Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Σε εκκρεμότητα η σωτηρία του θεάτρου "Σφενδόνη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε εκκρεμότητα η σωτηρία του θεάτρου "Σφενδόνη"

"Το ΥΠΠΟΑ και οι Γνωμοδοτικές Επιτροπές Θεάτρου, Χορού κ.ο.κ. επιχορηγούν φορείς για την πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων και όχι για κάλυψη δαπανών που αφορούν υποδομές, λειτουργικά έξοδα ή ανεξόφλητες οικονομικές υποχρεώσεις μεταξύ ιδιωτών”. Αυτό απαντά με χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού για την υπόθεση του θεάτρου "Σφενδόνη" μετά την ανοικτή επιστολή της Άννας Κοκκίνου προς τον πρωθυπουργό, όπου του ζητούσε να παρέμβει για τη διάσωση του θεάτρου της καθώς γίνεται έξωση λόγω συσσωρευμένων ενοικίων.

Το υπουργείο διευκρινίζει ωστόσο πως σχεδιάζει ορισμένα διαρθρωτικά μέτρα υποστήριξης για το άμεσο μέλλον συνεχίζοντας να στέκεται δίπλα στις καλλιτεχνικές ομάδες, τους φορείς και τις ανεξάρτητες προσπάθειες με θεσμικό τρόπο, κανόνες νομιμότητας και διαφανείς διαδικασίες, προγραμματίζοντας τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος πλαισίου, καθώς και την προκήρυξη νέων προγραμμάτων.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ υπενθυμίζεται πως την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018 η Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου ενέκρινε, στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων θεατρικών σχημάτων ελευθέρου θεάτρου, επιχορήγηση για το «Θέατρο Σφενδόνη - Άννα Κοκκίνου» για την υλοποίηση θεατρικής παραγωγής. Ωστόσο, σε επόμενο στάδιο της διαδικασίας της επιχορήγησης, ο φορέας άλλαξε νομικό πρόσωπο και φορολογικά στοιχεία (σύσταση νέας ΑΜΚΕ μεταγενέστερα της προκήρυξης και της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των επιχορηγήσεων), με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η έκδοση της σχετικής απόφασης επιχορήγησης του φορέα.

Την ίδια χρονιά, ύστερα από αίτημα της νέας ΑΜΚΕ, το ΥΠΠΟΑ υποστήριξε τον φορέα «Νέα Σφενδόνη - Άννα Κοκκίνου ΑΜΚΕ» για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εγκρίνοντας οικονομική ενίσχυση, η οποία εκταμιεύτηκε. Το 2018, στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων, η Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου δεν περιέλαβε στον κατάλογο επιχορηγήσεων τον εν λόγω φορέα”.

Η Άννα Κοκκίνου, που αναμένεται, όπως μας δήλωσε, πως θα απαντήσει στο υπουργείο, έκλεινε την επιστολή της ζητώντας από τον πρωθυπουργό να της συμπαρασταθεί "μαζί με τους ανθρώπους της καλλιτεχνικής και πνευματικής Αθήνας που προσυπογράφουν την ανοιχτή επιστολή, ώστε να μη σιωπήσει για πάντα το θέατρο 'Σφενδόνη'”. Έως χθες το βράδυ είχαν υπογράψει 6.074 άνθρωποι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL