Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Μια ιστορία ανάμεσα στην αυτοάμυνα, την αυτοδικία και την εκδίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια ιστορία ανάμεσα στην αυτοάμυνα, την αυτοδικία και την εκδίκηση

Σε μια χρονική στιγμή που τα κρούσματα βίας και ρατσισμού εναντίον μικρών κοριτσιών και γυναικών είναι καθημερινά και με ολέθρια αποτελέσματα, η ηθοποιός Άννα Μωραΐτου εμπνεύστηκε, έγραψε και ερμηνεύει έναν θεατρικό μονόλογο με τίτλο «Η γυναίκα μέσα στο τσέλο», που παρουσιάζεται στο Μπαράκι της Διδότου στις 3 και 10 Ιουνίου σε σκηνοθεσία Νίκου Τουλιάτου.

«Ήταν η Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών και είχα μπροστά μου ένα τσέλο και το φόρεμα μιας παράστασης. Τα δύο αυτά στοιχεία στάθηκαν αφορμή για μια εκρηκτική έμπνευση ενός κειμένου που εντάσσεται σε ένα ηχοτοπίο» εξηγεί η ηθοποιός και δίνει το στίγμα της ιστορίας που αφορά μια κοπέλα που στα 18 της χρόνια, μεγαλωμένη σε έναν οικισμό στις αυστριακές Άλπεις, γνωρίζει έναν μεγαλύτερό της άνδρα σε μια τοπική γιορτή. «Ο άνδρας, που παρουσιάζεται ως Ιταλός έμπορος και την παρακολουθεί με ενδιαφέρον, τις αμέσως επόμενες μέρες τη διεκδικεί διακριτικά, καταφέρνοντας να πείσει τους πάντες για τις αγαθές του προθέσεις. Την παίρνει μαζί του με την υπόσχεση ότι θα ζήσουν σε ένα σπίτι στη λίμνη Κόμο. Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει ποτέ κάτι τέτοιο, ενώ προς το τέλος της διαδρομής, με ένα τέχνασμα, δένοντας ένα μαντίλι γύρω από τα μάτια της, την οδηγεί κάπου αλλού, σε ένα μοναχικό σπίτι μέσα σε ένα πυκνό δάσος. Είναι πολύ αργά για να αντιδράσει η γυναίκα, διέξοδος δεν υπάρχει, ούτε δυνατότητα διαφυγής, με αποτέλεσμα να ζήσει τον βάναυσο τρόπο συμπεριφοράς του άνδρα».

Η ιστορία, σύμφωνα με την ηθοποιό, αναδεικνύει τις λεπτές γραμμές ανάμεσα στην αυτοάμυνα, την αυτοδικία και την εκδίκηση, καθώς η γυναίκα επιχειρεί κάποια στιγμή να σκοτώσει τον άνδρα.

Η ιστορία δεν παραλείπει να στηλιτεύσει με τον τρόπο της πως χαρακτήρες όπως ο συγκεκριμένος άνδρας διαχειρίζονται ανθρώπους με αγνές προθέσεις, όπως η κοπέλα, στρεφόμενοι εναντίον των θυμάτων τους.

«Στο τέλος δίνεται λύση, παρ’ όλο που η κοπέλα δεν φτάνει στη δολοφονία. Αυτή η λύση κλείνει και τον κύκλο που ο ίδιος ο άνδρας έχει δημιουργήσει. Και το κακό που έχει προκαλέσει γυρνάει εναντίον του» σχολιάζει η Άννα Μωραΐτου.

Όπως λέει και η ίδια ‘Η γυναίκα μέσα στο τσέλο’ δίνει τη δική της μάχη για την επιβίωση και ταυτόχρονα εκθέτει την οπτική της γωνία για τα λεπτά όρια ανάμεσα στην άμυνα, την αυτοδικία και την εκδίκηση. Εκτός από τα τραύματα του σώματος και τον άνθρωπο που καταδυναστεύει την ηρωίδα, έρχεται αντιμέτωπη και με έναν άλλο, μεγαλύτερο ίσως εχθρό της, τον φόβο».

Η παράσταση υποστηρίζεται από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ) και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ). Η είσοδος για γυναίκες θύματα έμφυλης βίας είναι δωρεάν στην παράσταση.

Μάνια Ζούση

Ο θεατρικός μονόλογος παρουσιάζεται στο Μπαράκι της Διδότου στις 3 και 10 Ιουνίου σε σκηνοθεσία Νίκου Τουλιάτου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL