Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Η ιστορία των Warner Bros / Μια ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ιστορία των Warner Bros / Μια ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν τέσσερα αδέλφια στην άκρη του πουθενά. Στο Γιάνγκταουν του Οχάιο. Μόλις είχε μπει ο 2όος αιώνας και δεν τους χωρούσε η αμερικανική επαρχία. Το 1904 έβαλαν ενέχυρο το άλογο και το χρυσό ρολόι του πατέρα τους για να αγοράσουν μια μισοκατεστραμμένη μηχανή προβολής -βουβών τότε- ταινιών. Τριάντα χρόνια αργότερα τους ανήκε ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ.

Σήμερα η Warner Bros είναι μέρος του ομίλου Warner Media, μέχρι πέρσι Time Warner, της μεγαλύτερης επιχείρησης media του πλανήτη. Από τα στούντιό της βγαίνουν κάθε χρόνο ταινίες που σπάνε τα ταμεία, με το σήμα της κάνει τα μάγια του ο Χάρι Πότερ και τα αγωνιστικά ακροβατικά τους οι ήρωες του "Μάτριξ", ενώ έχει αλλάξει και τον τρόπο που ο πλανήτης βλέπει τηλεόραση με τις σειρές της συνδρομητικής ΗΒΟ. Η εταιρία έχει κερδίσει περισσότερα από 100 Όσκαρ, αλλά δεν γύρισε ποτέ την ταινία της ιστορίας της. Μια ιστορία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του σινεμά, γεμάτη αγάπη και μίσος, ίντριγκες και συνωμοσίες, χρήματα και λάμψη.

Οι πρωταγωνιστές

Στην ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν ο Χάρι, ο Άλμπερτ, ο Σάμιουελ και ο Τζακ Γουόρνερ. Φτωχά και σκληρά παιδιά μεταναστών εβραϊκής καταγωγής, χωρίς σπουδαία μόρφωση και χωρίς πρωτότυπες ιδέες.

Δεν ήταν οι πρώτοι που έπαιζαν σινεμά στα χωριά του Οχάιο και της Πενσυλβάνια όταν κατάφεραν να επιδιορθώσουν τη μηχανή προβολής που αγόρασαν. Ούτε κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους, αφού το τραστ της MPPC, της εταιρείας του Τόμας Έντισον που πουλούσε τα δικαιώματα για τις ταινίες, ζητούσε υπέρογκα ποσά και δεν άφηνε τους «μικρούς» να ορθοποδήσουν στην αγορά. Μέχρι που τα αμερικανικά δικαστήρια αποφάσισαν να διαλύσουν το τραστ το 1912.

Τότε οι αδελφοί Γουόρνερ άδραξαν την ευκαιρία να το παλέψουν ξανά και έψαξαν την τύχη τους στην Καλιφόρνια, μακριά από την ανατολική ακτή όπου έκαναν κουμάντο οι άνθρωποι του Έντισον. Εκτός από το περιοδεύον σινεμά άρχισαν να παράγουν και ταινίες, φθηνές και σίγουρα όχι αριστουργήματα. "Αυτή τη φρίκη δεν μπορώ να την πουλήσω" παραδεχόταν ο Άλμπερτ Γουόρνερ για τα δυο πρώτα γουέστερν που γύρισαν οι αδελφοί.

Ο πρώτος σταρ

Οι Γουόρνερ δεν είχαν καλλιτεχνικές ανησυχίες, το στοίχημά τους ήταν αποκλειστικά το κέρδος. «Διοικώ ένα εργοστάσιο», έλεγε ο Τζακ, «η παραγωγή ταινιών, όπως κάθε άλλη παραγωγή, απαιτεί πειθαρχία και τάξη, όχι τόσο ταλέντο και ταμπεραμέντο». Γι' αυτό και οι Γουόρνερ δεν προσελάμβαναν μεγάλους -και ακριβούς- σταρ, ο πρώτος πρωταγωνιστής που ανέδειξαν ήταν ένας σκύλος, ο Ραν Ταν Πλαν. Εξαιτίας της προσεκτικής διαχείρισης των προϋπολογισμών τους τα αδέλφια κατάφεραν να πετύχουν. Αλλά τόσο ψηλά έφτασαν χάρη στα αλληλοσυμπληρούμενα ταλέντα τους.

Οι αντίζηλοι

Ο Χάρι, ο μεγαλύτερος, ήταν γεννημένος επιχειρηματίας. Είτε έφτιαχνε παπούτσια είτε ταινίες, είχε τη «μύτη» να ανακαλύπτει τον τρόπο να βγάλει λεφτά. Ήξερε να ρισκάρει τη σωστή στιγμή και να ανοίγεται όταν οι ανταγωνιστές κλείνονταν στο καβούκι τους.

«Αντίζηλος» του Χάρι στην οικογένεια και την επιχείρηση ήταν ο Τζακ, ο μικρότερος. Την ώρα που ο πρωτότοκος κρατούσε ψηλά τη... φλόγα της ηθικής, το στερνοπούλι έκανε συλλογή από περιπετειούλες με σταρ και αστεράκια. Ως υπεύθυνος παραγωγής των στούντιο είχε μάθει να προβάλλει όχι μόνο τους πρωταγωνιστές του, αλλά και τον εαυτό του.

Οι άχρωμοι

Πλάι στον Χάρι και τον Τζακ τα δυο μεσαία αδέλφια φάνταζαν άχρωμα και άοσμα, πλην όμως ήταν σημαντικοί κρίκοι στην επιχείρηση. Ο Άλμπερτ είχε την ευθύνη των οικονομικών και των πωλήσεων. Άρχισε την καριέρα του ως πλασιέ σαπουνιών και, ακόμα κι όταν η Warner Bros έγινε κολοσσός, διατήρησε την... ακτινοβολία του λογιστή.

Ο Σάμιουελ έφερνε στην οικογένεια το αναγκαίο πνεύμα του εφευρέτη. Αυτός ήταν που επιδιόρθωσε την πρώτη μηχανή προβολής, αυτός που κατάλαβε εγκαίρως ότι θα νικήσει ο ομιλών κινηματογράφος. Χάρη στις πιέσεις του γυρίστηκε η πρώτη ομιλούσα ταινία του στούντιο, "The Jazz Singer", μόνο που δεν πρόλαβε να χαρεί την επιτυχία της, επειδή πέθανε μια μέρα πριν από την πρεμιέρα.

Η επιτυχία

Με τον θάνατο του Σαμ «πέθανε» και η ομόνοια στην οικογένεια, αφού μόνο αυτός μπορούσε να συμβιβάζει τις απόψεις του Χάρι με τα γούστα του Τζακ. Κι άρχισαν οι καυγάδες για όλα εκτός από τις μπίζνες. Στη δεκαετία του 1930 η Warner Bros γύρισε 570 ταινίες, τις περισσότερες με τη λογική του Τζακ: «Δε θέλω το φιλμ να είναι καλό, το θέλω την Τρίτη». Και «χάρη» στην ύφεση οι περισσότερες έσπασαν τα ταμεία, αφού οι απελπισμένοι έψαχναν παρηγοριά στις σκοτεινές αίθουσες.

Στο τέλος του 1930 η Warner Bros. είχε 51 θυγατρικές, 93 εταιρείες διακίνησης ταινιών και 525 κινηματογραφικές αίθουσες. Απασχολούσε 18.500 εργαζόμενους και είχε χρηματιστηριακή αξία 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με την "Casablanca" οι αδελφοί Γουόρνερ έκαναν την πρώτη μεγάλη ταινία τους, ενώ εξαιτίας της τσιγκουνιάς τους έχασαν την ευκαιρία να γυρίσουν το «Όσα παίρνει ο άνεμος», επειδή ο Τζακ θεώρησε ακριβά τα δικαιώματα του βιβλίου.

Η πτώση

Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη Warner Bros. Στον ρόλο του «δολοφόνου» η τηλεόραση. Τα αφεντικά των στούντιο προσπάθησαν να νικήσουν τη μικρή οθόνη με ακριβές παραγωγές στο σινεμά και ηττήθηκαν. Στη δεκαετία του 1950 οι αδερφοί βρέθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, γερασμένοι πια και χωρίς διάδοχο.

Η αυλαία έπεσε τον Μάιο του 1956, όταν αναγκάστηκαν να πουλήσουν την επιχείρηση έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ημέρα της πώλησης ήταν και η μέρα της μεγάλης προδοσίας. Ο Τζακ κορόιδεψε τ’ αδέλφια του και υπέγραψε μυστικά ένα δεύτερο συμβόλαιο με τους αγοραστές, το οποίο επέτρεπε μόνο σ’ αυτόν να γυρίσει από την πίσω πόρτα στην εταιρεία. Και πέτυχε στα γεράματα να εκλεγεί πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μιας εταιρείας που δεν ανήκε πια στην οικογένεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL