Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ο Σπάικ Λι θα προεδρεύσει στην επιτροπή του Φεστιβάλ Καννών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σπάικ Λι θα προεδρεύσει στην επιτροπή του Φεστιβάλ Καννών

Ο Σπάικ Λι θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός σκηνοθέτης που αναλαμβάνει την προεδρία της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών. Γεννημένος στην Ατλάντα το 1957, ο Σπάικ Λι μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, όπου κατοικεί μέχρι σήμερα. Εκτός από τη σκηνοθεσία, έχει δουλέψει και ως ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός. H εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών που έχει δημιουργήσει, η «40 Acres and a Mule Filmworks», είναι υπεύθυνη για την παραγωγή περισσότερων από 35 ταινιών από το 1983.

Στις ταινίες του ο Σπάικ Λι εστιάζει ιδιαίτερα στις διαφυλετικές σχέσεις, στον ρατσισμό και στις κοινωνικές ανισότητες στην αμερικανική κοινωνία. Δεν έχει διστάσει να συγκρουστεί με Αμερικανούς πολιτικούς, αλλά και με συναδέλφους του από τον χώρο του κινηματογράφου.

Ίσως δεν είναι τυχαίο το ότι πως λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα φετινά Όσκαρ (απ’ όπου για ακόμη μια φορά απουσιάζουν οι Αφροαμερικανοί καλλιτέχνες) το Φεστιβάλ των Καννών δίνει ένα εντελώς διαφορετικό στίγμα. «Είναι τιμή μου να είμαι το πρώτο μέλος της αφρικανικής διασποράς που γίνεται πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών» δήλωσε ο Σπάικ Λι. Υπενθύμισε ότι βρέθηκε για πρώτη φορά στις Κάννες του 1986 με την πρώτη του ταινία «Από κάποιον θα το βρει», που κέρδισε το Prix de la Jeunesse στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών. Τρία χρόνια αργότερα παρουσίασε το «Κάνε το σωστό» (Do The Right Thing) στο διαγωνιστικό τμήμα διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα. Η τελευταία του συμμετοχή στις Κάννες ήταν το 2018 με την «Παρείσφρηση», που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Η ταινία είχε θέμα την πραγματική ιστορία του πρώτου Αφροαμερικανού αστυνομικού που διείσδυσε στην Κου Κλουξ Κλαν τη δεκαετία του ’70 με τη βοήθεια ενός Αμερικανοεβραίου συναδέλφου του. Εκτός από τη βράβευσή της στις Κάννες η ταινία, είχε αποσπάσει υποψηφιότητες στα Όσκαρ στις κατηγορίες Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας.

Στη δήλωσή του ο Σπάικ Λι επισήμανε πως το Φεστιβάλ των Καννών, «το σημαντικότερο στον κόσμο -κι αυτό δεν αποτελεί έλλειψη σεβασμού σε άλλη διοργάνωση, είχε τεράστια επιρροή στην κινηματογραφική μου καριέρα. Θα μπορούσα να πω ότι διαμόρφωσε την πορεία μου στον παγκόσμιο κινηματογράφο». Συνολικά, επτά ταινίες του έχουν κάνει πρεμιέρα στις Κάννες.

Το 73ο Φεστιβάλ των Καννών θα διεξαχθεί από τις 12 μέχρι και τις 23 Μαΐου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL