Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ανάργυρος Δενιόζος: "Μια επανάσταση δεν προβάρεται"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάργυρος Δενιόζος: "Μια επανάσταση δεν προβάρεται"

Για “ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Μάη του '68, που συγκλόνισε τον κόσμο", κάνει λόγο ο συνθέτης και μουσικολόγος Ανάργυρος Δενιόζος, με αφορμή το Open Day της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση την Κυριακή 4 Μαρτίου, στο οποίο έχει την ευθύνη της οργάνωσης και σκηνοθετικής επιμέλειας. Η Στέγη ανοίγει όλους τους χώρους της στο κοινό, από τα φουαγιέ, τη Μικρή και την Κεντρική Σκηνή, όπου τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί, περφόρμερ, σπουδαστές και φιλότεχνοι θα συμμετάσχουν σε έναν μαραθώνιο εκτέλεσης εμβληματικών μουσικών έργων και συμβάντων. Τα έργα, στην πλειονότητά τους, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, ενώ, παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ταινίες και βίντεο. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με συναυλία στην Κεντρική Σκηνή από σολίστες και σύνολο, σε μουσική διεύθυνση Ανδρέα Λεβισιανού.

“Το '68 ήταν μια πολύ γόνιμη περίοδος όπου συνδυάζονται ιστορικές αναφορές, προσωπικές αναζητήσεις και ιδέες μιας τεράστιας χρονικής περιόδου, που αρχίζει στα μέσα της δεκαετίας του '50, με τους πρώτους μεγάλους αγώνες κατά της αποικιοκρατίας, το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και καταλήγει το 74 με την πτώση των δικτατοριών της Ευρώπης του Νότου. Είναι μια εποχή πολύ γόνιμη από άποψη ιδεών σε όλα τα επίπεδα” σημειώνει ο Α. Δενιόζος.

Αν είναι αναπαράσταση ή μια καινούργια γέννα, ο γνωστός συνθέτης είναι σαφής: “Δεν θα είναι αναπαράσταση καθώς δεν προσπαθούμε να αναβιώσουμε την εποχή, αυτό θα ήταν λίγο γραφικό, καθώς μια επανάσταση δεν προβάρεται, δεν είναι πρόθεσή μας να αναβιώσουμε την εποχή. Χρησιμοποιούμε υλικό της εποχής αλλά προσπαθούμε να αναδείξουμε τις συνδέσεις των πραγμάτων μεταξύ τους. Με αυτήν την έννοια είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Διαθέτουμε και τη χρονική απόσταση πλέον να δούμε και μια συνδιαλλαγή των έργων, των συνθετών, των κειμένων, καθώς τότε που γίνονταν δεν είχαμε την απαραίτητη απόσταση και την ψυχραιμία να δούμε με ποιον τρόπο συνδιαλέγονται”, εξηγεί ο συνθέτης, μιλώντας για “ένα ανοιχτό έργο που εξελίσσεται”.

Είναι γνωστό πως στον Μάη του '68 τέθηκαν υπό αμφισβήτηση όλες οι καθιερωμένες αντιλήψεις και γεννήθηκαν ιδέες και προσεγγίσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο των θεωρητικών συζητήσεων για την κοινωνία και τον κόσμο μέχρι και σήμερα.

“Επικεντρωνόμαστε στη μουσική αλλά μία από τις ιδέες που μας έφερε αυτή η εποχή είναι και η κατάργηση των διαχωρισμών ανάμεσα στις τέχνες, οπότε θα δείτε πράξεις που είναι φτιαγμένες να ακολουθούν μουσικές καταγραφές. Μουσικές εκτελέσεις που ενδυναμώνονται από την ιδέα της εκτέλεσης και της performance που καλούνται οι ίδιοι οι μουσικοί να εκτελέσουν. Υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ των παραστατικών τεχνών από την πλευρά της μουσικής σύνθεσης”, καταλήγει ο Α. Δενιόζος.

Οι δράσεις με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους της Στέγης, θα αρχίσουν στις 4.30 μ.μ. και στις 9 μ.μ. θα δοθεί συναυλία στην Κεντρική Σκηνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL