Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Το ελληνικό θέατρο περνάει τα σύνορα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ελληνικό θέατρο περνάει τα σύνορα

“Κορυφαία εκδήλωση της φετινής χρονιάς” χαρακτήρισε την προσπάθεια εξόδου προς ξένα φεστιβάλ ελληνικών παραστάσεων η Αιμιλία Υψηλάντη, πρόεδρος της Ένωσης Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων

Της Μάνιας Ζούση

“Κορυφαία εκδήλωση της φετινής χρονιάς” χαρακτήρισε την προσπάθεια εξόδου προς ξένα φεστιβάλ ελληνικών παραστάσεων θιάσων αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών η Αιμιλία Υψηλάντη, πρόεδρος της Ένωσης Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων, μιλώντας χθες για τα “Θεατρικά Σταυροδρόμια”, την πλατφόρμα παρουσίασης προς ξένους προσκεκλημένους που διοργανώνει από 13 έως και 16 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά η ΕΜΚΕΘΙ.

Η Αιμ. Υψηλάντη έκανε λόγο για την προσπάθεια γνωστοποίησης της πλούσιας θεατρικής παραγωγής σε ξένα φεστιβάλ, “προσπάθεια που έχει γίνει κατά καιρούς, αλλά ως χώρα δεν καταφέραμε να το οργανώσουμε αυτό θεσμικά όσο θα έπρεπε. Ελπίζουμε η δική μας προσπάθεια να ευδοκιμήσει, γιατί το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς αυτό θα συνεχιστεί και πώς θα καταλάβουμε πως τέτοιες οργανώσεις είναι απαραίτητες” υπογράμμισε.

"Σύμμαχος της ΕΜΚΕΘΙ στάθηκε το ΥΠΠΟ επί υπουργίας Λυδίας Κονιόρδου στηρίζοντας την προσπάθεια με 5.000 ευρώ. Στην πρόταση του ΥΠΠΟ ήταν να μπουν στην πλατφόρμα και κρατικοί οργανισμοί, από τους οποίους ανταποκρίθηκε το Εθνικό Θέατρο", όπως σημείωσε η Αιμ. Υψηλάντη.

Τη δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία επιλογής επιτροπής αλλά κυρίως τις προσκλήσεις που απευθύνθηκαν σε υπεύθυνους ξένων φεστιβάλ και επιμελητές ανέλαβε η αντιπρόεδρος της ΕΜΚΕΘΙ Άσπα Τομπούλη, που αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία εξωστρέφειας “που θα επιτρέψει να βγει πιο οργανωμένα στο εξωτερικό το ελληνικό θέατρο".

"Η ιδέα ήταν να καλέσουμε εκπροσώπους φορέων, φεστιβάλ θεάτρων και επιμελητές φεστιβάλ, να έρθουν στην Αθήνα και μέσα σε τέσσερις ημέρες να δουν, μέσω μιας πλατφόρμας, επιλεγμένες παραστάσεις ώστε, εφόσον τους ενδιαφέρουν, να τις καλέσουν στο εξωτερικό. Πρόκειται για 18 άτομα από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία, Σαρδηνία και Ισπανία” διευκρίνισε.

Εξήγησε πως οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό είναι πολύ λίγοι στον ελληνικό χώρο.

“Πρόκειται για ένα οργανωμένο δίκτυο σχέσεων και χωρών στην Ευρώπη και αλλού που απαιτεί ειδικές γνώσεις. Καταλήξαμε σε μια επιτροπή με πρόεδρο τη Δηώ Καγγελάρη και μέλη τους Σάββα Πατσαλίδη, Εύη Προύσαλη, Πάρη Μέξη και Ολιβιέ Ντεκότ. Η επιτροπή ανέλαβε να αξιολογήσει τις παραστάσεις που υπέβαλαν αίτηση και ταυτόχρονα πρότεινε και η ίδια εκτός καταλόγου αιτήσεων. Το Δ.Σ. επικύρωσε όλες τις προτάσεις της επιτροπής”, όπως έκανε γνωστό η κ. Τομπούλη.

Από τους θιάσους ζητήθηκε να μεταφράσουν και να υποτιτλίσουν τις παραστάσεις τους. Αίτηση υπέβαλαν 17 θίασοι. Η επιτροπή επέλεξε 11 παραστάσεις, από τις οποίες αποσύρθηκαν οικειοθελώς, λόγω δυσκολιών συμμετοχής ηθοποιών, δυο θίασοι.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, που παρευρέθηκε, τόνισε: “Τον ίδιο αγώνα, την ίδια έγνοια, την ίδια φροντίδα, για την παρουσία μας στο εξωτερικό, έχει και το Εθνικό Θέατρο, όπως κι όλοι οι θίασοι, παρ' όλο που το Εθνικό διαθέτει αυτό το λεπτό μαξιλάρι της κρατικής επιχορήγησης, ενώ τα μη κερδοσκοπικά θέατρα έχουν πολύ λιγότερα μέσα.

“Έξω δεν πολυ-υπάρχουμε ως σύγχρονος πολιτισμός. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Ούτε ως φεστιβάλ, ούτε ως Εθνικό, ούτε ως ιδιωτικοί θίασοι. Θέλει τρομερή προσωπική και έντονη παρουσία και προσπάθεια που κάνετε εσείς τώρα ως ΕΜΚΕΘΙ. κάτι που με συγκίνησε” κατέληξε.

Στα βασικά κριτήρια επιλογής των παραστάσεων αναφέρθηκε η πρόεδρος της επιτροπής Δηώ Καγγελάρη λέγοντας πως ήταν οι προτεινόμενες παραστάσεις να αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής πραγματικότητας και να δοθεί έμφαση σε νεότερους σκηνοθέτες και ομάδες.

Οι παραστάσεις που θα συμμετάσχουν είναι: “Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ", «Γυάλινος κόσμος», «Παράξενες ιστορίες», «Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου», «Αρίστος», «Εθνικός Ελληνορώσων», «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», «Να ντύσουμε τους γυμνούς» και «Άγριος σπόρος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL