Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Ολονυχτία με πανσέληνο στον Επικούριο Απόλλωνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολονυχτία με πανσέληνο στον Επικούριο Απόλλωνα

“Είχα από νωρίς πολλά όνειρα και διάθεση να τα πραγματοποιήσω” έλεγε χθες το μεσημέρι η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη, μιλώντας για μια εντυπωσιακή πρωτοβουλία και παραγωγή που πραγματοποιείται σε σχεδιασμό και σκηνοθεσία της το βράδυ της πανσελήνου της 28ης Ιουλίου στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία, που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και αφορά μια ολονύχτια διαδραστική παράσταση με τη συμμετοχή κοινού που μπορεί να συμμετέχει αλλά και να ξενυχτήσει στο χώρο για πρώτη φορά. “Η ουτοπία γίνεται πραγματικότητα”, ανέφερε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, επιβεβαιώνοντας και η ίδια πως “η Αποστολία έχει όνειρα”, θυμούμενη την πρώτη τους συνεργασία το 1996 στην “Ηλέκτρα” που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία δική της και χορογραφία της Παπαδαμάκη.

Η υπουργός, αναφερόμενη στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, έκανε λόγο για “ένα συγκλονιστικό μνημείο”, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Προσπαθούμε να το φροντίσουμε. Γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά αποκατάστασης”. Σε ερώτηση για το εάν το στέγαστρό του μπορεί να αφαιρεθεί, απάντησε αρνητικά καθώς, όπως είπε, “οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ σκληρές και φθείρουν την πέτρα που είναι ασβεστόλιθος. Μπορεί ίσως να γίνει καινούργιο στέγαστρο ή να επισκευαστεί το υπάρχον”, διευκρίνισε. Μιλώντας για την ολονύχτια παράσταση με τίτλο “From darkness to light” σημείωσε πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία που “αναδεικνύει αρχαιολογικούς χώρους και προορισμούς”. Όσον αφορά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, η κ. Κονιόρδου είπε πως φαίνεται ότι πάει για ρεκόρ εισιτηρίων σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, επισημαίνοντας πως “εξασφαλίζεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο που έως το τέλος Ιουνίου θα έχει μπει”.

Το κουτί των ονείρων

“Παρθενώνα της Πελοποννήσου” αποκαλούν τον εμβληματικό ναό του Επικούριου Απόλλωνα, έργο του Ικτίνου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.130 μέτρων μέσα σε ένα περιβάλλον φυσικού κάλλους, στα σύνορα Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και θα ανοίξει για πρώτη φορά σε ολονύχτια διαδραστική παράσταση με τη συμμετοχή κοινού. “Με έπιασε δέος την πρώτη φορά που τον επισκέφθηκα. Νόμιζα ότι τον έχουν φτιάξει εξωγήινοι”, είπε χαριτολογώντας η γνωστή χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη εξηγώντας την ιδέα και τα βήματα του εγχειρήματος κάνοντας στην ουσία αναλυτική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και μιλώντας για έναν “τόπο ενεργειακό”. Η χορογράφος προσκαλεί τους θεατές, επισκέπτες και διανυκτερεύοντες να συνυπάρξουν δημιουργικά με την καλλιτεχνική ομάδα της παράστασης, να θαυμάσουν την πανσέληνο και την ανατολή του ήλιου και να ζήσουν μια μοναδική διαδραστική εμπειρία στον περιβάλλοντα χώρο του ναού.

Η Α. Παπαδαμάκη σημείωσε πως η παράσταση επιχειρεί να σηματοδοτήσει τη σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φως, την παραστασιακή δράση με τον ύπνο, τα όνειρα και τη φαντασία μέσα από τον χορό και τη μουσική. Μέσα σε κουτί οι θεατές μπορούν ανώνυμα να ρίχνουν σημειώματα με τα όνειρά τους, που η χορογράφος θα διαβάζει μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Όπως εξήγησε, αντλεί την έμπνευσή της από τις τελετουργικές “εγκοιμήσεις” των αρχαίων Ελλήνων λέγοντας πως “θα πρέπει να βρούμε έναν άλλον τρόπο να συσχετιζόμαστε με την τέχνη, καθώς οι αισθήσεις έχουν ατονίσει. Την τέχνη δεν πρέπει να τη βλέπουμε σαν θεατές και γρήγορα”.

Για την παράσταση ο μουσικός και συνθέτης Τρύφωνας Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο δώδεκα ωρών που θα συνοδεύει τις δράσεις της ολονύχτιας παράστασης για επισκέπτες αλλά και διανυκτερεύοντες θεατές.

Τα δρώμενα θα αρχίσουν για τους επισκέπτες θεατές στις 8 το βράδυ με την παράσταση να είναι περιπατητική και να απλώνεται σε μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου. Εκείνοι οι θεατές θα αναχωρήσουν με την ανατολή της πανσελήνου στις 11 το βράδυ. Οι διανυκτερεύοντες θεατές, περιορισμένου αριθμού που φτάνει τους 40, θα πρέπει να έχουν οργανώσει τη διαμονή τους με σλίμπινγκ μπανγκ σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και να βρίσκονται στο σημείο από τις πέντε το απόγευμα με αναχώρηση στις εννέα το πρωί της Κυριακής. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην ολονυχτία θα πρέπει να αποστείλουν mail στο [email protected]

Η παραγωγή έχει κόστος 25.000 ευρώ, που είναι η επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, στα οποία η Περιφέρεια Δυτικής Πελοποννήσου προσθέτει 6.000 ευρώ και ένα ποσό που θα δώσει ο ΕΟΤ. Όπως αποκάλυψε η χορογράφος, που υπογράμμισε πως χωρίς τη συμπαράσταση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας το πρόγραμμα δεν θα γινόταν, θα επαναληφθεί το 2019 στη Δήλο και το 2020 στους Δελφούς, ίσως ακόμη στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου ή και στην Ολυμπία.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL