Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
"Να ξαναθυμηθούμε το σώμα, τη φωνή, το πάθος, τη σαγήνη..."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Να ξαναθυμηθούμε το σώμα, τη φωνή, το πάθος, τη σαγήνη..."

Σε μια πολύ προσωπική κατάθεση, την ανάγνωση ενός ποιήματος που έγραψε με τον τίτλο “Η επιστροφή του Διόνυσου”, ο Θόδωρος Τερζόπουλος ξάφνιασε όλους όσοι παραβρέθηκαν χθες στην παρουσίαση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών που είναι φέτος τον Ιούλιο αφιερωμένο στον διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη και τη μέθοδό του διαβάζοντας μεταξύ άλλων: “Έρχεσαι τώρα στη γενέθλια γη κι εγώ κάνω βόλτες γύρω σου. Βιάζομαι να πάρω μέρος στην ωραία σου γιορτή. Σπάσε τον καθρέφτη, μου λες. Από τα θραύσματα θα γεννηθεί μια νέα εικόνα”.

Αναφέρθηκε σε εκείνους που θα έρθουν για να μιλήσουν “για τα βαθιά μυστήρια σε έναν κόσμο όπου το σώμα πάει να χαθεί”, όπως είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη ανησυχία του γι' αυτό.

Δείχνοντας τον Κολομβιανό ηθοποιό Άριελ Μαρτίνες, από τα νησιά Κάου Κασέτα του Αμαζονίου που κοσμεί την αφίσα του αφιερώματος, εξήγησε πως ήταν ένας από τους πρώτους “Διόνυσους” των Βακχών, περιγράφοντας τον θηριώδη Σαμάνο, το ταξίδι μαζί του στα χωριά και τις τελετές που παρακολούθησε, αναζητώντας, όπως είπε, τη μεγέθυνση του χρόνου. “Μπήκα σε μια περιπέτεια χάρη στον Άριελ. Μαζί με ομάδα Κολομβιανών ανθρωπολόγων με βοήθησε να εισχωρήσω περισσότερο στα μυστήρια και στα μυστικά της παράδοσης του Γιουρουπαρί, που είναι ο Διόνυσος των Ίνκας. Έχουμε να αναπτύξουμε πολλά θέματα στους Δελφούς, όπου είναι καλεσμένοι ομιλητές από πολλές χώρες που θα μιλήσουν γι' αυτά τα βαθιά μυστήρια. Μια πολύ σημαντική διάσταση σε ένα κόσμο όπου όλα έχουν συσσωρευτεί στο μυαλό κι όπου πάει να ακυρωθεί το σώμα. Πρέπει να ξαναθυμηθούμε το σώμα, τη φωνή, το πάθος, τη σαγήνη, την έκσταση, όλα αυτά που τείνουν να χαθούν. Η τέχνη έχει προσχωρήσει εδώ και χρόνια στην τεχνική κι ανησυχώ που στην Επίδαυρο έχουν εγκατασταθεί τα μικρόφωνα”, κατέληξε.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Ελένη Αρβελέρ σημείωσε πως “ο Τερζόπουλος θα αφήσει πίσω του τον Τερζόπουλο και είναι πολύ λίγοι άνθρωποι που αφήνουν πίσω τους τον εαυτό τους. Τιμή μας που τιμάμε έναν άνθρωπο που τίμησε τη δουλειά του, τον τόπο, αλλά και το Κέντρο μας, εδώ και 34 χρόνια”.

Στο αφιέρωμα στον διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη, από 5 έως και 8 Ιουλίου, θα συμμετάσχουν διεθνή ονόματα του θεάτρου από τον Ανατόλι Βασίλιεφ και τον Ευγένιο Μπάρμπα έως τον Γιαν Φαμπρ και τον Φρέντι Ντεκρέους. Ομιλητές από πολλές χώρες του κόσμου θα αναφερθούν στο έργο του Τερζόπουλου και ο ίδιος θα επιδείξει ανοιχτή παρουσίαση της μεθόδου του. Κορυφαία στιγμή η παράσταση των "Τρωάδων" στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, που παρουσιάστηκε στην Πάφο, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη στον ρόλο της Εκάβης και έξι Κασσάνδρες, προερχόμενες από διχοτομημένες πόλεις, όπως η Λευκωσία, το Μοστάρ, η Ιερουσαλήμ.

Εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση που υποστηρίζει το αφιέρωμα, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια Πολιτισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων πως "ο Θόδωρος Τερζόπουλος είναι ένας σπουδαίος δημιουργός, ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας σπουδαίος Έλληνας με την έννοια του Έλληνα που αναγνωρίζει τον τόπο του ως αφετηρία για το παγκόσμιο και το οικουμενικό”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL