Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Νίκος Καβουκίδης στο Φεστιβάλ Χανίων

Μια από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, ο Νίκος Καβουκίδης, βρίσκεται στα Χανιά για το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Σήμερα στις 6 μ.μ. προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του...

Μια από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, ο Νίκος Καβουκίδης, βρίσκεται στα Χανιά για το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Σήμερα στις 6 μ.μ. προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Κυρλίδη “Νίκος Καβουκίδης: Η δύναμη της εικόνας”, που αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Νίκου Καβουκίδη μέσα από προσωπικές μαρτυρίες. Ολόκληρη η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου ξεδιπλώνεται μέσα από την ταινία, καθώς ο Νίκος Καβουκίδης έχει μια εντυπωσιακή διαδρομή 65 χρόνων! Στο πλαίσιο του φεστιβάλ προβάλλεται και η ταινία του (παραγωγής 2016) “Μνήμες” που περιλαμβάνει υλικό κινηματογραφικών αρχείων, από τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο του ’40, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, μέχρι τις διώξεις που ακολούθησαν και τη Μακρόνησο.

Γεννημένος στον Πειραιά, βρέθηκε από μικρός στα στούντιο της Φίνος Φιλμ, όπου εργαζόταν ο πατέρας του. Στα 15 του χρόνια, παθιασμένος με την κάμερα, ξεκίνησε να εργάζεται συστηματικά ως βοηθός οπερατέρ και μοντέρ. Αργότερα ο Φίνος τον έστειλε στην Ιταλία για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στη φωτογραφία. Από το 1962 και έως το 1968, ο Νίκος Καβουκίδης ανέλαβε το μοντάζ και αργότερα τη διεύθυνση φωτογραφίας σε 20 ταινίες της Φίνος Φιλμ, ενώ συνολικά στην καριέρα του έχει συνεργαστεί με τους Αλέκο Σακελλάριο, Ντίνο Δημόπουλο, Γιάννη Δαλιανίδη, Νίκο Κούνδουρο, Μιχάλη Κακογιάννη, Παντελή Βούλγαρη, Ροβήρο Μανθούλη...

Παράλληλα, από το 1957 και μετά, κατέγραφε με τον φακό του κάθε πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα, με κορύφωση τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, τα οποία αποτύπωσε στην ταινία - ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες» (1974), που διακρίθηκε σε πολλά ξένα φεστιβάλ. Έκτοτε έχει σκηνοθετήσει τα ντοκιμαντέρ «Ανάβαση στα Καλάβρυτα» και «Ολυμπία - Γη θεών και ανθρώπων».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις