Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
«Έφυγε» ο Τέρι Τζόουνς των θρυλικών Monty Python
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Έφυγε» ο Τέρι Τζόουνς των θρυλικών Monty Python

«Η κωμωδία είναι μια επικίνδυνη δουλειά. Αν ο κόσμος δει μια μέτρια ερμηνεία του Άμλετ, δεν θα βγει έξω θυμωμένος επειδή δεν έκλαψε. Αλλά ρίξτε μια ματιά στους ανθρώπους που βγαίνουν από μια κωμωδία χωρίς να έχουν γελάσει...» είχε πει ο σπουδαίος Τέρι Τζόουνς, από τα ιδρυτικά μέλη των Monty Python, που έφυγε χθες από τη ζωή λίγο προτού κλείσει τα 78 του χρόνια -είχε γεννηθεί την 1η Φεβρουαρίου. Το 2005 οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από άνοια, όταν άρχισε να ξεχνάει τα λόγια του στις παραστάσεις του «Flying Circus» των Monty Python στο Λονδίνο.

Σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός, παρουσιαστής, ιστορικός, συγγραφέας πάνω από 20 βιβλίων για παιδιά, ο Τζόουνς ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, έστω και αν έμεινε κυρίως γνωστός για τη συμμετοχή του στους Monty Python. Λίγο προτού «αποσυρθεί» λόγω της άνοιας, έλεγε σε μια συνέντευξή του: «Την εποχή που είχαμε τους Monty Python, εάν κάποιος μας έλεγε πως θα εξακολουθούσαμε να μιλάμε γι’ αυτούς σαράντα χρόνια μετά, θα τον θεωρούσαμε παλαβό».


Ο Τέρι Τζόουνς σε νεαρή ηλικία

Σπουδάζοντας στην Οξφόρδη γνώρισε τον Μάικλ Πάλιν, με τον οποίο και συνεργάστηκε σε σειρά σατιρικών εκπομπών της τηλεόρασης στα τέλη της δεκαετίας του '60 όπως το «The Frost Report», το «Do Not Adjust Your Set» και το «The Complete and Utter History of Britain». Στα 1969 σχηματίστηκε η ομάδα με τους Τζον Κλιζ, Γκρέιαμ Τσάπμαν, Μάικλ Πάλιν και τον Αμερικανό Τέρι Γκίλιαμ, παρουσιάζοντας το «Monty Python's Flying Circus».

To 1971 βγήκε στις αίθουσες το σπονδυλωτό «And Now for Something Completely Different» και το 1975 ο Τέρι Τζόουνς μαζί με τον Τέρι Γκίλιαμ θα περνούσαν στη σκηνοθεσία με το φιλμ «Οι ιππότες της ελεεινής τραπέζης» (πρωτότυπος τίτλος: «Monty Python and the Holy Grail»), που έγινε τεράστια επιτυχία χάρη στο κατεδαφιστικό, βέβηλο χιούμορ της ομάδας. «Αν γελάγαμε και οι έξι με κάτι, τότε νιώθαμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Ηθελα να φέρω στην οθόνη αυτή την αίσθηση, τη στιγμή ακριβώς που γελάμε όλοι μαζί».

Στη συνέχεια ήρθε και η σειρά της θρησκείας, με το «Life of Brian», που υπογράφεται σκηνοθετικά μόνο από τον Τέρι Τζόουνς. Μόνος του θα υπέγραφε και το «The Meaning of Life» του 1983. Στη συνέχεια ο Τέρι Τζόουνς θα σκηνοθετούσε επίσης το «Personal Services» το 1989, το «Ερικ, ο Βίκινγκ» με τον Τιμ Ρόμπινς το 1989, το «Mr. Toad's Wild Ride» το 1996 και το «Absolutely Anything» του 2015, που ήταν και η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL