναιοδωρία, η οποία σταδιακά αποκαλύπτει και ξετυλίγει τις ζωές πολλών γενεών γυναικών -κάθε μία από αυτές αγαπητή, πλούσια, γενναιόδωρη και ελεύθερη με τον τρόπο της».

Το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής απονέμεται στο «Ο καιρός μιας κυρίας», σε σκηνοθεσία Ελίνα Ταλβενσάαρι.

Στο «Έτος ανακάλυψης» σε σκηνοθεσία Λούις Λόπες Καράσκο απονεμήθηκε ο «Χρυσός Αλέξανδρος» Film Forward» με το σκεπτικό της επιτροπής να κάνει λόγο για έναν σκηνοθέτη που «αξιοποιεί μαρτυρίες, τόσο από περασμένες εποχές όσο και σύγχρονες, θολώνοντας περιπαικτικά τις χρονικές συντεταγμένες, προκειμένου να καταδείξει ότι πολύ λίγα έχουν αλλάξει στην Ισπανία από τη δεκαετία του 1990: η εργατική τάξη ακόμη ποδοπατείται από την άρχουσα τάξη, αλλά και από το κράτος».

Ειδική μνεία υπήρξε για το «Μαντάμ» του Στεφάν Ριτχάουζερ.

Το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων δόθηκε στην «Αυτοπροσωπογραφία» των Κάτια Χέγκσετ, Μάργκρετ Όλιν και Έσπεν Βάλιν.

Το βραβείο της ΕΡΤ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Η μουσική των πραγμάτων» του Μένιου Καραγιάννη, που απέσπασε και το βραβείο της κριτικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου σε ελληνικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που απονέμει βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος, δόθηκε στο «Νίκος Καρούζος - Ο δρόμος για το έαρ» του Γιάννη Καρπούζη.

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο «Aswang» του Αλίξ Άιν Αρούμπακ, «μια κραυγή αγωνίας των ανθρώπων του 'περιθωρίου' για Δικαιοσύνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα», όπως σημείωσε η επιτροπή.

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του Women in Film & Television που απονέμεται σε γυναίκα σκηνοθέτρια ταινίας που προβάλλεται στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ δόθηκε στην Κατερίνα Πατρώνη για το ντοκιμαντέρ «Ο τέταρτος χαρακτήρας».

Το βραβείο νεότητας φοιτητών πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στο «Καλημέρα, κύριε Φώτη» σε σκηνοθεσία Δήμητρας Κουζή.

Τέλος το ειδικό βραβείο της επιτροπής απονέμεται στο «In-Mates» σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Πανουργιά και Νίκου Βούλγαρη.

Εντυπωσιακή υπήρξε, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η συμμετοχή του κοινού στον φετινό online θεσμό, που ολοκληρώνεται απόψε και επιπλέον 1.100 δωρεάν θεάσεις να δίνονται στους κινηματογραφόφιλους.

Μέχρι και την όγδοη μέρα της διοργάνωσης διατέθηκαν 72.000 δωρεάν εισιτήρια και 113 ντοκιμαντέρ έγιναν sold out, ανάμεσα στα οποία και οι βραβευμένες ταινίες. Γι’ αυτό και το Φεστιβάλ δίνει στους θεατές τη δυνατότητα να δουν ξανά την πλειονότητα των βραβευμένων ταινιών, προσφέροντας 100 επιπλέον δωρεάν θεάσεις για κάθε μία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL