Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Παρατυπίες χωρίς τέλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρατυπίες χωρίς τέλος

Παρελθόν αποτελεί η Παυλίνα Βερέμη για την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Το υπουργείο Πολιτισμού παύει την επί 17 έτη καλλιτεχνική της διευθύντρια, βάζοντας τέλος σε μια σειρά ενεργειών που και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αναστατώσει την ΚΣΟΤ. "Η ανάκληση της από 2.11.2015 απόφασης ανανέωσης της θητείας της κ. Βερέμη, την οποία η υπουργός ευχαριστεί για τη σημαντική και πολύχρονη εκπαιδευτική της προσφορά, κρίθηκε απαραίτητη για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της ΚΣΟΤ. Το Δ.Σ. εξέφρασε την αδυναμία συνέχισης της συνεργασίας με τη διευθύντρια, με αποτέλεσμα να απειλείται η εύρυθμη λειτουργία της σχολής" σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

"Υπήρχε αδυναμία συνεργασίας από τη δική μας πλευρά" μας λέει η Ευγενία Καντόλα, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΣΟΤ. "Η λειτουργία της σχολής έχει μια καθημερινότητα μέσα στην οποία αντιμετωπίσαμε πολλές φορές διάφορα προβλήματα συνεργασίας με την κ. Βερέμη" υπογραμμίζει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε ως Δ.Σ. να αμφισβητηθεί το καλλιτεχνικό έργο της κ. Βερέμη σ' αυτή τη σχεδόν εικοσαετή θητεία της ως διευθύντριας της ΚΣΟΤ".

Η είδηση δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Τουναντίον, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χρονικό ενός προαναγγελθέντος συμβάντος, αφού το τελευταίο τετράμηνο η ΚΣΟΤ βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, με δύο Διοικητικά Συμβούλια στη σειρά να δηλώνουν αδυναμία συνεργασίας με την καλλιτεχνική διευθύντρια. Το θέμα ήρθε τότε στη δημοσιότητα έπειτα από καταγγελίες σπουδαστών, γονέων, αλλά και του σωματείου εργαζομένων στον χώρο του χορού, που καταλόγιζαν στην αποπεμφθείσα καλλιτεχνική διευθύντρια παράτυπες αποβολές σπουδαστών, αδιαφάνεια και παρατυπίες στη διαδικασία προσλήψεων. Είχε πάρει και πολιτικές διαστάσεις με την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ, απαντώντας στη Βουλή, η υπουργός Πολιτισμού επιβεβαίωνε ουσιαστικά τις καταγγελίες, αφού ο καταστατικός χάρτη της ΚΣΟΤ προβλέπει ότι το Δ.Σ. είναι αυτό που λαμβάνει τις αποφάσεις τόσο για τον διορισμό καθηγητών όσο και για την αποβολή σπουδαστών, το υπουργείο είχε προχωρήσει στην αντικατάσταση του τότε Δ.Σ. και της προέδρου του Ελευθερίας Ντεκώ και παράλληλα στην ανανέωση της θητείας της Π. Βερέμη.

Όμως τα στοιχεία που έθεσε πλέον υπ' όψιν του υπουργείου το νυν Δ.Σ. της σχολής δεν άφηναν κανένα περιθώριο ολιγωρίας.

"Αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε και να διερευνούμε την κατάσταση όταν κατά τύχη διαπιστώθηκε ότι ειπράττονταν εισιτήρια για τις παραστάσεις - εξετάσεις της σχολής χωρίς να υπάρχει νόμιμο παραστατικό" μας λέει ο τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος, μέλος του Δ.Σ. της ΚΣΟΤ. "Αμέσως μετά διαπιστώσαμε ότι στάλθηκε από το mail της σχολής στους γονείς των πρωτοετών σπουδαστών αίτημα για την καταβολή προαιρετικής συνδρομής για την κάλυψη εξόδων της σχολής που οριζόταν για το σχολικό έτος 2017-2018 στο ποσό των 5 ευρώ τον μήνα, πράγμα αδιανόητο για Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, για δημόσιο φορέα δηλαδή που προσφέρει δωρεάν παιδεία. Πολλώ δε μάλλον όταν ο επίσημος προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός. Οι δικαιολογίες που μας δόθηκαν ήταν ανεπαρκείς. Δόθηκε εντοθηκε εντολή από το Δ.Σ. να σταματήσει αμέσως αυτή η πρακτική".

Οι παρατυπίες δεν περιορίζονται εδώ, αφού στη συνέχεια, "όταν η επιτροπή που ορίστηκε από το Δ.Σ. έλεγξε τα δικαιολογητικά των υποψηφίων ωρομησθίων καθηγητών και εξέδωσε πρακτικό για το ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να προσληφθούν και ποιοι όχι, διαπιστώθηκε ότι με εντολή της κ. Βερέμη είχαν προσληφθεί επιπλέον δύο καθηγητές χωρίς να πληρούν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος και παρά την αντίθετη απόφαση του Δ.Σ. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι σε τυχαίο έλεγχο της μισθοδοσίας του Νοεμβρίου 2017 υπήρχε μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των παρουσιών, των ωρών διδασκαλίας και των αμοιβών που καταβλήθηκαν σε κάποιους από τους καθηγητές. Το Δ.Σ. έλαβε απόφαση αμέσως για τον καταλογισμό των παραπάνω ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντων και την άμεση επιστροφή τους, απόφαση που η διευθύντρια της σχολής δεν υλοποίησε. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν κατ' επανάληψη απευθείας αναθέσεις εργασιών σε συγκεκριμένο προμηθευτή, ο οποίος ήταν σύζυγος διοικητικής υπαλλήλου της σχολής" λέει ο γνωστός τενόρος.

Έχοντας αυτά τα "μερικά μόνο δείγματα της διαχείρισης" εκ μέρους της καλλιτεχνικής διευθύντριας, το Δ.Σ. ενημέρωσε την υπουργό "ώστε να διαταχθεί διαχειριστικός έλεγχος καθώς και έλεγχος από την Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης". Με τις ενέργειες της κ. Βερέμη "είχε δημιουργηθεί μια αφόρητη κατάσταση μέσα στη σχολή, όπου οι καθηγητές είχαν στραφεί εναντίον του Δ.Σ. έπειτα από συνειδητή παραπληροφόρησή τους από τη διευθύντρια με αφορμή την υποχρεώση του Δ.Σ. να καταρτίσει νέο εσωτερικό οργανισμό της σχολής" επισημαίνει ο Β. Χατζησίμος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι "το Δ.Σ. συνειδητά προασπίζεται τη νομιμότητα, την ηθική και την τυπικότητα της λειτουργίας της σχολής, θεωρώντας ότι είναι και αυτό μέρος του διδακτικού της έργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. μέχρι στιγμής είναι ομόφωνες και όλα τα στοιχεία υπάρχουν απολύτως και πιστά καταγεγραμμένα στα πρακτικά των συνεδριάσεών μας".

Ο διορισμός νέου καλλιτεχνικού διευθυντή αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες δεδομένου ότι εκκρεμεί το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που έχει πάρει η σχολή για την επόμενη τριετία, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται εκδηλώσεις της για τον σύγχρονο χορό στην Αθήνα και την ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής. Η πρώτη φάση του προγράμματος υλοποιείται τον επόμενο Μάιο και θα ακολουθήσουν ακόμα δύο ετήσιοι κύκλοι εκδηλώσεων το 2019 και το 2020.

Με την από 23.3.2018 απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου παύεται η Παυλίνα Βερέμη από τη θέση της διευθύντριας της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL