Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Σπάνιες ελληνικές ταινίες από τον καναπέ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπάνιες ελληνικές ταινίες από τον καναπέ

Σκηνή από την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ»

Ανταποκρινόμενη στην κατεπείγουσα συνθήκη της εποχής, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από αύριο έως το τέλος Απριλίου, προσφέρει διαδικτυακά και για πρώτη φορά μια επιλογή σπάνιων ταινιών από το πολύτιμο αρχείο της, με ένα κλικ στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της www.tainiothiki.gr.

Η έναρξη θα γίνει με την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ», του 1924, και θα ακολουθήσει, κατά χρονολογία, μια σειρά ταινιών του βωβού και του πρώιμου ομιλούντος κινηματογράφου, τις οποίες η Ταινιοθήκη έχει αποκαταστήσει και ψηφιοποιήσει.

Οι περισσότερες ταινίες θα προβληθούν με την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσαν ειδικά γνωστοί μουσικοσυνθέτες στους οποίους ανατέθηκε να επενδύσουν τις νέες αποκατεστημένες κόπιες και καθεμία θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στο Διαδίκτυο. Η επιλογή έγινε με ιστορικά και χρονολογικά κριτήρια, ώστε το κοινό, παρακολουθώντας ταινίες από τις απαρχές του ελληνικού σινεμά, να διαπιστώσει την εξέλιξη όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του ελληνικού τοπίου στο πέρασμα των χρόνων.

Μέσω της ιστοσελίδας, το κοινό θα μπορεί να μαθαίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις ταινίες αυτές, τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής τους, τους πρωτεργάτες δημιουργούς τους και τη διαδικασία αποκατάστασής τους και παράλληλα να πάρει μια γεύση από το αρχείο της Ταινιοθήκης και την πολύπλευρη δράση της.

Το πρόγραμμα των ταινιών

Η έναρξη των προβολών γίνεται αύριο Τετάρτη με την ταινία «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» του 1924, σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Χεπ. Πρόκειται για τον αιώνιο, αγαθό και κατεργάρη Βιλλάρ που περιπλανιέται από το Φάληρο έως το Ηρώδειο, πάντα ερωτευμένος και απίστευτα γκαφατζής.

Το Σάββατο 11.4 θα προβληθεί η «Αστέρω» του 1929, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γαζιάδη και πρωταγωνιστές ορισμένα από τα σημαντικότερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου, όπως οι Αιμίλιος Βεάκης, Αλίκη Θεοδωρίδου,  Κώστας Μουσούρης.

Η ταινία του 1931 «Ο μάγος  της Αθήνας» του Αχιλλέα Μαδρά θα προβληθεί την Τρίτη 14.4, ενώ, βασισμένη στο ιδρυτικό για το είδος θεατρικό έργο του Κορομηλά, η ταινία του 1932 «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσακίρη, θα προβληθεί την Παρασκευή 17.4.

Το πρόγραμμα του Απριλίου θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 20.4 με την ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου «Κοινωνική σαπίλα» του 1932, με ναρκωτικά, συμμορίες, φυλακές αλλά και απεργιακούς αγώνες και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης υπάρχει ήδη  προσβάσιμη η μικρού μήκους ταινία «Η ρόδα» του 1964, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Αδαμόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL