Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Στα τρία ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου / Η εποχή των προέδρων!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα τρία ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου / Η εποχή των προέδρων!

Σε μια σπάνια σύμπτωση (για την ακρίβεια είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει), τα τρία μεγάλα φεστιβάλ κινηματογράφου της Ευρώπης ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα ποιος θα προεδρεύσει στις κριτικές επιτροπές που θα απονείμουν τα μεγάλα βραβεία στις τρεις επόμενες διοργανώσεις. Στην Μπερλινάλε, που ξεκινά στις 20 Φεβρουαρίου και γιορτάζει φέτος τα 70 της χρόνια με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, τον Κάρλο Σατριάν, πρόεδρος στην κριτική επιτροπή θα είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Τζέρεμι Άιρονς. Αξιοσημείωτο: Ο Τζέρεμι Άιρονς, στα 71 του χρόνια, είναι μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερος από την «ηλικία» του φεστιβάλ της γερμανικής πρωτεύουσας! Μένει βέβαια να δούμε και ποιο θα είναι το «στίγμα» του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος θα έχει παρτενέρ στη διεύθυνση του θεσμού τη Μάριετ Ρίσενμπικ (άλλη μια «ιδιαιτερότητα» του βερολινέζικου φεστιβάλ). Ο Άιρονς είναι γνωστός, πέρα από το υποκριτικό ταλέντο του, και για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του, καθώς καταγγέλλει την υπερκατανάλωση και την προβληματική διαχείριση των απορριμμάτων με το ντοκιμαντέρ «Trashed - Ψάχνοντας στα σκουπίδια», το οποίο παρουσίασε στα μέλη της Κομισιόν προκειμένου να προωθήσει την καμπάνια του.

Ακολούθησε το Φεστιβάλ των Καννών (η 73η διοργάνωση θα ξεκινήσει στις 12 Μαΐου) με την επιλογή του Αφροαμερικανού σκηνοθέτη και παραγωγού Σπάικ Λι για τη θέση του προέδρου της κριτικής επιτροπής -ο οποίος έχει κατ' επανάληψη καυτηριάσει τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες στην αμερικανική κοινωνία τόσο μέσα από το έργο του όσο και με δηλώσεις του.

Και χθες το Φεστιβάλ της Βενετίας, το αρχαιότερο στον κόσμο, ανακοίνωσε πως η ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ θα είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για την 77η διοργάνωση, που θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Η Μπλάνσετ είναι η τρίτη γυναίκα σε διάστημα τεσσάρων χρόνων που θα έχει αυτόν τον ρόλο στη Βενετία, ως μια έμπρακτη απάντηση των Ιταλών διοργανωτών σε επικρίσεις ότι δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για μια «ισότιμη» συμμετοχή των γυναικών στη βενετσιάνικη Μόστρα. Στο περσινό φεστιβάλ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν η σκηνοθέτις Λουκρέσια Μαρτέλ από την Αργεντινή, ενώ το 2017 τη θέση αυτή είχε η Αμερικανίδα ηθοποιός Ανέτ Μπένινγκ.

Σε δηλώσεις της η Κέιτ Μπλάνσετ ανέφερε πως περιμένει «κάθε χρόνο με αδημονία τις επιλογές του Φεστιβάλ Βενετίας και κάθε χρόνο είναι αναπάντεχες και ξεχωριστές. Είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, μια γιορτή που προκαλεί και εμπνέει».

Ανθρωπιστική δράση

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Φεστιβάλ Αλμπέρτο Μπαρμπέρα τόνισε πως η Μπλάνσετ είναι ευρύτερα γνωστή όχι μόνο για το υποκριτικό ταλέντο της, αλλά και για την ανθρωπιστική της δράση: «Η Κέιτ Μπλάνσετ δεν είναι απλώς ένα ίνδαλμα τού σύγχρονου κινηματογράφου, που έχει επιλεγεί από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες τα τελευταία 20 χρόνια... Η αφοσίωσή της στο καλλιτεχνικό και το ανθρωπιστικό πεδίο, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως και η στάση της υπέρ της χειραφέτησης των γυναικών σε μια κινηματογραφική βιομηχανία που συνεχίζει να λειτουργεί με τους όρους των ανδρών, την έχει αναδείξει σε πηγή έμπνευσης...».

Γεννημένη στην Αυστραλία το 1969, η Μπλάνσετ σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και υποκριτική στο Διεθνές Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης του Σίδνεϊ. Εχει βραβευτεί δύο φορές με Όσκαρ, ένα Πρώτου Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 2013 «Θλιμμένη Τζάσμιν» ("Blue Jasmine") και ένα Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 2004 «Ιπτάμενος κροίσος» («The Aviator»). Έχει επίσης τιμηθεί με τρεις Χρυσές Σφαίρες, τρία Βραβεία BAFTA και δύο Βραβεία του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL