Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Στο «Τριανόν» το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο «Τριανόν» το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας

Το Φεστιβάλ Δράμας «ταξιδεύει» και φέτος στην Ελλάδα και τον κόσμο με πρώτο σταθμό, παραδοσιακά, το «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων), όπου από τις 10 έως τις 16 Οκτωβρίου, οι φίλοι της ταινίας μικρού μήκους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σύνολο του ελληνικού προγράμματος της 42ης διοργάνωσης, τις βραβευμένες ταινίες του 25ου Διεθνούς Προγράμματος και φυσικά τις βραβευμένες ταινίες του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος.

Εδώ και πάνω από 25 χρόνια το Φεστιβάλ των «Μικρομηκάδων» «ταξιδεύει» με τις ταινίες του σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει», θα συνεχιστεί σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 83 πόλεις και 9 χώρες αναδεικνύοντας την δυναμική της ελληνικής μικρού μήκους ταινίας σε όλον τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης (Χρυσός Διόνυσος), ανακηρύχθηκε ο Νικόλας Κολοβός για το «Index», ένα μονοπλάνο δώδεκα λεπτών με φόντο το προσφυγικό δράμα.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απέσπασε ο Βασίλης Κεκάτος για την ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς», μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο αγοριών που ξεκινά σαν τυχαίο συναπάντημα σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού. Για την ταινία του αυτή, ο Βασίλης Κεκάτος έγινε ο πρώτος Έλληνας μικρομηκάς που τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

Από τις 240 ελληνικές ταινίες που κατατέθηκαν φέτος (νέο ρεκόρ για το φεστιβάλ), 60 διεκδίκησαν τα βραβεία της 42ης διοργάνωσης. Από αυτές οι 6 ήταν ντοκιμαντέρ, οι 3 animation και οι 10 σπουδαστικές. Και φέτος, το ένα τρίτο των σκηνοθετών που διαγωνίστηκαν ήταν γένους θηλυκού (22 είναι οι γυναικείες υπογραφές), ενώ σημαντικός ήταν ο αριθμός των Ελλήνων του Κόσμου (16).

Το προσφυγικό, ο πόλεμος και οι συνέπειες τους στα παιδιά, συνεχίζουν να απασχολούν μια μερίδα των νεαρών δημιουργών, όπως και η ανεργία, η φτώχεια, η επαγγελματική κατάρρευση και τα διαψευσμένα όνειρα των νέων στην σύγχρονη Ελλάδα. Η διαχείριση της απώλειας, της ανημποριάς και των γηρατειών, οι σχέσεις μάνας-γιου και κόρης-πατέρα, ο έρωτας -και μάλιστα οι γκέι ερωτικές ιστορίες- φέτος φαίνεται να εμπνέουν ιδιαίτερα τους μικρομηκάδες.

Κάποιοι επέλεξαν να κάνουν ταινία αληθινά γεγονότα επί εμφυλίου, άλλοι αφηγούνται εφηβικές ιστορίες σεξουαλικής αφύπνισης, ενώ κάποιοι σχολιάζουν την Αθήνα του AIRBNB, της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών και της διαδικτυακής πορνείας.

Και αν λείπουν οι κωμωδίες, στο «Τριανόν» θα δούμε ένα ...βαμπίρ μιούζικαλ α λα ελληνικά, μια ταινία με φαντάσματα και μια αλληγορία για το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φετινού φεστιβάλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γιώργο Πυρπασόπουλο, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιάννη Κοκιασμένο, Ερρίκο Λίτση, Ρομάνα Λόμπατς, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Γιώργο Αρμένη, Μάκη Παπαδημητρίου, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Αργύρη Ξάφη, Γιώργο Γάλλο, Κατερίνα Παπουτσάκη, Βασίλη Κουκαλάνι, Σοφία Κόκκαλη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Έλενα Μαυρίδου, Σίσσυ Τουμάση, αλλά και την πρωταγωνίστρια του θεάτρου Άττις Σοφία Χιλλ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL