Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Η "σκοτεινή καρδιά της ανθρώπινης φύσης" στην Μπερλινάλε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "σκοτεινή καρδιά της ανθρώπινης φύσης" στην Μπερλινάλε

Η Πόλα Μπέερ στην ταινία «Undine» του Κρίστιαν Πέτζολντ

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου Κάρλο Τσατριάν ανακοίνωσε χθες τις ταινίες που θα διαγωνιστούν στη φετινή 70ή διοργάνωση, η οποία ξεκινά στις 20 Φεβρουαρίου. Μαζί του η "βοηθός" του και executive producer του φεστιβάλ Μάριετ Ρίζενμπικ, σε ένα σχήμα που δοκιμάζεται για πρώτη φορά. "Μας ενδιαφέρει η σκοτεινή καρδιά της ανθρώπινης φύσης", δήλωσε ο Τσατριάν όταν ρωτήθηκε για το κύριο χαρακτηριστικό των επιλογών του. "Ωστόσο, οι ταινίες που επιλέξαμε δεν αποκλείουν ένα φως αισιοδοξίας". Αναλυτικά, για τη Χρυσή Αρκούδα θα διαγωνιστούν οι ταινίες:

* "Berlin Alexanderplatz" του Μπουρχάν Κουρμπανί. Γεννημένος στη Γερμανία από Αφγανούς γονείς, ο Κουρμπανί διασκευάζει για τη μεγάλη οθόνη το κλασικό έργο του Άλφρεντ Ντέμπλιν μεταφέροντας την υπόθεση στο σύγχρονο Βερολίνο. Αναπόφευκτη η σύγκριση με τη διασκευή που είχε κάνει ο Φασμπίντερ.

* «DAU. Natasha» των Ίλια Κριτσανόφσκι και Γιακατερίνα Ορτέλ, μια "ανατομία" της βίας.

* «Η γυναίκα που έτρεχε» του Νοτιοκορεάτη Χονγκ Σανγκσού.

* «Effacer L' Historique», από το σκηνοθετικό δίδυμο του "Έτοιμος για όλα" Μπενουά Ντελεπάν και Γκουστάβ Κερβέρν.

* «El prófugo» της Νατάλια Μέτα από την Αργεντινή, με πρωταγωνίστρια την Έρικα Ρίβας.

* "Volevo Nascondermi" του 60άχρονου Ιταλού Τζόρτζιο Ντιρίτι, παλιού συνεργάτη του Φελίνι και του Ερμάνο Όλμι. Ο Ντιρίτι άρχισε να σκηνοθετεί στα 45 του χρόνια και εδώ αφηγείται τη ζωή του ζωγράφου Aντόνιο Λιγκαμπούε.

* "Favolacce" των δίδυμων αδελφών από την Ιταλία, Νταμιάνο και Φάμπιο Ντ' Ινοτσένζο. Ο Σατριάν χαρακτήρισε την ταινία "τοπίο από ανθρώπινα ερείπια".

* «First Cow» της Αμερικανίδας Κέλι Ράιχαρντ. Η ταινία μάς μεταφέρει στα 1820, στο Ορεγκον, και εστιάζει στη φιλία ενός μάγειρα με έναν Kινέζο μετανάστη. Οι δυο τους κυνηγούν το "αμερικανικό όνειρο" σε μια απομακρυσμένη κοινότητα γουναράδων...

* "Irradiés" του Καμποτζιανού Ρίτι Παν, το μοναδικό ντοκιμαντέρ που διαγωνίζεται φέτος στην Μπερλινάλε. Ο Ρίτι Παν, εγκατεστημένος στη Γαλλία εδώ και χρόνια, γυρίζει ταινίες για το αιματηρό παρελθόν της πατρίδας του.

* "Le Sel Des Larmes", η 28η ταινία του Γάλλου Φιλίπ Γκαρέλ: Δύσκολοι έρωτες σε άσπρο - μαύρο.

* «Never Rarely Sometimes Always» της Αμερικανίδας Ελάιζα Χίτμαν, που έχει στο βιογραφικό της Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Sundance το 2017.

* «Rizi» του Τσάι Μινγκ Λιανγκ από την Ταϊβάν. Είναι ο σκηνοθέτης της βραβευμένης στο Φεστιβάλ Βενετίας ταινίας "Αδέσποτα σκυλιά".

* "The Roads Not Taken" της Σάλι Πότερ, που επιστρέφει για τέταρτη φορά στο διαγωνιστικό του Βερολίνου. Πρωταγωνιστές εδώ οι Χαβιέρ Μπαρδέμ, Ελ Φάνινγκ, Σάλμα Χάγιεκ και Λόρα Λίνεϊ.

* "Schwesterlein" των Στεφανί Σουά και Βερονίκ Ρεϊμόν από την Ελβετία. Μια ταινία για την "αλήθεια και το ψέμα" του θεάτρου και της πραγματικής ζωής.

* "Sheytan Yojud Nadarad" του Ιρανού Μοχαμάντ Ρασούλοφ, ο οποίος έχει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του. Τέσσερα πρόσωπα στο σύγχρονο Ιράν, όλοι καταδικασμένοι σε θάνατο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπερλινάλε εξέφρασε την ευχή να του επιτρέψει το καθεστώς της Τεχεράνης να ταξιδέψει στο Βερολίνο.

* "Siberia" του Έιμπελ Φεράρα, με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφό. Ερμηνεύει έναν χαρακτήρα που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του.

"Todos Οs Μortos" των Βραζιλιάνων Καετάνο Γκοτάρντο και Μάρκο Ντούτρα, που μας γυρίζουν στον 19ο αιώνα, με μια ιστορία σκλάβων.

* «Undine» του Γερμανού Κρίστιαν Πέτζολντ. Τέταρτη συμμετοχή του Πέτζολντ στο διαγωνιστικό του Βερολίνου, με μια ταινία που βασίζεται σε έναν παραδοσιακό γερμανικό μύθο, μεταφερμένο στο σύγχρονο Βερολίνο. Πρωταγωνιστεί η Πόλα Μπέερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL